8 точки от акупресурата, които помагат за отслабване

Съгласно традиционната китайска медицина теглото се качва, когато има дисбаланс във вашия организъм. Той може да е предизвикан от проблеми в далака, стомаха, щитовидната жлеза, ендокринната система или бъбреците.

Именно затова акупресурата помага при въздействието върху точки, свързани с тези органи.

Представяме ви един лесен начин, който можете да използвате без нужда от специални условия, като не ви е необходим и специалист, за да масажирате осемте точки, които ще разгледаме по-долу. Можете да извършвате този масаж самостоятелно. Доверете се на дълголетния опит на китайците, които твърдят, че с масажирането на тези точки ще можете да си помогнете в борбата с килограмите.

 

акупресура при отслабване

 

Принципи на точковия масаж

Акупресурата има над пет хилядолетна история в Китайската медицина. Основното разбиране е, че посредством въздействието на определени точки от тялото, може да се увеличи енергийния поток. А това от своя страна намалява болката, снема напрежението и увеличава общото здравословно състояние на човека. Постига се или дълбоко отпускане на тялото, или дадени органи се мобилизират за по-интензивна работа.

За да намерят точките, специалистите използват пропорционални мерки, които на китайски се наричат „цун“. Тези мерки са индивидуални. Те се определят по няколко начина:

  • при мъжете от разстоянието между краищата на гънките на прегънатия до максимално положение среден пръст на лявата ръка, а при жените от същото разстояние, но на дясната ръка (фиг.1);
  • другият вариант е според ширината на пръстите, която за всеки човек е строго индивидуална, както са индивудални и мерките, измервани в “цун” (фиг.1).

 

колко е един цун

фиг. 1 Измерване на разстояние в “цун”

 

Частите на тялото се разделят основно на няколко „цуна“. Обикновено точките се намират на границите на тези участъци и често съвпадат с вдлъбнатина, която може да се напипа с пръст.

Натискът върху точките може да бъде лек или по-силен, но в никакъв случай не трябва да наранява кожата. Открийте усилието, което е най-подходящо за вас и никога не прилагайте по-голяма сила. Прилагайки умерено усилие, чувставте ставите и мускулите нормално. Вие даже може да почувствате своя пулс.

  Ако обработвате едновременно две точки, разположени в лявата и дясната страна на тялото, старайте се да правите това едновременно. Масажът трябва да се прави с еднаква продължителност. Освен това на двете точки трябва да се въздейства с еднакво леко или умерено усилие.

  Най-добре е да стимулирате точките с масаж в спокойна обстановка, но това не е задължително. Акупресурата може да се прилага у дома, на работа, вземайки душ или лежейки в леглото.

 

Как действа върху отслабването точковият масаж

Точковият масаж помага на тялото да се освободи от излишните течности и мазнини. Това се постига индиректно.  Чрез стимулирането на определени точки вие регулирате енергийния баланс на тялото и подобрявате метаболизма. По този начин вие поддържате здравето на храносмилателната си система и снижавате нивото на стрес.

Точковият масаж също влияе на върху центъра на мозъка, който отговаря за глада и така може да се потисне апетита и да се намалят пристъпите на глад.

Ефектът от акупунктурата се дължи и на факта, че по време на процедурата тялото започва да отделя серотонин (хормонът на щастието) и ендорфин. Това способства човек да не търси удоволствие от храната, а чувствайки се щастлив, да забрави временно за нея.

 

действе на акупресурата

 

Точка 1: на дланта

Тази точка се намира между показалеца и палеца в месестата част до пресечнато място на костите. Трябва да натиснете силно, в случай че боли, значи точката е намерена.

Смята се, че масажът в областта малко под големия пръст в продължение на 3 минути стимулира функционирането на щитовидната жлеза и ускорява метаболизма. За да почувствате целия ефект, масажирайте тази точка ежедневно!

Този масаж може да помогне при рязко повишаване на кръвната захар и пристъп на силен глад, с желание за хапване на нещо сладко.

За да се справите с такъв пристъп, бавно извършвайте масаж от областта под големия пръст към китката. Така ще включите в действие и задстомашната жлеза и ще можете да поддържате нивото на кръвната захар.

 

биологично активни точки за отслабване

Точка 2: на ухото

За да намерите тази точка, поставете показалците на ъглите на челюстта, под ушите, отворете и затворете уста. Лесно може да откриете точката като отворите и затворите няколко пъти устата си – трябва да почувствате движението на челюста.

Използването на палеца за масаж е много подходящо, тъй като бхваща по-голяма площ и ще стимулира не една, а едновременно 3 точки, разположени близо една до друга. Натискът, който прилагате върху точката трябва да е постоянен – нито силен, нито слаб. Масажирайте  точките от двете страни на главата точката приблизително 2-3 минути.

Масажирайки я по няколко минути 2 пъти дневно, не само ще ускорите метаболизма, но и ще подтиснете апетита си и пристъпите на глад. Освен това на третата минута от масажа ще почувствате прилив на енергия.

 

точка на ухото за отслабване

 

Точка 3: над горната устна

Това е една от най-ефективната масажна точка в борбата с излишните килограми. Точката се намира между горната устна и носа. Тази точка помага за намаляване на апетита, контролира влечението към сладко и намалява глада. Освен това подпомата и за снижаването на стреса. Така се справяте едновременно с още един проблем, освен с излишното тегло.

Масажирайте тази точка чрез натиск два пъти дневно за около 1-2 минути. Не прилагайте сила! Издползвайте само върха на показалеца. И не забравяйте да повтаряте масажа два пъти дневно!

 

 

точки за отлабване

 

Точка 4: на гърдите

Тази точка, разположена в по средата мужду гърдите, може да помогне като възстановите енергията си да отслабнете. Тя е полезна също така, ако искате да се избавите от хронична умора, хормонален дисбаланс, пост травматичен стрест, депресия или храносмилателни проблеми.

Приложете натиск с показалеца и средния пръст, кръстосани един върху друг, в продължение на минута. Дишайте дълбоко и бавно. За най-добър ефект повтаряйте тази процедура два или три пъти дневно.

 

точка от акупунктурата за депресия и отлсабване

Точка 5: под коляното

Това е така известната „точка на дълголетието“. Тази точка се намира около 5 см. под колянната чашка, разположена встрани от центъра близо до външната страна, където се намира една вдлъбнатина. Сложете пръста си там и пробвайте от седнало положение да вдигате крака от коляното нагоре и надолу. Вие сте на търсената точка, ако чувствате под пръста си движението на мускулите.

Масажирайте тази точка с върха на показалеца като извършвате лек натиск с кръгови движения в продължение на 1-2 минути.

Мотивиращо е да научите, че е измерено колко може да се отслабне с масажа й – до 500 г дневно.

 

китайски масаж за отслабване

 

Точка 6: на глезена

Тази точка ще намерите под издаващата се костица от вътрешната страна на глезена. Масажирайте я чрез татиск с палеца в продължение на 1 минута и бавно отпуснете. Старайте се да изпълнявате това действие всеки ден. Скоро ще забележите, че вашата храносмилателна система работи по-добре и ще се балансират течностите в организма.

При масажирането й освен отслабване се постига и облекчение при изтръпване на крайниците и при дискомфорт в сърдечната област.

 

отслабване чрез точков масаж

 

Точка 7: на лакета

Тази точка се намира точно на сгъвката на лакета. Това е важна точка, свързана е с дебелото черво. Масажирайки тази точка, вие стимулирате функцията на дебелото черво и подпомагете изхвърлянето на излишните течности, снижавайки теглото.

С върха на палеца приложете натиск със средно усилие върху точката. Масажирайте в продължение на 1-2 минути на ден.

 

акупунктура за отслабване

 

Точка 8: на корема

Тази точка е разположена на 1,5 цуна под пъпа (или 2 пръста разстояние). За най-добър резултат масажирайте точката с върха на показалеца и средния пръст (събрани един до друг) чрез натиск навътре и навън в продължение на 1-2 минути на ден.

Повтаряйте тази процедура ежедневно, за да получите наистина пълен ефект

Този масаж ще подобри храносмилането ви, а също и ще реши проблема със запека, стомаха и синдром на раздразненото черво или фибромиалгия. Избавянето от тези проблеми е от важно значение за отслабването.

 

 

точков масаж за отслабване

Комбиниране на акупресурата с други методи за отслабване

За по-добър ефект акупунктурата може да се комбинира допълнително с:

Рецепта за детокс напитка с алое вера

Детокс напитките с алое вера подпомагат храносмилането и имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Редовната им употреба способства за премахването на лошия холестерол, пречиства кръвта от токсини и предотвратява появата на запек.

Нужните съставки за приготвяне на такава напитка с алое вера в домашни условия са следните:

  • 8 супени лъжици гел от алое вера (40 мл)
  • ½ литър вода
  • 4 супени лъжици лимонов сок (20 мл)

Смесете гела от алое вера с водата и лимоновия сок. Разпределете я на 2 равни количества и я изпийте два пъти дневно – сутрин и вечер – 30 минути преди хранене. За най-добър ефект прилагайте това в продължение на 3 месеца. За препоръчване е детоксикацията за изчистване на организма да се прави поне два пъти годишно – пролет и есен.

 

Девет дневна програма за детоксикация и отслабване

Ако бързо да свалите 3-4 килограма без да ги върнете обратно и едновременно с това да изчистите организма си от токсити, препоръчваме програмата Клийн 9.

Това е една специално разработена от професионалисти 100% ефективна програма за детоксикация, която в бонус добавя и бързо сваляне на килограми в рамките само на 9 дни. Всички изпробвали програмата са много доволни, защото тя приучава и след това човек да контролира апетита си и да промени изцяло начина си на живот.

В пакета Клийн 9 получавате 2 л. чист гел от алое вера за пиене (клетъчна храна, с която чистите и дебелото черво), растителни протеини (за да не сваляте мускулна маса по време на режима), фибри (за да поддържате добрата перисталтика) и още ценни хранителни добавки:

  • Форевър Гарциния плюс – за ппотискане ан апетита и намаляване скоростта на превръщане на въглехидратните калории в мазнини;
  • Форевър терм – за ускоряване на метаболизма и даване на енергия.

клийн 9 отслабване

Финални изводи

Акупресурата няма да действа, ако не водите здравословен начин на живот. Пробвайте да я съчетаете с физическа активност и правилно хранене.

Включете в своя порцион повече плодове, зеленчуци и зърнени храни. Тези продукти трябва да съставляват 2/3 от вашия дневен порцион. В тях се съдържат много фибри и антиоксиданти, борещи се възпаленията в тялото.

Намалете дневния прием на животински мазнини – той трябва да е не повече от 7 %. Яжте повече риба, защото тя е отличен източник на Омега 3 мастни киселини, а повече Омега 3 – означава по-малко възпалителни процеси в организма.

Ако нямате време да спортувате, старайте се да поддържате по-активен начин на живот. Разхождайте се сред природата, плувайте, карайте велосипед или се запишете на танци.

 

 А вие изпитали ли сте вече целебния ефект на точките от акупресурата? Ще се радваме да споделите своите резултати в коментарите!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.