Механизъм на действие на масажа върху човешкия организъм

Механичното въздействие при масажа върху кожата и мускулите на човека се трансформира в нервен импулс, който по рефлекторен път стимулира всички органи и системи.

Масажът има различни действия върху човешкия организъм: механично, рефлекторно и хуморално.

действие на масажа

В какво се изразява механичното действие на масажа

Чрез масажа се въздейства механично върху кожната повърхност, подкожната тъкан, фасциите, мускулите, периоста и др.

  • Ускорява се движението на лимфата и кръвта

Вследствие на това механично действие се ускорява движението на лимфната и кръвоносна система.

  • Разнасят се отоци

Всеки оток води до болка и деформация на тъканите. Чрез използване на различни масажни похвати се разнасят отоци и се намалява болката. Знаете ли, че сърбежът може да бъде първият симптом на болката.

  • Разтягане и разкъсване на сраствания

При изгаряния, порезни рани, вътрешни кръвоизливи след зарастване се получават сраствания (цикатрикси). Срастването е неистинска съединителна тъкан, която ограничава движенията.

Масажът благоприятства възстановяването на кожата след получени сраствания.

Тези сраствания могат да бъдат не само по кожата, но и в подкожните тъкани и мускулите, когато след зараствания на рани се образува неистинска съединителна тъкан. Именно тук е ролята на масажа да подобри трофиката и движението на тези места, така че да се възстанови тяхната сетивност и движение.

 

Какво е рефлекторното въздействие на масажа

Нашият народ е казал: „Къде го чукаш, къде се пука.” Именно това е образно представяне на принципите на рефлекторно действие. Възможността да се въздейства индиректно на заболели органи и системи, чрез масаж на определени участъци в тялото е открита още в древността.

Днес науката е доказала, че чрез механичното действие на масажните похвати се стимулират рецепторите, разположени в кожата, в мускулите и ставно-свързочния апарат, във вътрешните органи и в стените на кръвоносните съдове.

Механичната енергия от дразненията на рецепторите се превръща в нервни импулси, които са начало на нервно-рефлекторна реакция. Създадените нервни импулси се предават в гръбначния мозък и от там информацията стига до главния мозък, който я подлага на анализ и синтез. В следствие на това се получава отговор на дразненията към различните органи и системи в организма, които реагират с различни функционални промени.

Така например е установено, че дразненето на механорецепторите може да доведе до рефлекторно повишаване или намаляване на артериалното налягане, мускулния тонус, секрецията на жлезите и др.

При масажните похвати като поглаждане и изстискване, изпълнявани в бавно и ритмично темпо, човек се отпуска и релаксира като се забавя действието на системите в организма. Обратно при използването на ударни похвати и бързо и честа промяна на масажните похвати се предизвиква тонизиране и прилив на енергия.

 

Какво е хуморалното въздействие на масажа

При разпада на клетки в повърхностния слой на кожата се образуват биологично активни вещества (некрохормони). Чрез механичното действие на масажа върху кожата се олющват некротизиралите клетки, просмукват се от порите на кожата, попадат в лимфната система и стават част от имунната система на човека. Образуваните некрохормони стимулират биологичните процеси и образуването на антитела в организма, като увеличават неговата имунобиологична защита.

Под действието на масажа също така се отделят хистамин и хистаминоподобни вещества, ацетилхолин, видамин D2 и др.

Хуморалните реакции се регулират както от вегетативната, така и от централната нервна система, тъй като това не са само реакции на кожата, а и на цялата нервна система.