Масаж при хипертония

масажа при хипертония

Според статистиката всеки трети българин след 45 г. страда от хипертония. Сред основните причини са нездравословно хранене, продължителното пренапрежение и стрес на нервната система и липсата на физическа активност.

Какво сочат данните за България:

  • 89% от населението са със сърдечно-съдови проблеми и високо кръвно
  • 33% не знаят, че са хипертоници
  • 5% деца са с високо кръвно
  • 15% е по-ниска продължителността на живота у нас

Особено тревожни са фактите:

  • Всеки трети хипертоник не подозира, че има проблем с кръвното налягане. Много хора години наред се оплакват от главоболие докато накрая разберат, че това се дължи на хипертония.
  • Рязко пада възрастовата граница на болните – има дори деца с високо кръвно налягане и проблеми със сърцето.

Въздействие на масажа при хипертония

В САЩ е проведено мащабно изследване, включващо 24 клинични изпитания на над 1800 пациенти с хипертония.

Първоначално тестваните пациенти са били разделени на две групи: първата група приемали само антихипертонични медикаменти, а на втората група се правел единствено масаж за хипертонията.

Авторите на експеримента установили, че масажът давал по-добри резултати при снижаване на систоличното налягане (по-високата стойност от измерването, която съответства на максималното налягане в момента). За диастоличното налягане (по-ниската стойност от измерването, която съответства на минималното налягане в артериите) не са открили някаква съществена разлика в двете групи пациенти, прилагащи масаж и вземащи медикаменти.

Обект на следващите изследвания били нови две групи, при които едните получавали масаж и антихипертонични лекарства, а другите само лекарства. Анализът от тези проучвания бил още по-вълнуващ: масажът в съчетание с антихипертоничните медикаменти дал значително по-добри резултати при снижаването както на систоличното, така и на диастоличното артериално налягане.

Крайната оценка е: Хората, приемащи антихипертонични лекарства, се чувстват по-добре, ако прилагат и масаж.

Реалните резултати от това изследване показват, че вследствие на масажа систоличното и диастоличното кръвно налягане се снижават съответно 6,9 и 3,6 мм живачен стълб (mm Hg).

За да се разбере колко е важно това, трябва да се знае, че намаляването с 12-13 (mm Hg) средното систолично кръвно налягане в продължение на 4 години снижава риска от сърдечно-съдови заболявания с 23%, риска от инсулт с 38% и общият риск от смърт, свързана със сърдечни проблем с 25%.

Проведеното проучване показва, че масажа плюс антихипертоничните медикаменти помага да се понижи трайно кръвното налягане.

Важно е да се отчете също, че:

  • Медикаментите лекуват симптомите на хипертонията, без да отстраняват първопричините за нейното възникване.
  • Масажът въздейства върху първопричината за проблема, без да има вредните странични ефекти на лекарствата.

Защо масажът помага при хипертония?

масажът помага при хипертония

За възникването на хипертонията има ред причини: нездравословно хранене, затлъстяване, ниска физическа активност, продължителни нервно-психични пренапрежения и стресови състояния.

Масажът помага да се преодолее продължителното свръхнапрежение на централната нервна система, което довежда до отслабване на регулиращата й роля по отношение на кръвното налягане.

Масажът помага да се освободят възникналите в кората на главния мозък огнища на възбуда, водещи до временни и в последствие до постоянни спазми на малките артерии, което повишава диастоличното налягане.

Масажът подпомага работата на сърцето, за да се преодолее допълнителното съпротивление, което би довело до увеличаване на размерите му и повишаване на систоличното налягане.

Масажът предотвратява дълготрайния спазъм на артериите, което води до трайни атеросклеротични изменения и до развитие на устойчива хипертония.

Масажът помага за редуциране на телесните мазнини и детоксикация на организма.

 

Превенция на хипертонията

Превенцията на хипертонията трябва да започне още от детската възраст, когато се създават навиците за здравословно хранене, свързано с консумацията на повече плодове и зеленчуци и ограничена употреба на сол. Избягването на тлъсти меса, пържени и други вредни храни е задължително. Движението и спортът също са сред най-важните фактори за поддържане на доброто здраве.

В комбинация с всички тези фактори масажът е една прекрасно допълваща част от лечението и профилактиката на хипертонията.