7 упражнения, които помагат при болка в гърба

Болка в гърба

Болката в гърба никога не е незначителен проблем и не бива да бъде пренебрегвана. Когато не се вземат мерки навреме, може да се стигне до задълбочаване на проблема и продължително страдание.  Проблемът е, че какъвто и начин на живот да водите – активен или пасивен, всеки може да страда от тази ужасна болка!

За щастие Онлайн списание kinezia.net може да ви предложи няколко кратки, но ефективни упражнения, които ще ви помогнат да се предпазите от появяването на такъв проблем с гърба.

Упражнение 1: Легнете по гръб като свиете единия крак,  а другия обхванете с две ръце под коляното. Отвеждайте с леки пружинирания крака към гърдите, като се стараете да го запазите в опънато положение. Ще усетите разтягане на мускулите в задната част на бедрото. Задръжте в максимално разтегнато положение и останете така около 30 секунди. В идеалния случай е добре упражнението да се повтори по два пъти с всеки крак.

проблем с гърба

Упражнение 2: Легнете по гръб с крака свити в коленете. Обхванете с двете си ръце единия крак под коляното и започнете бавно с малки амплитуди да го отвеждате към гърдите си. Разтегнете максимално и останете в това положение около 30 секунди. Добре е да направите по две повторения с всеки крак последователно.

стречинг упражнения

Упражнение 3: Легнете по гръб и сложете дясната си ръка на една страна,  а десният крак преметнете на противоположната страна, както е показано на изображението.  Кракът трябва да е свит от коляното и с бавни пружинирания да се опитвате да докоснете пода, като внимавате в същото време да не отлепвате ръката си от земята. Може да си помогнете, ако се налага с лявата ръка. Накрая останете в това положение в продължение на 20 секунди. Направете това упражнение по два пъти с всеки крак.

болка при ишиас

Упражнение 4: Легнете по гръб и сложете дясната си ръка на една страна,  а десният крак преметнете на противоположната страна, както е показано на изображението.  Опитайте се да приближите гърдите си с коляното.  Останете в това положение в продължение на 20 секунди. Повторете упражнението два пъти за всеки крак.

седалищна и бедрена невропатия

Упражнение 5: Легнете странично на пода със свити от коленете крака, както е показано на изображението. Поставете едната си ръка под главата, а с другата започнете да изтегляте назад свития от коляното свободен крак към задната част на бедрото. Гръбначният стълб не трябва да се огъва прекалено много. Останете в максимално разтегнато положение около  30 секунди. Променете положението и повторете упражнението с другия крак.

болки в гърба и кръста

Упражнение 6:  Вдигнете единия крак под ъгъл от 90 ° със свито коляно. Кръстосайте другия крак върху него и започнете леко да пружинирате към гърдите. Останете в това положение в продължение на 30 секунди. Направете две повторения последователно за левия и десния крак.

Съвет: Стегнете коремните мускули, преди да смените положението на краката си.

упражнение за разтягане

Упражнение 7:  И накрая едно упражнение за разтягане. Хванете се с двете ръце за маса или нещо твърдо и с цялата тежест започнете да се отпускате  назад,  докато не почувствате разтягане. Останете в тази позиция в продължение на 30 секунди.

 

упражнения при болки в гърба

 

И като допълнение вижте в това видео още няколко стречинг упражнения за намаляване на болката при ишиас (седалищна и бедрена невропатия), болки в гърба и кръста.

Бъдете здрави 🙂