Шийна остеохондроза – причини, симптоми, масаж и гимнастика

Шийна остеохондроза

Остеохондрозата е заболяване на гръбначния стълб, при което се получават изменения в хрущялите на междупрешленните дискове, а в тъканите около тях се развиват реактивни процеси.

Тук ще разгледаме шийната остеохондроза на гръбначния стълб, която се отличава от гръдната и кръстната остеохондроза. Симптомите й са свързани с анатомичните особености на шийния отдел на гръбначния стълб. Размерите на прешлените в шийния отдел са по-малки, отколкото при прешлените в другите отдели.

Шийният отдел е постоянно подложен на натоварване, тъй като поддържа главата. Той се отличава с голяма подвижност.

 

Шийна остеохондроза

 

Какви са причините за развитие на остеохондроза

На първо място като причина можем да посочим възрастовото изменение на организма и разрушаването на костната и хрущялната тъкани.

Освен тази основна причина има и редица други, както следва:

 • нарушаване на стойката
 • намаляване на двигателната активност, поради заседнал начин на живот
 • излишно тегло, което се дължи на нарушаване на обмяната на веществата – то натоварва дисковете
 • наследствен фактор
 • продължително физическо натоварване
 • аномалии в гръбначния стълб.

Равномерното физическо натоварване, правилното хранене и здравословният начин на живот забележимо намаляват вероятността от развитие на остеохондроза, както и влиянието върху общото самочувствие.

 

Какви са симптомите на шийна остеохондроза на гръбначния стълб

Проявите на този вид остеохондроза са различни от симптомите в другите отдели на гръбначния стълб. Това се дължи на факта, че шийните прешлени имат друга структура и са разположени много близо един до друг. Затова всяко изместване води до силни болки и може да причини прищипване на нерв.

 

причина за болка във врата

 

Ето симптомите на шийна остеохондроза

 • Болка – тя може да се усеща в различни части на тялото. Болката се дължи на прищипване на нервни окончания и мускули в съответната част на тялото.
 • Слабост в горните крайници – тя се дължи на прищипването на нервни окончания, които обуславят двигателната активност.
 • Затруднение при обръщане на главата, хрущене на прешлените в шийния отдел поради измененията в структурата на междупрешленните дискове и появата на костни образувания.
 • Намалена чувствителност на ръцете.
 • Слабост и виене на свят поради прищипване на артерията, която осигурява кръвоснабдяването и подхранването на главния мозък.
 • Влошаване на слуха и зрението – този симптом се появява в последния стадий от заболяването, когато се намалява кръвообращението в малкия мозък.

 

болка във врата лечение

 

Признаци на остеохондроза на шийния отдел

 • Коренен синдром – характеризира се с прищипване на гръбначномозъчен нерв в шийния отдел. Проявява се чрез силни болки, които могат да се почувстват в раменете и лопатките.
 • Синдром на гръбначния стълб – изразява се в много силни пристъпи на главоболие, болки в слепоочията и тила.
 • Рефлекторен синдром – проявява се като силни болки в шийния отдел, които могат да се усилват при всяко движение на главата. Болките се изместват в рамото и гръдната област.
 • Кардинален синдром – той е подобен на пристъп на стенокардия, определя се много трудно.

 

Степени на развитие на шийна остеохондроза

Това заболяване преминава през няколко стадии. Всеки от тях има своите особености и характерни признаци.

 • Стадий 1: Дегенеративно изменение на диска. Костно-хрущялната тъкан на гръбначните прешлени постепенно започва да се разрушава. Симптомите на този стадий са трудно забележими. Много често болните не ги забелязват, по-скоро свързват уморяемостта и болката с преумора и стрес.
 • Стадий 2: Протрузия на диска. Дисковете започват да намаляват по височина, по тях се появяват пукнатини. Пациентът изпитва непрекъсната болка, слабост, изтръпване на лицето.
 • Стадий 3: Дискова херния. В дисковете започват да се образуват хернии, повреждат се шийните кръвоносни съдове и мускули. Пациентът се оплаква от виене на свят, болки в областта на тила.
 • Стадий 4: Остефит. Костната тъкан, която защитава гръбначните прешлени от излишно натоварване, започва да се разраства, което води до прищипване на нервни окончания. Започва да се проявява скованост на движенията, повреждат се съседните стави.

 

стадии на остеохондроза

 

Опасности, които са свързани с шийната остеохондроза

В шийния отдел се намират голям брой нерви и артерии, които захранват главния мозък. Когато функционирането им се наруши, мозъкът не получава достатъчно храна, за да може да функционира нормално. Такава ситуация може да наруши двигателната активност, да предизвика болки в крайниците, както и загуба на координация.

Ако не се вземат мерки, може да се развие исхемия, инсулт, както и много други заболявания, които са животозастрашаващи. Затова при появата на каквито и да е симптоми, свързвани с това заболяване, е препоръчително пациентът да се обърне към лекар.

 

Диагностика на шийния отдел на гръбначния стълб

За изследване на заболяванията на гръбначния стълб се използват следните видове диагностика:

 • рентгенова снимка – това не е ефективен начин за диагностициране на заболяването
 • МРТ (магнито-резонансна томография) – показва костните структури, образуваните дискови хернии и размерите им
 • КТ (компютърна томография) – този начин е по-малко ефективен от МРТ, тъй като с него е сложно да се определят размерите на херниите
 • Ултразвуково дуплексно сканиране – използва се, когато е нарушено общото кръвоснабдяване. Изследването показва съществуващата скорост на потока от кръв и дали съществуват бариери за този поток.

 

Лечение на шийната остеохондроза

Лечението на шийната остеохондроза трябва да се провежда комплексно, в зависимост от ситуацията. Може да се постигне положителен ефект с комплексен и индивидуален подход, който включва лечение с лекарства, физиотерапевтични процедури, лечебна физкултура, масаж, а също и средства на народната медицина.

При период на изостряне лечението има за цел подобряване на кръвообращението и отстраняване на мускулните спазми. В такива случаи се предписват средства, които подобряват кръвопотока, противовъзпалителни и обезболяващи средства и комплекс от витамини.

 

Лечебна физкултура при шийна остеохондроза

Лечебната гимнастика дава видими резултати и на етапа на оздравяване е по-малко опасна. Принципът й на действие се основава на възстановяването на кръвния поток в повредените части на тялото. Докато изпълнява упражненията, пациентът не трябва да чувства неудобство и болки.

Комплексът от упражнения за шийния отдел на гръбначният стълб е предназначен за укрепване на шийните мускули, а също и като профилактика.

 

лечебна физкултура при шейна остеохондроза

 

Масаж при шийна остеохондроза

Целта на масажа е да заздрави тонуса на мускулите и да премахне болката. В зависимост от стадия на заболяването се прилагат различни методики за масаж. Класическите начини на масаж включват:

 • поглаждане – заключава се във въздействие върху повърхностния слой на кожата. Започва от тилната зона и продължава към ключиците и подмишниците.
 • изцеждане – при масажа се въздейства на по-дълбоките слоеве на кожата. Изпълняват се напречни движения (по ширина) на шията с палеца и показалеца, като се захващат участъци от кожата, подобно на движение при изцеждане.
 • разтриване – има особени ограничения, тъй като въздейства на тъканите, намиращи се надълбоко. При неправилно изпълнение може да се навреди на пациента.

В такива случаи, когато пациентът изпитва чувство на болка само от едната страна, масажът трябва да започне от здравата страна, като постепенно се измества към частта на шията, в която се усеща болката.

 

 

Безопасна тракция на врата в домашни условия за освобождаване на прищипан нерв

А ето и една страхотна техника, която може да използвате у дома или в офиса, за да помогнете за намаляване на болката във врата и надолу по ръката от прищипан нерв. Само с помощта на хавлиена кърпа вие може да разширите междупрешленните пространства чрез тракция (изтегляне) и така да освободите, евентуално прищипан нерв.

 

 

Постизометрична релаксация

Благодаряние на постизометричната релаксация на врата се постига релаксиращо въздействие на тези мускули, на които трудно се повлиява при масажа. Това е една уникална методика, с която може да се снеме мускулния спазъм, да се подобри кръвообръщението, а от там и да се снижи напрежението върху гръбначномозъчните нерви. Заради постиганите резултати някои дори казват, че това е една особена мека техника на мануална терапия, но без никакъв риск за здравето.

 

 

Профилактика на възникването на шийна остеохондроза

За да се предотврати възникването и развитието на заболяването, се препоръчва спазването на няколко прости правила:

 • трябва да се води здравословен живот, с изпълняване на физически упражнения, и редовно да се посещава басейн
 • хранителният режим да се разнообрази с продукти, богати на магнезий и калций
 • при заседнал начин на живот няколко пъти дневно трябва да се извършва раздвижване
 • леглото трябва да е с ортопедичен матрак и удобна възглавница.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *