Как да излекуваме хроничната болка в гърба с упражненията на Валентин Дикул

Според лекарите 80% от всички хора, чиято възраст наближава 40 години, са успели да придобият някакъв вид проблеми с гръбначния стълб и ставите. Ако обаче спазвате препоръките за правилна грижа за гръбначния стълб и ставите, дадени от Валентин Дикул, тогава ще запазите свободата на движение за дълго време. Ако болката и сковаността на движенията вече са влезли в живота ви, спазването на тези правила ще ви помогне да ускорите възстановяването и да избегнете рецидиви на заболяването.

Валентин Дикул се е занимавал с акробатика, но при едно падане получил много травми и счупвания. Лекарите го убеждават, че няма вече да може да ходи, но той упорства с редовни упражнения и след 10 години отново може да се изправи на крака и да се движи. Завършва медицина и разработва упражнения за възстановяване при хронична болка в гърба.

 

Упражненията на Валентин Дикул

 

Системата за упражнения Дикул не е просто гимнастика, това е начин на живот, който включва не само физическа активност, но и правилно хранене, правилно движение в ежедневието и правилна грижа за тялото ви. Именно този интегриран подход позволява на пациентите на Валентин Дикул да поддържат здраве и активност за цял живот.

 

Най-честите причини за нарушения в ставите и гръбначния стълб

Метаболитно заболяване

Една от причините за увреждане на ставите, особено в зряла възраст, е нарушение на метаболитните процеси в организма. Когато започнат да се появяват неизправности в работата на органите, отговорни за правилния метаболизъм – бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт – в тъканите на ставата се отлагат соли, които нормално трябва да се отделят от тялото. Тези отлагания предизвикват възпаление в ставите, което води до деформация на тъканта на засегнатия орган, поява на болка и затруднено движение.

Нарушение в работата на сърдечно-съдовата система (по-специално загубата на еластичност от стените на кръвоносните съдове)

Такива промени в структурата на кръвоносните съдове, особено на най-малките, водят до влошаване на кръвоснабдяването на ставите. Тъканите на тези органи не получават всички необходими хранителни вещества и кислород, което причинява промени в структурата на ставната тъкан. Състоянието на костите, ставната мембрана и хрущялите се променя, количеството на вътреставната течност и нейното качество намаляват.

Допълнително тегло – допълнително натоварване

Основните причини за развитието на заболявания на ставите в млада възраст съвременните лекари свързват с ​​наднорменото тегло и заседналия начин на живот. Затлъстяването крие не само риск от развитие на диабет и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, всеки допълнителен килограм доближава ставните заболявания като артроза, артрит и остеохондроза. Факт е, че ставите (включително тези, които изграждат гръбначния стълб) са естествено проектирани за определено натоварване. Те функционират добре, за да поддържат тялото на човек с нормално тегло, но тъй като телесното тегло започва да се увеличава, натоварването на ставите се увеличава значително.

Тоест, ако теглото ви надвишава нормата с 10 кг, тогава ставите ви са под натиск от допълнителни 30 кг на улицата и 50 кг, когато се качвате по стълбите.

Освен физическото въздействие върху ставите, излишната мастна тъкан вреди на функционирането на ставите отвътре. Затлъстяването нарушава метаболитните процеси, променя функционирането на органите на вътрешната секреция, както и повишава активността на цитокините – вещества, пряко свързани с развитието на възпаление и разрушаването на хрущялната тъкан.

Невъзможност за правилно движение

Това, което наричаме “грешна стойка”, е проява на сколиоза, това е само една от последствията от постоянното пребиваване в нефизиологична поза. Лишен от възможността да промени позицията си, гръбначният стълб постепенно „замръзва“, като променя формата си.

Слабост на мускулната система

Лишени от необходимостта да се движат активно, много хора не придават никакво значение на състоянието на мускулната си система и напразно, тъй като това са добре развити, силни мускули са основните помощници на ставите. Умерената физическа активност е един от най-добрите начини за предотвратяване на проблеми със ставите и гръбначния стълб, но в същото време трябва да се предпочитат нетравматичните спортове (плуване, гимнастика, колоездене) и натоварванията да се дозират разумно.

Наранявания

Като цяло нараняванията, дори и тези, които не са свързани със спорт, са рисков фактор за ставни заболявания. Ето защо при нараняване на ставата и гръбначния стълб – натъртване, изкълчване, изкълчване – следвайте всички указания на лекаря – така ще избегнете неприятни последици.

Нарушения в работата на имунната система

Друга често срещана причина за развитието на заболявания на ставите и гръбначния стълб е неизправност на имунната система. Имунната система, която обикновено трябва да предпазва човек от патогени на различни заболявания и да атакува чужди вещества, които влизат в тялото, изведнъж започва да проявява агресия към тъканите. Най-често от пристъпите му страдат сърцето и ставите – развива се ревматизъм.

Такива заболявания се наричат ​​автоимунни (те включват и астма, диабет, алергии) и като правило бързо стават хронични, така че превенцията е по-лесна от лечението. Основните превантивни мерки са здравословен начин на живот, правилно хранене, навременно лечение на инфекциозни заболявания.

Инфекции

Инфекциите, които навлизат в човешкото тяло, често причиняват развитието на ставни заболявания. Настинка, грип, възпалено гърло, както и полово предавани болести след лечение могат да оставят неприятни последици под формата на артрит. Инфекция, проникнала в кожата директно в ставата, предизвиква нейното възпаление – бурсит.

Неправилно хранене

Прекомерната консумация на храна, богата на мазнини и въглехидрати, с намаляване на физическата активност води до увеличаване на телесното тегло, което, както беше споменато по-горе, се счита за една от основните причини за ставни заболявания.

Недостатъчният прием на определени вещества в човешкото тяло и излишък на други – това причинява редица заболявания, включително и ставни увреждания.

Състоянието на тъканите на костите и ставите се влияе основно от липсата на калций.

Липсата на витамин С не само се отразява неблагоприятно на състоянието на хрущялната тъкан, но и отслабва защитните сили на организма, отваряйки портите за патогени на различни заболявания. Ето защо лекарите съветват да включите 500 mg аскорбинова киселина в ежедневната си диета.

 

авно освобождава витамин С

 

Как работят ставите

Контактните повърхности на костите в ставите са покрити с хрущял, който омекотява триенето им една в друга, а цялата става е изцяло затворена в специална капсула. Тази капсула свързва краищата на костите, които изграждат ставата, предотвратява прекомерното им движение и също така предпазва вътрешната кухина на ставата от механични повреди.

Ставната капсула е доста здрава, образувана е от съединителна тъкан и е облицована отвътре със синовиална мембрана. Отвън са прикрепени влакната на връзките и сухожилията на мускулите. Специални клетки, които изграждат синовиалната мембрана, отделят специална вискозна синовиална течност (синовиум), която действа като смазка за ставата – благодарение на нея повърхностите на свързващите кости лесно се плъзгат една спрямо друга. Синовиалната течност служи и за подхранване на ставите, тъй като кръвоносните съдове не преминават през тях.

Пространството вътре в ставната капсула се нарича ставна кухина.

От състоянието на мускулите, връзките, сухожилията, нервите и съдовете около ставата зависи състоянието на самата става. Всички смущения в тези тъкани незабавно се отразяват на работата на ставата.

Ставните връзки са плътни образувания, разположени от външната страна на ставната капсула, поради което ставата има определен обхват на движение. Също така, тези връзки служат за укрепване на връзката на костите. В коленните и тазобедрените стави връзките са разположени вътре в ставната кухина – това осигурява висока здравина на ставите, които понасят най-голямо натоварване.

В колянната става има и менискуси – образувания от хрущялна тъкан, оформени като полумесеци и свързани с напречен лигамент. Тези хрущяли служат като допълнителни амортисьори, а също така помагат за по-сигурно фиксиране на колянната става.

 

Как работят ставите

Структура на  гръбначния стълб

Целият гръбначен стълб е разделен на следните пет дяла:

 • цервикален – състои се от 7 шийни прешлена.

С тази част на гръбначния стълб е свързана работата на горните дихателни пътища, носа и околоносните синуси, ларинкса, фаринкса, щитовидната жлеза и всички останали органи на главата. Нарушенията в тази част на гръбначния стълб водят до главоболие, виене на свят, повишено кръвно налягане, развитие на повишена нервност и умора, както и влошаване на паметта, слуха, зрението, неправилно функциониране на щитовидната жлеза и възпаление на сливиците.

 • гръден – това са 12 гръдни прешлена, към които са прикрепени ребрата – основата на гръдния кош.

Тази част от гръбначния стълб е отговорна за правилното функциониране на сърцето, белите дробове, бронхите, стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, далака, бъбреците, надбъбречните жлези и тънките черва. Нарушенията в тази част на гръбначния стълб могат да провокират заболявания на изброените органи и системи. Често това е причина за заболявания като бронхит, сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, панкреатит, холецистит, гастрит, диспепсия, пиелонефрит, както и диабет и бронхиална астма.

 • лумбален – в долната част на гърба е лумбалната област, която се състои от 5 доста големи прешлена. Размерът им се дължи на тежкото натоварване, което изпитват.

Гръбначният мозък завършва в този участък, а неговите нервни коренчета отиват към органи като дебелото черво и ректума, пикочния мехур и гениталиите, както и към краката. Промените в нормалното състояние на прешлените на този отдел могат да причинят нарушение на нормалното кръвообращение, появата на крампи и болки в долните крайници, запек, хемороиди, гинекологични проблеми при жените, проблеми с потентността при мъжете, както при жените, така и при мъжете безплодие, както и често уриниране и уринарна инконтиненция.

 • сакрален отдел – сакрумът е изграден от 5 прешлена, слети заедно и без слой от междупрешленни дискове, и свързани с таза и илиума.
 • кокцигеален отдел – 4 слети тесни прешлена – е прикрепен към долния ръб на сакрума.

По протежение на предната и задната повърхност на гръбначния стълб има връзки, които го поддържат. Към гръбначния стълб са прикрепени мускули, които осигуряват неговата подвижност и поемат част от натоварването за поддържане на вертикалното положение на тялото.

Междупрешленните дискове, разположени между двете тела на два съседни прешлена, са съставени от хрущялна тъкан и се нуждаят от движение. При възрастен междупрешленният диск е лишен от кръвоносни съдове, така че храненето му се осъществява чрез усвояване на кислород и хранителни вещества от онези съдове, които проникват в телата на най-близките до него прешлени. Такова устройство прави упражненията незаменим инструмент за поддържане на вашите междупрешленни дискове в добро състояние.

 

Структура на  гръбначния стълб

Как да възстановим здравето на гръбначния стълб и ставите

Масаж
При различни форми на заболяването мекотъканната мобилизация на ставите дава добър ефект. Трябва обаче много добре да сте наясно с професионалната компетентност на човека, на когото се подготвяте да поверите ставите и гръбнака си. В крайна сметка неумелата намеса не само няма да донесе ползи, но може да причини повече вреда от самата болест.

Трябва също да се има предвид, че при някои лезии на ставите и гръбначния стълб масажът е противопоказан.

Физиотерапия
Това са традиционно загряване на болната става и електрофореза с лекарства, както и магнитотерапия и лазерна терапия. Тези средства обаче могат да се използват само извън стадия на обостряне на заболяването и не се препоръчват за възрастни хора, особено страдащи от някои съпътстващи заболявания.

Хранителни добавки за поддържане на ставите

Капсулите със зеленоуста мида се препоръчват при ревматоиден артрит и остеоартрит, спондилози и ишиас, болки в ставите, дегенеративни процеси в ставите, увреден ставен хрущял, травми, при тежки физически натоварвания, наднормено тегло, неправилно движение и продължително седене на работното място. Всяка капсула съдържа 500 mg чист концентрат от новозеландска зеленоуста мида и 12 mg гликозаминогликани (GAG), които подпомагат нормалното функциониране на ставите и костите.

 

 

Гимнастическите упражнения на Валентин Дикул
Гимнастическите упражнения, разработени от Валентин Дикул за гръбначния стълб и ставите, са подходящи не само за възстановяване на гръбначния стълб и ставите след травми и различни заболявания, но и за профилактика.

Основата на неговата система е постоянната работа на мускулите и ставите, тъй като без движение е почти невъзможно да се възстанови тяхната подвижност. Дори увредените или болни стави и мускули се нуждаят от постоянни упражнения.

Само постоянното движение ще позволи поддържането на нормално кръвообращение в тъканите и адекватно хранене на болния орган.

Само постоянното движение ще поддържа мускулите около ставите и гръбначния стълб в добра форма, което означава да се осигури опора и подвижност на ставите.

Тъй като първоначално тези упражнения са разработени за хора, които почти напълно са загубили способността си да се движат, или за тези, за които всяко движение е било придружено от болка, те са създадени като най-щадящата гимнастика, достъпна за човек във всяко състояние.

Плавни небързани движения, малък брой повторения, избрани в зависимост от състоянието на всеки отделен човек, редовността на изпълнение – всичко това като цяло дава невероятен резултат. Ден след ден мускулите се научават да работят и помагат на ставите, а ставите и гръбначният стълб отново стават подвижни.

 

Причините за болки в гърба могат да бъдат различни. Те може да се дължат на заболяване на вътрешните органи, или на херния в гръбначната област.

За да не се получи претоварване, упражненията трябва да се изпълняват бавно и да не се превишава броят, посочен в инструкциите.

Основната задача на упражненията е да се приведат мускулите в оптимално състояние. Напрегнатите мускули трябва да се отпуснат, а слабите да се стегнат. С посочения брой изпълнения на упражненията се постига този резултат.

Комплексът от упражнения трябва да се изпълнява ежедневно. Разбира се, важно условие за постигане на успех е да вярвате в ефекта от тях. Той гарантирано ще настъпи при правилно и редовно изпълнение на комплекса.

 

Упражнение 1 – от легнало положение на пода

Краката са събрани и изпънати. Ръцете се разтварят на ширината на раменете. Дланите са обърнати надолу.

Дясното бедро бавно се завърта наляво. Раменете и главата не се мърдат. Задържа се в тази позиция 2-3 секунди.

След това десният крак бавно се връща в изходно положение.

Същото упражнение се повтаря и с левия крак, със завъртане надясно.

Упражнението трябва да се повтори 10 пъти за всеки крак.

 

Упражнение 2 – от легнало положение на пода

Краката са изпънати, разтворени на ширината на раменете.

Ръцете се кръстосват върху гърдите, като краката и тазът не се повдигат от земята.

Лявото рамо се завърта надясно до крайно положение и се задържа така 2-3 секунди. След това се връща в изходна позиция.

Същото упражнение се повтаря с дясното рамо.

Упражнението трябва да се повтори 10 пъти за всяко рамо.

 

Упражнение 3 – от легнало положение на пода

Раменете и главата не се повдигат от земята.

Двата крака се извъртат едновременно наляво. Те се държат един до друг, не се свиват, не се разделят.

Краката се задържат в това положение 2-3 секунди, след което се връщат в изходна позиция.

След това упражнението се изпълнява с извъртане на двата крака надясно.

Трябва да се повтори 10 пъти за завъртане във всяка страна.

 

Упражнение 4 – от легнало положение на пода

Както при упражнение 2, краката са изпънати и разтворени на ширината на раменете.

Тазът и краката не се отделят от пода.

Торсът се извива наляво, извиват се и гръбнакът и раменният пояс. Извиването се извършва плавно.

Задържа се вляво 2-3 секунди, след което се връща в изходна позиция.

Същото движение се повтаря с извиване на торса надясно.

Повтаря се по 10 пъти за всяка страна.

 

Уптражнение 5 – от изправено положение

Тялото е изправено, погледът е насочен напред. Гръбнакът не трябва да се извива.

Коленете се свиват леко и тялото се навежда бавно напред. Ръцете са прибрани плътно до тялото.

Задържа се в наведено положение 2-3 секунди, след което се връща в изходно положение.

И това упражнение се повтаря 10 пъти.

 

Промяна в начина на живот – част от лечението на болката в гърба

1. Позата за сън – позата, в която спите и матрака могат да допринесат за болки в гърба. Гърбът ви не е идеално равна повърхност и по време на сън трябва да се поддържат всички естествени извивки на гръбначния стълб. Препоръчително е да се спи настрани с леко повдигнати към гърдите крака, а между краката да е поставена възглавница.

За тези, които спят по гръб, може да се постави възглавница под коленете, за да се поддържа нормалната кривина на кръста. Не се препоръчва спането по корем, защото сте принудени да завъртите главата си надясно или наляво. Това е не само неестествена позиция за ставите на врата, но и позиция, при която могат да възникнат нарушения на кръвообращението в гръбначните артерии.

Ако спите на една страна, следвайте същото просто правило – линията на врата по време на нощна почивка трябва да е успоредна на линията на леглото ви. Това е лесно да се постигне, като се постави възглавница под врата под формата на валяк.

И в никакъв случай не скачай от леглото веднага щом отвориш очите си сутрин. Отпуснете цялото си тяло и се разтегнете добре няколко пъти. Едва след това бавно се издигайте като се завъртите настрани и спуснете първо крата на пода и след това се изправите до седнало положение.

как правилно се става от леглото

2. Почивка – това може да се постигне чрез дълбоко дишане и съзнателно отпускане на мускулите на гърба преди лягане. В ранен стадий на остра болка в гърба на пациентите се препоръчва почивка на легло и намаляване на физическата активност за не повече от 48 до 72 часа. След това пациентите се съветват постепенно да разширят двигателната си активност.

3. Загуба на излишни килограми – наднорменото тегло и затлъстяването са рисков фактор за болки в гърба. Здравословната и балансирана диета, заедно с редовните упражнения, помагат за контролиране на наднорменото тегло.

4. Масаж при мускулна болка – за релаксация и поддържане на добър мускулен тонус

5. Редовни упражнения и спорт – Поддържайте редовна физическа активност. Дългите периоди на бездействие са вредни за гърба. Хората, които остават активни, са склонни да се възстановяват по-бързо. Различните видове спорт помагат за поддържане на гъвкавостта и силата на мускулите на гърба и предотвратяват повторната поява на болка.

6. Правилна позиция на тялото при работа с компютър

Когато седите на бюро, трябва двата крака да са стъпили добре на пода. Главата и гърбът трябва да са в права линия, а раменете да са естествено отпуснати. Ако работите с монитор, поставете го на такова разстояние, че да не се налага да извивате врата си, надничайки в екрана. Специални подложки за мишка с мека опора за китката ви помагат да избегнете проблеми с китката.

Все пак няма заместител на доброто загряване – оставяйте работното място за няколко минути на всеки час и се движете активно.

7. Правилно хранене
Ако искате да запазите гръбнака и ставите си здрави в продължение на много години, тогава обърнете внимание на менюто си.

Намалете количеството сладкиши и продукти от пшенично брашно, не злоупотребявайте със солени храни, тъй като такива храни задържат вода в тялото.

Един от най-важните минерали за здрави кости и стави е калцият. Яжте храни, съдържащи този макронутриент, приемайте го като част от мултивитаминни препарати и не злоупотребявайте с месни продукти – червеното месо помага за изхвърляне на калция от тялото, алкохолът, силният чай и кафето имат същите свойства.

 

добавка с калций

 

Ястия, приготвени от храни с високо съдържание на мазнини, не трябва да се консумират, ако имате склонност към възпаление на ставите. Като цяло избягвайте мазните храни, които обострят артрита и артрозата, както и ограничавайте алкохола – това може да причини подагра и да изостри полиартрит.

Силата и еластичността на хрущялите и връзките се осигуряват от ястия като желе и желирани риби, различни желета и гъсти супи. Въпреки това, не използвайте тези продукти при подагра.

Не забравяйте, че храната се усвоява най-добре сутрин, между около 7 и 9 часа, така че не си отказвайте от обилна закуска. Ако приемате специални средства за подобряване на храненето на ставите, тогава също е по-добре да ги приемате сутрин. Сутрин лекарите препоръчват да ядете протеинови храни – месо, риба, яйца, за да има време тялото ви да ги преработи добре.

И не забравяйте да пиете много течности. Това ще помогне на бъбреците да работят – естествен филтър, който освобождава тялото ни от ненужните вещества. В противен случай всичко излишно ще се настани вътре в тялото, включително в ставите.

8.Правилен начин на живот
Ставите, особено засегнатите от заболяването, са много чувствителни към хипотермия. Затова се обличайте според времето, за да не прегреете или замръзнете.

Включете се в закаляване – обливане с хладна вода, контрастни вани (ясно е, че тези процедури трябва да се извършват след консултация с лекар, а не по време на обостряния) ще помогне на тялото ви да се научи да не се страхува от ниски температури.

Ако обаче проблемите със ставите или гръбначния стълб вече са ви докоснали, тогава забравете за плуването в студена вода и бъдете внимателни при студено ветровито време. Болната става трябва да бъде защитена от течения, особено по време на острия ход на заболяването, следователно, когато напускате къщата, допълнително я изолирайте – специални топли подложки за лакти, колене, вълнени колани за долната част на гърба, топли шалове ще ви помогнат да предпазите болният орган от хипотермия.

 

Народни средства за лечение на заболявания на гръбначния стълб и ставите

 • В случай, че ставните проблеми са свързани с неправилен метаболизъм на пикочната киселина (което в крайна сметка може да доведе до развитие на пикочна кисела диатеза или подагра), тогава тези растения, които имат способността да освобождават тялото от излишъка от това вещество са полезни: това са корените на репей, листа и пъпки от бреза, бобови шушулки.

 

 • Ако заболяването на ставите е причинено от свързано с възрастта отлагане на соли в хрущялната тъкан, тогава растенията, които помагат за премахване на солите, ще ви бъдат полезни: глухарче, хвощ, цветя от липа и бъз, корени от репей и листа от бреза.

 

 • Някои билки могат значително да подобрят метаболизма, ако се приемат достатъчно дълго – това са глухарче, коприва, шишарки от хмел и цветове от бъз.

 

 • Причината за ревматичния полиартрит, като правило, е наличието в тялото на огнища на хронична стрептококова инфекция. Невен, жълт кантарион, мащерка, лайка, бял равнец, градински чай и евкалипт ще ви избавят от тонзилит – хроничен и остър.

 

 • Също така, при всяко заболяване на ставите, трябва да се погрижите за укрепване на имунитета си. За това ще ви помогнат женско биле, ехинацея, жълтурчета, девис, коприва, както и шипка, калина, касис и други мултивитаминови растения.

 

 • Всяко заболяване на ставите е придружено от появата на болка по време на движение. Живовляк, майчин кантарион, жълт кантарион, хмел, мащерка, риган, мента, както и пресен хрян ще ви помогнат да облекчите болката и да намалите възпалението в болния орган.

 

Как да приготвяме настойки, отвари и тинктури?

За запарки се използват листа, цветове и стъбла – тоест меките части на растенията. Дръжте запарката 45 минути и прецедете.

Отвари се приготвят от по-твърди части – кора, коренища, корени. Варете отварата 15 минути и оставете да престои още 10 минути преди да прецедите.

Тинктурите се приготвят от всички части на растенията с помощта на 40-70% водка, ракия, спирт.

За приготвянето на алкохолни тинктури е идеално да използвате тъмни стъклени съдове с плътен капак. Части от растения, напоени със спирт или водка, се настояват в продължение на 1-6 седмици на сухо и тъмно място. Прецедете тинктурата преди употреба. В плътно затворен съд тинктурата може да се съхранява няколко години.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.