Дихателна гимнастика за повишаване на сатурацията при възпаление на белите дробове

След коронавирусната инфекция често остават задъхване и хрипове. Ако пациентът е имал двустранна пневмония и ако са поразени над 25% от белите дробове, има риск от възникване на фиброза.

 

Какво представлява фиброзата

Фиброзата се състои в заместване на нормалната белодробна тъкан със съединителна. Това води до оформяне на неразширяващи се участъци. Ако не са много и не са големи, тези участъци не водят до силни оплаквания. Но ако фиброзата е масивна, започват проблеми с дишането.

Фиброза могат да развият не само преболедували инфекция от ковид. Тя може да се получи и при редовни пушачи.

 

 

Пациентът може да си помогне сам за възстановяване на белодробната тъкан

Както се казва – спасението на давещите се е дело на самите давещи се!

Белодробната тъкан се възстановява сама. Задачата на пациента е да я подпомогне. Това може да стане с възстановяване на физическата форма и най-вече с подходящи дихателни упражнения.

 

фиброза на белия дроб

 

Надуване на балони

Тази обикновена дейност е общодостъпна, но малцина биха се сетили, че тя е и отлично упражнение за белите дробове.

Ако сте в болнична обстановка и нямате балон, може да помолите персонала да ви даде медицинска ръкавица, на която да сложите една обикновена сламка за сокчета и да завържете с конец отвора. Надуването на ръкавицата е също вариант за дихателна гимнастика на дробовете.

 

упражнения за белия дроб

 

Дихателна гимнастика

Дихателната гимнастика трябва да включва упражнения за възстановяване на дихателната мускулатура и развиване на мускулите, които вземат участие във вдишването и издишването. Ако пациентът все още е слаб, отначало може да се ограничи само с дихателни упражнения.

Пациентите, които все още са много отпаднали, могат да надуват балони или бавно да издишват през тънка тръбичка, другият край на която е потопен във вода. Когато закрепнат, трябва да добавят и физически упражнения.

Може да се използва домашният тренажор, а може и да се изпълняват елементарни упражнения – ходене, махане с ръце, наклони на тялото и други.

Напоследък специалистите препоръчват гимнастиката на Александра Стрелникова, на която ще се спрем подробно.

 

дихателна гимнастика на Стрелникова

 

Дихателна гимнастика и масажи при пневмония

Тази гимнастика помага на белите дробове да започнат да работят нормално, тъй като се възстановява повредената слизеста обвивка.

При пневмония систематично изпълняваните дихателни упражнения допринасят за редовно постъпване на кислорода в тъканите, които са пострадали от заболяването.

Важно!!! При пневмония гимнастиката трябва да се изпълнява само след овладяване на възпалението.

По отношение на масажа трябва да се знае, че помага на белите дробове да бъдат по-добре вентилирани и повишава устойчивостта към възпалителни процеси. При приложенето на специални масажни техники (чрез похлопване), храчките стават по-течни и по-лесно се отделят. Масажът освен това помага да се отървете от спазмите, увеличавайки притока на кръв към дихателните органи. Особено подходящо е приложението на меден масаж на гърба или използването на загряващия Тигров балсам.

 

За кои пациенти е особено подходяща лечебна гимнастика

Преди назначаване на лечебна гимнастика пациентът трябва да премине пълни изследвания. Ако страда от клинични прояви, които не могат да се подтиснат с препарати, дихателните упражнения са много подходящи.

Правилно изпълняваната гимнастика помага за избавяне от симптоми като остатъчна кашлица, задух, повърхностно дишане – оплаквания, характерни за пациенти, които са боледували от усложнена форма на заболяването.

 

Предимства на дихателната гимнастика

Освен възстановяване на функционирането на белите дробове, дихателната гимнастика помага и в други отношения:

 • изчезва хроничната умора
 • цялостният имунитет укрепва
 • избягва се деформирането на гръдния кош
 • повишава се нивото на хемоглобина
 • намалява рискът от усложнения
 • подобрява се протокът на лимфа и кръв, така че слузът се извежда от белите дробове по-ефективно.

Съчетаването с умерено физическо натоварване е препоръчително. Но непременно трябва да се спазват препоръките на лекуващия лекар. Той ще подбере подходящите упражнения, в съответствие с диагнозата, с протичането на заболяването и с индивидуалните особености на организма.

 

Правила за провеждане на занятията по дихателна гимнастика

Отначало пациентът трябва да изпълнява упражненията легнал, а когато закрепне, може да ги изпълнява и в седнало, а по-нататък и в изправено положение.

Ето важни правила за изпълняването на упражненията:

 • Започва се с най-простите упражнения.
 • Всяко упражнение се повтаря най-малко 8 пъти.
 • Честотата на занятията е 2-3 пъти дневно.
 • Едно занятие трябва да продължава най-много 15 минути.
 • Упражненията трябва да се изпълняват без бързане, пациентът да не се вълнува.
 • Ако се учести пулсът, появи се главоболие или световъртеж, занятието трябва да се прекрати.
 • Пациентът трябва да изпълнява упраженията по съставената от лекаря схема и да не я изменя.

Допълнително благотворно влияние оказват ежедневните разходки на чист въздух.

 

Дихателна гимнастика по Стрелникова

Тази гимнастика също е подходяща и за деца, и за възрастни за възстановяване след пневмония. Разработена е от Александра Стрелникова и помага при всякакви хронични заболявания на белите дробове. Тя може да се изпълнява и в седнало, и дори в легнало положение.

 

Важно!!! При изпълняване на упражненията трябва да се диша с честота 40 вдишвания и издишвания за 60 секунди.

Както изтъква Стрелникова, тази гимнастика може да се справи с всяка вирусна инфекция. Важно е, че при особено тежки случаи тя може да се съчетава с антибактериална терапия, а по-нататък лекарствата да се спрат напълно под наблюдението на специалист по гимнастиката на Стрелникова.

 

Комплекс от 12 пражнения от гимнастиката на Стрелникова

 1. Длани

Ръцете се вдигат свити в лактите на нивото на раменете. При вдишване се разтварят дланит, при издишване се свиват в юмрук.

Упражнението се изпълнява 24 пъти.

 

 

 1. Пагони

Дланите се свиват в юмруци на нивото на кръста. Изпълняват резки тласъци с ръцете надолу, като се разпъват дланите.

След почивка от 5 секунди упражнението се изпълнява още няколко пъти.

 

 

 1. Помпа

Наклон на тялото надолу, с протегнати към пода ръце, без да се докосва подът. Издишване по време на наклона, вдишване при изправяне.

Упражнението трябва да се изпълнява по 12 пъти.

 

 

 1. Котка

Вдигане ръце до кръста така, че дланите да са обърнати надолу. Приклякване и обръщане на торса надясно, с рязко вдишване. Обръщане на другата страна и издишване. По време на обръщанията с пръстите на ръцете трябва да се изпълняват движения като за хващане на предмет.

 

 

 1. Прегръщане

Ръцете се сгъват в лактите и се вдигат до нивото на раменете. Вдишване и изпълнение на движение като за прегръщане на самия себе си.След това отпускане на ръцете настрани и издишване.

 

 

 1. Голямо махало

Плавен наклон надолу и вдишване, с опит за докосване на пода с длани. Изправяне и извиване на гърба назад, при което ръцете обгръщат раменете. При обгръщането трябва да се вдишва.

 

 

 1. Обръщания на главата

Обръщане надясно, с рязко вдишване през носа. Повтаряне на движението на другата страна. След всяко обръшане трябва да се издишва през устата.

 

 

 1. Ушенца

Наклон надясно с едновременно издишване през носа. Изпълняване на същите действия наляво. По време на изпълнението се гледа напред и главата се люлее.

 

 

 1. Махало

Наклон на главата надолу, с поглед към пода. Първо рязко кратко вдишване, а след това вдигане на главата и наклон с нея малко назад. При това погледът е насочен към тавана.

Между отделните изпълнения трябва да се вдишва през устата.

 

 

 1. Приклякане с десния и след това с левия крак

Това упражнение изглежда сложно, но с практикуване се усвоява и изпълнява лесно.

Изходното положение е изправено. Десният крак се изнася леко напред. При вдишване тежестта се пренася върху десния крак, като едновременно се присяда с този крак.

Така се изпълнява приклякане с вдишване и издишване.

Упражнението се повтаря и с левия крак.

 

 

 1. Крачка напред

Упражнението прилича на правене на крачка на място. Но при вдишване вдигнатият крак се сгъва по-силно в коляното и се докосва до корема. При издишване кракът се отпуска надолу.

След това отново се вдишва и крачката се изпълнява с другия крак

Желателно е упражнението да се повтори 8 пъти.

 

 

 1. Рокендрол

Повдига се единия крак нагоре свит в коляното, при което другия леко прикляква. Краката се редуват като при всяко вдигане на крака се вдишва.  Редуването на вдишвания и издишвания е същото, както при предходното упражнение.

 

 

Ефект от гимнастиката на Стрелникова

При възпалителни процеси нормалното дишане се нарушава. Вследствие на това организмът не получава достатъчно кислород и възниква чувство на умора и сънливост. Кръвообращението и лимфотокът се забавят, влошава се дренажната способност на бронхите.

С лечебната гимнастика по методиката на Стрелникова организмът се справя с тези проблеми и се предотвратява обостряне на пневмонията. Ако имате ниска сатураци, тя се подобрява с моментално, но траен ефект може да се очаква при постоянство във времето.

 

Защита от последиците на коронавирусна инфекция с гимнастиката на Стрелникова

Редовното изпълнение на упражненията по методиката на Стрелникова повишава устойчивостта на организма към вирусни и бактериални инфекции, включително от коронавирусна инфекция. Те могат да се използват като профилактика. Гимнастиката помага и на вече заразени с ковид за възстановяване на пълния дихателен обем на белия дроб.

Една от проявите на ковид инфекцията е пневмония. Респираторните отдели на белите дробове са поразени. Пациентите се оплакват от треска, мокра кашлица, задъхване.

С упражненията се постига естествен дренаж на белите дробове, като се постига по-добро отхрачване. Дихателните мускули укрепват. Повишава се газообменът и се избягва развитие на дихателна недостатъчност.

Изпълнението на упражненията на обострения период от заболяването предотвратява развитието на фиброза – най-честото усложнение при пневмония.

 

Гимнастиката на Стрелникова помага и при други страдания и заболявания

Доказано е на практика, че гимнастиката на Стрелникова помага при следните оплаквания и заболявания:

 • слабо сърце и слаби кръвоносни съдове
 • стомашни и чревни заболявания
 • ендокринни заболявания
 • бъбречни заболявания
 • заболявания на черния дроб
 • заболявания на пикочно-половата система
 • неправилно развитие на опорно-двигателната система

При редовни изпълнения 2 пъти дневно е необходима седмица или две, за да се подобри значително цялостното състояние. Тази гимнастика е особено полезна за хора, които водят заседнал начин на живот.

 

Противопоказание за изпълнение на упражненията на Стрелникова

Когато упражненията се изпълняват като профилактика, има само едно противопоказание за изпълнение на упражненията – вътрешно кръвотечение.

След прекарана пневмония противопоказанията за гимнастика включват:

 • висока температура
 • симптоми на интоксикация
 • остра сърдечна недостатъчност
 • остро възпаление на белите дробове
 • наличие на огнища на възпаление
 • злокачествено новообразувание
 • имунодефицитно състояние

Надявам се да сте открили полезна информация, която да е от полза при белодробни проблеми. Ще се радвам да споделите вашия опит от изпълнението на дихателната гимнастика!

2 коментара
 • Кр каза:

  Колко пъти трябва да се изпълняват упражненията, при които не е упоменат брой повторения?

 • Щом не е упоменат броя, значи няма конкретно изискване. Важно е да следвате собствено темпо и да се съобразявате с вашите възможности. В никакъв случай не трябва да се стига до умора или пресилване. Правете паузи и се съобразявайте със собственото си тяло. Успех!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.