Упражненията на д-р Шишонин за гимнастика на врата при хипертония и остеохондроза

гимнастика при схванат врат

Много хора се оплакват от високо кръвно налягане и се налага да пият доста хапчета. Ако имате такова оплакване, а освен това усещате скованост в областта на шията и от време на време хрустене в задната част на врата, струва си да се запознаете с гимнастиката, която предлага д-р Александър Шишонин. Той е кандидат на медицинските науки, автор е на патенти, работи в своята клиника като главен лекар.

Уникалните методики на д-р Шишонин се използват не само за безлекарствено лечение на хипертония, но и за лечение на хроническа исхемия на главния мозък. Те помагат за възстановяване след инфаркти и инсулти, след стентиране, след ендопротезиране, както и за лечение на междупрешленни хернии, на артроза на големи стави.

 

гимнастика при схванат врат

 

Какви са принципите на гимнастиката на д-р Шишонин

Мнозина ще се учудят, че с гимнастика се препоръчва понижаване на кръвното налягане. Но нещата са взаимно свързани. Хрустенето означава, че имате шийна остеохондроза. Не забравяйте, че шията е центърът, в който се съединяват мозъкът и тялото.

Ето какво казва д-р Шушонин за връзката между хипертонията, шията и остеохондрозата: „Ако имате хипертония, лекувайте шията. У 95% от хипертониците имат усложнена шийна остеохондроза.“

В лекарската си практика д-р Шишонин установява, че у пациентите с хернии на гръбначния стълб, особено в областта на шията, с отстраняване на херниите изчезва и хипертонията. Така той прави извода, че хипертонията зависи от артериите на прешлените. Ако са напрегнати, сърцето започва да повишава налягането, за да може кръвта да премине през стеснените съдове. Ето така се стига до хипертония.

Методиката на д-р Шишонин за лечение на хипертония включва изпълнение на упражнения за шията, шийния отдел на гръбначния стълб. Комплексът се състои от 11 упражнения, към които има и мини комплекс от упражнения за разтягане.

Хората, които имат заболявания на шията и гръбначния стълб, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат изпълнението на комплекса от упражнения.

За изпълняване на упражненията от комплекса няма ограничения за възраст, тегло и физическа подготовка. Може да ги изпълнява всеки.

 

 

Как трябва да се изпълни комплексът от упражнения първия път

За препоръчване е първия път гимнастиката да се направи напълно и много точно. Тя помага за осигуряване на приток от кръв към шията и за разтягане на мускулите в тази област. Затова още след първото изпълнение ще почувствате облекчение.

Важно е да изпълнявате ежедневно упражненията. Намерете време за тях сутрин или вечер, или в друг период от деня, когато сте свободни.

 

Комплексът от упражнения на д-р Шишонин

Редовното изпълнение на комплекса от упражнения ще ликвидира не само болките в гръбнака, но ще излекува и остеохондрозата и ще нормалнизира кръвното налягане.

Остеохондрозата блокира мускулите в областта на шията и така се нарушава притокът на кръв и на хранителни вещества до мозъка. Последствията могат да включват виене на свят, главоболие, загуба на памет, безсъние, припадъци.

Чрез упражненията на първо място се премахва напрежението в шийния отдел на гръбначния стълб. Възстановява се нормалната циркулация на кръв. Това се постига чрез умерено натоварване.

 

Основни упражнения от гимнастиката на д-р Шишонин

Загряване

Преди да започнете, трябва да загреете добре мускулите. Оттласкванията от пода или от стена са отлични упражнения за загряване.

Основни упражнения

Тези упражнения трябва да се изпълняват по 6-8 пъти. Трябва да се задържате във всяка точка около 10 секунди. Изпълняването на упражненията трябва да е плавно, без резки движения.

Изходно положение: Седнете на стол, изправете гърба, ръцете са в свободно положение.

„Метроном“: Изходното положение е с изправена глава. Плавно наклонете главата надясно, сякаш се стараете да докоснете с ухо рамото. Задръжте 10 секунди, върнете се плавно в изходно положение. След това се наклонете наляво по същия начин, задръжте 10 секунди и се върнете плавно в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

Гимнастика на врата

 

„Пружина“: Изходното положение е с изправена глава. Плавно я издайте напред и вдигнете малко нагоре лицето. Затворете очи. Ще почувствате напрежение в задната част на шията и разтягане на мускулите на предната част на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно се върнете в изходно положение. Наведете глава назад, като леко наведете лицето надолу. Ще почувствате напрежение в мускулите на предната част на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти.

 

Гимнастика на врата на д-р Шишонин

 

„Гъска“: Изходното положение е с изправена глава. Бавно и внимателно изнесете главата напред, като не я наклонявате. След това плавно я обърнете наляво и докоснете с брадичка лявата ключица. Ще почувствате напрежение в предните мускули на шията и разтягане на задните мускули на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно изпълнете обратното движение и се върнете в изходно положение. Изпълнете упражнението и на другата страна. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастика при хипертония

 

„Поглед към небето“: Обърнете главата на една страна. След това плавно вдигнете лицето нагоре, сякаш гледате към небето. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това внимателно наведете глава и я завъртете до изходно положение. Завъртете главата на другата страна. Вдигнете я с поглед нагоре и отново задръжте 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение, изпълнявайки движенията в обратния ред. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастика при остеохондроза

 

„Рамка“: Изходното положение е с изправена глава. Поставете лявата ръка на дясното рамо. Вдигнете лакътя на лявата ръка до нивото на брадичката. Внимателно обърнете главата наляво и докоснете с брадичка лявото рамо. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно обърнете главата, докато я изправите. Пуснете надолу лявата ръка. Поставете дясната ръка на лявото рамо. Обърнете главата надясно и докоснете с брадичка дясното рамо. Задръжте така 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастиката на Шишонин

 

„Факир“: Изходното положение е с изправена глава. Вдигнете ръцете над главата, свийте в лактите и допрете длани. Леко притиснете дланите една към друга, с усилие. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно обърнете главата на другата страна. Задръжте така 5-10 секунди.

Дръжте гърба изправен, не навеждайте главата, гледайте право пред себе си. Изпълнявайте плавни завъртания на главата надясно и наляво, като фиксирате всяко положение. След това пуснете ръцете надолу. При всяко повторение отново правете „покривче“ с ръцете и завъртания встрани. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

упражнения за врата

 

„Самолет“: Това упражнение укрепва мускулите на раменния пояс – трапецовидните и делтовидните мускули. То подобрява и кръвообращението в шийните мускули.

Изходното положение е с изправена глава. Изнесете ръцете настрани. Плавно ги изнесете назад. Задръжте ги в това положение 5-10 секунди. След това плавно ги върнете в изходно положение.

Сед това наведете едната ръка по-надолу, а другата вдигнете по-нагоре. Отново върнете ръцете назад и задръжте така 5-10 секунди. Плавно върнете ръцете в изходно положение. Заемете противоположно положение на ръцете и отново ги върнете назад, като задържите 5-10 секунди. Повторете упражнението за всяко положение 5-7 пъти.

 

упражнения за врата на Шушонин

 

упражнения шушонин

 

„Чапла“: Изходното положение е с изправена глава. Започнете да „изтягате“ лицето нагоре. Ръцете трябва да са изнесени назад и малко настрани, като ги опъвате надолу. Ще почувствате разтягане в предната част на шията, гръдните мускули, раменете, ръцете. Задръжте така 5-10 секунди. Повторете упражнението 5-7 пъти.

 

разтягане на врата

 

„Дърво“: Заемете седнало положение. Вдигнете ръце нагоре, като дланите са обърнати също нагоре. Протягайте ръцете нагоре 5-10 секунди. Повторете упражнението 3-5 пъти.

 

упражнения при болка ввъв врата

 

Разтягане

Завършете комплекса от упражнения с разтягане. Облегнете главата на дясното рамо, с дланта на дясната ръка обгърнете главата и леко натиснете, за да почувствате разтягането на мускулите. Изпълнете същото упражнение наляво.

Ето подробно описание на комплекс от упражнения за разтягане, част от гимнастиката на д-р Шишонин:

  • Странично разтягане

Хванете главата с лява ръка, като поставите дланта върху дясното ухо. Внимателно наклонете главата наляво, като малко си помагате с лявата ръка. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате как се разтягат мускулите на дясната страна на шията. Внимателно се върнете в изходно положение.

След това хванете главата с дясна ръка. Внимателно наклонете главата надясно и задръжте 5-10 секунди. Ще почувствате как се разтягат мускулите на лявата страна на шията.

Повторете упражнението 3-5 пъти за всяка страна. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

упражнения при схваната врат

 

  • Разтягане на задните мускули на шията

Поставете ръцете на тила, със сключени пръсти. Внимателно наклонете глава напред, като леко си помагате с ръце. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате разтягане на мускулите в задната част на шията. След това се върнете в изходно положение.

Повторете упражнението 3-5 пъти, като правите малки паузи между повторенията. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

най-добрите упражнения за врата

 

  • Косо разтягане на задните мускули на шията

Поставете ръцете на тила, със сключени пръсти. Обърнете глава настрани и я наклонете напред, като леко си помагате с ръце. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате разтягане на мускулите в задната част на шията. Върнете се в изходно положение. След това обърнете глава на другата страна и изпълнете наклон, като си помагате с ръце.

Повторете упражнението 3-5 пъти за всяка страна. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

упражнение за раздвижване на врата

 

Времетраене на комплекса от упражнения, честота и други изисквания

Упражненията на д-р Шишонин за лечение на шийна остеохондроза и хипертония отнемат само 20 минути на ден. Подходящо е да ги правите вечер преди лягане.

Преди да започнете, е добре да масажирате шията 2-3 минути. Такъв масаж е препоръчителен и след завършването на гимнастиката.

Спазвайте стриктно времето за задържане в дадена позиция.

Изпълнявайте упражненията в седнало положение, особено ако усещате виене на свят. Гърбът трябва да е изправен.

Първите две седмици ги изпълнявайте всеки ден, а след това разредете честотата до 3 пъти седмично.

След изпълнението на упражненията не бързайте да ставате. Останете на място около минута. Това е необходимо, за да се възстанови кръвообращението в областта на шията. Направете няколко спокойни вдишвания и издишвания.

За предпочитане е упражненията да се изпълняват без музика. Така можете да спазвате задържането от 10 секунди, като пускате таймер или следите секундната стрелка на часовника.

Важно е на мястото, на което изпълнявате упражненията, да няма течение.

Ако при занятията използват шведска стена, резултатите ще бъдат постигнати по-бързо.

 

Допълване на упражненията през 2019 г.

През 2019 година д-р Шишонин разработва допълнително гимнастиката. В нея той добавя упражнения за гръбначния стълб. Достъпът до тях е платен.

Ето три нови упражнения от обновения комплекс от 2019 г.

Упражнение №1

Това упражнение се нарича „Балет“. Седнете, наклонете глава настрани, задръжте 5-7 секунди. Изпълнявайте движенията бавно и внимателно. Те не трябва да са резки и да ви причиняват дискомфорт. Изпълнете движението по 5 пъти във всяка страна.

Това упражнение има ефект за дълбоко раздвижване и разтягане на страничната част на шията.

 

метода на Шишонин

 

Упражнение №2

Това упражнение се нарича „Хитрият атлант“. Изпълнява се, като обърнете глава настрана и я вдигнете, сякаш гледате в небето. Ръката е под тила, на първия шиен прешлен. Така наблягате на областта под тила, разтягат се страничните мускули, те се напрягат по-добре. Не отмятайте глава назад.

Изпълнете упражнението 5 пъти.

 

упражнения за релакс на мускулите на врата

 

Упражнение №3

Това упражнение се нарича „Полурамка“. Хванете с ръка рамото и го притеглете към себе си, като го натискате с брадичката. Трябва да се напрегнат стълбовидните мускули по предната повърхност на шията. Изпълнете упражнението по 5 пъти във всяка страна и задържайте по 5-7 секунди. 

 

лечение на врат с упражнения

 

При обновяването д-р Шишонин се възползва от обратната връзка от пациенти, изпълнявали упражнението. При това той се старае да осъвремени упражненията така, че да е практически невъзможно те да се изпълняват неправилно. Той винаги напомня, че първо трябва да се извърши разтягане, а упражненията отначало да се изпълняват пред огледало, да се разбере техниката им. След това вече пациентът може да пристъпи към редовното им изпълнение.

За да се отработят упражненията, може да са необходими няколко седмици. А едва след това може вече да се добавя „сила“.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *