Упражненията на д-р Шишонин за гимнастика на врата при хипертония и остеохондроза

Много хора се оплакват от високо кръвно налягане и се налага да пият доста хапчета. Ако имате такова оплакване, а освен това усещате скованост в областта на шията и от време на време хрустене в задната част на врата, струва си да се запознаете с гимнастиката, която предлага д-р Александър Шишонин. Той е кандидат на медицинските науки, автор е на патенти, работи в своята клиника като главен лекар.

Уникалните методики на д-р Шишонин се използват не само за безлекарствено лечение на хипертония, но и за лечение на хроническа исхемия на главния мозък. Те помагат за възстановяване след инфаркти и инсулти, след стентиране, след ендопротезиране, както и за лечение на междупрешленни хернии, на артроза на големи стави.

гимнастика при схванат врат

 

Какви са принципите на гимнастиката на д-р Шишонин

Мнозина ще се учудят, че с гимнастика се препоръчва понижаване на кръвното налягане. Но нещата са взаимно свързани. Хрустенето означава, че имате шийна остеохондроза. Не забравяйте, че шията е центърът, в който се съединяват мозъкът и тялото.

Ето какво казва д-р Шушонин за връзката между хипертонията, шията и остеохондрозата: „Ако имате хипертония, лекувайте шията. У 95% от хипертониците имат усложнена шийна остеохондроза.“

В лекарската си практика д-р Шишонин установява, че у пациентите с хернии на гръбначния стълб, особено в областта на шията, с отстраняване на херниите изчезва и хипертонията. Така той прави извода, че хипертонията зависи от артериите на прешлените. Ако са напрегнати, сърцето започва да повишава налягането, за да може кръвта да премине през стеснените съдове. Ето така се стига до хипертония.

Методиката на д-р Шишонин за лечение на хипертония включва изпълнение на упражнения за шията, шийния отдел на гръбначния стълб. Комплексът се състои от 11 упражнения, към които има и мини комплекс от упражнения за разтягане.

Хората, които имат заболявания на шията и гръбначния стълб, трябва да се консултират с лекар, преди да започнат изпълнението на комплекса от упражнения.

За изпълняване на упражненията от комплекса няма ограничения за възраст, тегло и физическа подготовка. Може да ги изпълнява всеки.

 

 

Как трябва да се изпълни комплексът от упражнения първия път

За препоръчване е първия път гимнастиката да се направи напълно и много точно. Тя помага за осигуряване на приток от кръв към шията и за разтягане на мускулите в тази област. Затова още след първото изпълнение ще почувствате облекчение.

Важно е да изпълнявате ежедневно упражненията. Намерете време за тях сутрин или вечер, или в друг период от деня, когато сте свободни.

 

Комплексът от упражнения на д-р Шишонин

Редовното изпълнение на комплекса от упражнения ще ликвидира не само болките в гръбнака, но ще излекува и остеохондрозата и ще нормалнизира кръвното налягане.

Остеохондрозата блокира мускулите в областта на шията и така се нарушава притокът на кръв и на хранителни вещества до мозъка. Последствията могат да включват виене на свят, главоболие, загуба на памет, безсъние, припадъци.

Чрез упражненията на първо място се премахва напрежението в шийния отдел на гръбначния стълб. Възстановява се нормалната циркулация на кръв. Това се постига чрез умерено натоварване.

 

Основни упражнения от гимнастиката на д-р Шишонин

Загряване

Преди да започнете, трябва да загреете добре мускулите. Оттласкванията от пода или от стена са отлични упражнения за загряване.

Основни упражнения

Тези упражнения трябва да се изпълняват по 6-8 пъти. Трябва да се задържате във всяка точка около 10 секунди. Изпълняването на упражненията трябва да е плавно, без резки движения.

Изходно положение: Седнете на стол, изправете гърба, ръцете са в свободно положение.

 

„Метроном“

Изходното положение е с изправена глава. Плавно наклонете главата надясно, сякаш се стараете да докоснете с ухо рамото. Задръжте 10 секунди, върнете се плавно в изходно положение. След това се наклонете наляво по същия начин, задръжте 10 секунди и се върнете плавно в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

Гимнастика на врата

упражнене на шишонин метроном

 

„Пружина“

Изходното положение е с изправена глава. Плавно я издайте напред и вдигнете малко нагоре лицето. Затворете очи. Ще почувствате напрежение в задната част на шията и разтягане на мускулите на предната част на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно се върнете в изходно положение. Наведете глава назад, като леко наведете лицето надолу. Ще почувствате напрежение в мускулите на предната част на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти.

 

Гимнастика на врата на д-р Шишонин

 

“Пролет”

Изходното пложение е с изправена глава и погледан напред. Лавно и внимателно наведете главата си надолу, а след това нагоре. След като приберете брадичката към шията, задъръжте тази позиция за 10 секунди. При издигането на брадичката нагоре също задръжте за 10 секунди. Изпълнете 5 серии, редувайки двете посоки.

Това упражнение помага за укрепване на горната част на гръдния кош и разтягане на шийните прешлени.

 

упражнение за врата на шишонин

 

„Гъска“

Изходното положение е с изправена глава. Бавно и внимателно изнесете главата напред, като не я наклонявате. След това плавно я обърнете наляво и докоснете с брадичка лявата ключица. Ще почувствате напрежение в предните мускули на шията и разтягане на задните мускули на шията. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно изпълнете обратното движение и се върнете в изходно положение. Изпълнете упражнението и на другата страна. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастика при хипертония

 

упражнение гъска на шишонин

 

„Поглед към небето“

Обърнете главата на една страна. След това плавно вдигнете лицето нагоре, сякаш гледате към небето. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това внимателно наведете глава и я завъртете до изходно положение. Завъртете главата на другата страна. Вдигнете я с поглед нагоре и отново задръжте 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение, изпълнявайки движенията в обратния ред. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастика при остеохондроза

 

упражнение поглед към небето на шишонин

 

„Рамка“

Изходното положение е с изправена глава. Поставете лявата ръка на дясното рамо. Вдигнете лакътя на лявата ръка до нивото на брадичката. Внимателно обърнете главата наляво и докоснете с брадичка лявото рамо. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно обърнете главата, докато я изправите. Пуснете надолу лявата ръка. Поставете дясната ръка на лявото рамо. Обърнете главата надясно и докоснете с брадичка дясното рамо. Задръжте така 5-10 секунди. Плавно се върнете в изходно положение. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

гимнастиката на Шишонин

 

упражнение рамка на шишонин

 

„Факир“

Изходното положение е с изправена глава. Вдигнете ръцете над главата, свийте в лактите и допрете длани. Леко притиснете дланите една към друга, с усилие. Задръжте в това положение 5-10 секунди. След това плавно обърнете главата на другата страна. Задръжте така 5-10 секунди.

Дръжте гърба изправен, не навеждайте главата, гледайте право пред себе си. Изпълнявайте плавни завъртания на главата надясно и наляво, като фиксирате всяко положение. След това пуснете ръцете надолу. При всяко повторение отново правете „покривче“ с ръцете и завъртания встрани. Повторете упражнението 5-7 пъти за всяка страна.

 

упражнения за врата

 

упражнения за схванат врат

 

„Самолет“

Това упражнение укрепва мускулите на раменния пояс – трапецовидните и делтовидните мускули. То подобрява и кръвообращението в шийните мускули.

Изходното положение е с изправена глава. Изнесете ръцете настрани. Плавно ги изнесете назад. Задръжте ги в това положение 5-10 секунди. След това плавно ги върнете в изходно положение.

Сед това наведете едната ръка по-надолу, а другата вдигнете по-нагоре. Отново върнете ръцете назад и задръжте така 5-10 секунди. Плавно върнете ръцете в изходно положение. Заемете противоположно положение на ръцете и отново ги върнете назад, като задържите 5-10 секунди. Повторете упражнението за всяко положение 5-7 пъти.

 

упражнения за врата на Шушонин

 

упражнения шушонин

 

упражнение при остеохондроза

 

„Чапла“

Изходното положение е с изправена глава. Започнете да „изтягате“ лицето нагоре. Ръцете трябва да са изнесени назад и малко настрани, като ги опъвате надолу. Ще почувствате разтягане в предната част на шията, гръдните мускули, раменете, ръцете. Задръжте така 5-10 секунди. Повторете упражнението 5-7 пъти.

 

разтягане на врата

 

упражнения при шипове на врата

 

„Дърво“

Заемете седнало положение. Вдигнете ръце нагоре, като дланите са обърнати също нагоре. Протягайте ръцете нагоре 5-10 секунди. Повторете упражнението 3-5 пъти.

 

упражнения при болка ввъв врата

 

упражнения при главоболие

 

Разтягане

Завършете комплекса от упражнения с разтягане. Облегнете главата на дясното рамо, с дланта на дясната ръка обгърнете главата и леко натиснете, за да почувствате разтягането на мускулите. Изпълнете същото упражнение наляво.

Ето подробно описание на комплекс от упражнения за разтягане, част от гимнастиката на д-р Шишонин:

 

Странично разтягане

Хванете главата с лява ръка, като поставите дланта върху дясното ухо. Внимателно наклонете главата наляво, като малко си помагате с лявата ръка. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате как се разтягат мускулите на дясната страна на шията. Внимателно се върнете в изходно положение.

След това хванете главата с дясна ръка. Внимателно наклонете главата надясно и задръжте 5-10 секунди. Ще почувствате как се разтягат мускулите на лявата страна на шията.

Повторете упражнението 3-5 пъти за всяка страна. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

упражнения при схваната врат

 

Разтягане на задните мускули на шията

Поставете ръцете на тила, със сключени пръсти. Внимателно наклонете глава напред, като леко си помагате с ръце. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате разтягане на мускулите в задната част на шията. След това се върнете в изходно положение.

Повторете упражнението 3-5 пъти, като правите малки паузи между повторенията. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

най-добрите упражнения за врата

 

Косо разтягане на задните мускули на шията

Поставете ръцете на тила, със сключени пръсти. Обърнете глава настрани и я наклонете напред, като леко си помагате с ръце. Задръжте в това положение 5-10 секунди. Ще почувствате разтягане на мускулите в задната част на шията. Върнете се в изходно положение. След това обърнете глава на другата страна и изпълнете наклон, като си помагате с ръце.

Повторете упражнението 3-5 пъти за всяка страна. Важно е да не правите твърде големи усилия при изпълнението му!

 

упражнение за раздвижване на врата

 

Времетраене на комплекса от упражнения, честота и други изисквания

Упражненията на д-р Шишонин за лечение на шийна остеохондроза и хипертония отнемат само 20 минути на ден. Подходящо е да ги правите вечер преди лягане.

Преди да започнете, е добре да масажирате шията 2-3 минути. Такъв масаж е препоръчителен и след завършването на гимнастиката. За още по-добър ефект препоръчваме да използвате Загряващ алое лосион, който прониква много добре в тъканите и помага за облекчаване на болката при мускулни възпаления.

Спазвайте стриктно времето за задържане в дадена позиция.

Изпълнявайте упражненията в седнало положение, особено ако усещате виене на свят. Гърбът трябва да е изправен.

Първите две седмици ги изпълнявайте всеки ден, а след това разредете честотата до 3 пъти седмично.

След изпълнението на упражненията не бързайте да ставате. Останете на място около минута. Това е необходимо, за да се възстанови кръвообращението в областта на шията. Направете няколко спокойни вдишвания и издишвания.

За предпочитане е упражненията да се изпълняват без музика. Така можете да спазвате задържането от 10 секунди, като пускате таймер или следите секундната стрелка на часовника.

Важно е на мястото, на което изпълнявате упражненията, да няма течение.

Ако при занятията използват шведска стена, резултатите ще бъдат постигнати по-бързо.

 

Допълване на упражненията през 2019 г.

През 2019 година д-р Шишонин разработва допълнително гимнастиката. В нея той добавя упражнения за гръбначния стълб. Достъпът до тях е платен.

Ето три нови упражнения от обновения комплекс от 2019 г.

Упражнение №1

Това упражнение се нарича „Балет“. Седнете, наклонете глава настрани, задръжте 5-7 секунди. Изпълнявайте движенията бавно и внимателно. Те не трябва да са резки и да ви причиняват дискомфорт. Изпълнете движението по 5 пъти във всяка страна.

Това упражнение има ефект за дълбоко раздвижване и разтягане на страничната част на шията.

 

метода на Шишонин

 

Упражнение №2

Това упражнение се нарича „Хитрият атлант“. Изпълнява се, като обърнете глава настрана и я вдигнете, сякаш гледате в небето. Ръката е под тила, на първия шиен прешлен. Така наблягате на областта под тила, разтягат се страничните мускули, те се напрягат по-добре. Не отмятайте глава назад.

Изпълнете упражнението 5 пъти.

 

упражнения за релакс на мускулите на врата

 

Упражнение №3

Това упражнение се нарича „Полурамка“. Хванете с ръка рамото и го притеглете към себе си, като го натискате с брадичката. Трябва да се напрегнат стълбовидните мускули по предната повърхност на шията. Изпълнете упражнението по 5 пъти във всяка страна и задържайте по 5-7 секунди. 

 

лечение на врат с упражнения

 

При обновяването д-р Шишонин се възползва от обратната връзка от пациенти, изпълнявали упражнението. При това той се старае да осъвремени упражненията така, че да е практически невъзможно те да се изпълняват неправилно. Той винаги напомня, че първо трябва да се извърши разтягане, а упражненията отначало да се изпълняват пред огледало, да се разбере техниката им. След това вече пациентът може да пристъпи към редовното им изпълнение.

За да се отработят упражненията, може да са необходими няколко седмици. А едва след това може вече да се добавя „сила“.

Надявам да откриете полза от изпълнението на тези упражнения! Бъдете постоянни и спазвайте собствено темпо, без да пресилвате тялото. Ще се развам да споделите своя опит и така да бъдем взаимно полезни!

 

25 коментара
 • Luiza каза:

  Упражненията дават голям ефект

  • Павлина Стаменова каза:

   Тези упражнения са ми помогнали и на мен. Ефектът наистина е голям и дано повече хора открият ползата от тях!

 • Силвия Атанасова каза:

  Упражненията са страхотни. Още първият път като ги направих ми светна пред очите. Почуствах голямо облекчение във вратът и рамената. Благодаря.

  • Павлина Стаменова каза:

   Радвам се, че сте открили ползата от тези упражнения! Продължавайте да ги правите периодично, за да имат по-траен ефект.

 • Марти каза:

  Упражненията препоръчват ли се при дискови хернии на врата, или е опасно?

  • Упражненията не са опасни и дори се препоръчват при междупрешленни хернии, когато се изпълняват правилно. Винаги тренирайте със собствено темпо. В никакъв случай не насилвайте тялото си и не натоварвайте мускулатурата над възможностите й! Всяко разтягане трябва да протича бавно, без да причинява болка. Като не се пресилвате, вие ще извлечете цялостна полза от всяко упражнение.

 • Пенка Ангелова каза:

  Здравейте, от три дни правя упражненията и след приключване болката във врата не отшумява, а дори се засилва. Това нормална реакция ли е?

  • Здравейте, каква е причината за болката ви във врата? Правили ли сте някакви изследвания, за да се види причината? Имате ли някаква поставена диагноза?

   • Пенка Ангелова каза:

    Здравейте, не не съм правила, тъй като отдавам схващането, ограничението в движението на врата и болката на това,че работата ми е пред компютър предимно и най вероятно стойката ми не е правилна по време на работа.

  • Разбирам! В такъв случай е нормално да изпитвате болка, тъй като мускулите са натоварени постоянно в една и съща поза и ще е необходимо по-продължително и постепенно възстановяване. Правете упражненията с по-малка амплитуда, като увеличавате натоварването във времето постепенно, без да насилвате тялото. В никакъв случай не трябва да изпитвате силна болка!

   По време на работа трябва да правите почивка през 30 минути като през това време редувайте различните упражнения. Тъй като човек се увлича в работата и не се сеща да прави почивки, може да си инсталирате на компютъра такава програма, която да ви подсеща да почивате на определен интервал от време.

   За още по-добър резултат ви препоръчвам вечер преди лягане да правите лек масаж на врата, като втривате от Загряващия алое лосион – този лосион с чист гел от алое вера, ментол и евкалипт дава много добри резултати още след едно-две намазвания и премахва болката във врата. Смятам, че ще ви бъде полезен, защото неговото действие е свързано с отпускане на мускулите и премахване на възпалението – което е в основата на болката.

   Ето линк към Загряващия алое лосион, ако искате да го разгледате:
   https://kinezia.net/продукти/загряващ-алое-лосион/

   Ако имате въпроси или искате да поръчате, може да ми се обадите на тел. 0884505646.
   Надявам се да бъда полезна!

 • Даниела Василева каза:

  Здравейте,след направен ренген се установи,че имам остеохондроза 3-та степем.
  Тези упражнения дали ще ми помогнат?
  Благодаря Ви.

  • Здравейте, ако имате болка и намален обем на движенията във врата, упражненията ще помогнат да се премахне напрежението в шийния отдел на гръбначния стълб. Но тъй като всеки случай е индивидуален, ето защо ви съветвам, ако гимнастиката е придружена от виене на свят, главоболие или шум в ушите, да намалите интензивността на натоварванията. В никаквъ случай не трябва да изпитвате дискомфорт по време на упражненията. Важно е да знаете, че силните натоварвания са противопоказани за остеохондрозата.

 • Ивет каза:

  Добър ден! Има ли някой, който е правил упражненията и е успял да спре лекарствата за хипертония и бетаблокерите също? След колко време.. ако това наистина се е случило?

  • Добър ден! Самият д-р Шишонин споделя, че тази гимнастика помага за снижаване на артериалното налягане. В коментари под неговото видео хора споделят, че след изпълнението на упражненията кръвното им налягане е спадало при измерени високи стойности преди това. По принцип кръвното налягане се влияе от изпълнението на тези упражнения, тъй като когато има спазъм на мускулите на врата се стесняват и кръвоносните съдове, а от това притокът на кръв към главата намалява. Тогава мозъкът подава команда за още кръв, тъй като не му достига, но поради спазъма на кръвоносните съдове и слабата им пропускливост се повишава кръвното налягане. Това разбира се може да е само една от причините за хипертонията. Цялостното лечение трябва да е комплексно и да се видят какви са причините за хипертонията – гъста кръв, проблеми с бъбреците, стрес или възпалителен процес. Приемът на лекарства не решава най-важното – премахването на причината за появата на хипертонията. Ако решите изпратете запитване за консултация, за да ви посъветвам конкретно кои добавки са най-подходящи за вашия случай, така че да решите проблема с хипертонията.

   Може да направите също така следния експеримент – когато сте измерили високи стойности на кръвното налягане, изиграйте комплекса от упражнения и след това отново измерете кръвното си, за да установите дали то се е повлияло от гимнастиката. Ще се радвам да споделите с нас резултата!

 • Емилия Томчева каза:

  Благодаря, за добре написаното и обобщена информация!
  Нашия холистичен лекар ни каза за тях и започваме да ги правим. Защото при майка ми е сигурен, че високото кръвно идва точно от проблем във врата. Искам да питам понеже и аз имам проблем с врата и болки , но съм с ниско кръвно. Предполагам, че няма упражненията да ми го свалят още!

  • Здравейте, не се притеснявайте да правите упражненията – те само ще помогнат да чувствате по-добре врата си. Поддържането на нормалния тонус на мускулите вследствие на упражненията, не може да създава проблем за кръвното налягане. Точно обратното, ако има такъв, той ще се регулира! Само започнете постепенно с упражненията и ако почувствате в началото болка, намалете амплитудата на движенията и броя повторения, докато отшуми и после пак постепенно повишавайте повторенията. Може да има болка, когато вратът е бил дълго време скован и болезнен, така че при раздвижването се появява ответна реакция, която не бива да ви плаши, защото минава с времето и мускулите се освобождават.

 • Димитър Иванов каза:

  Здравейте! От 6 месеца изпълнявам упражненията на д-р Шишонин, тъй като имам дискови хернии в шийната област, и като цяло съм доволен, макар и мравучканията все още да не отшумяват. Искам да попитам, как бих могъл да се снабдя с допълнителния курс упражнения, който е разработен 2019, и който е платен ?

 • Ралица Каменова каза:

  При шипове на врата, притискащи централен кръвоносен съд, дали са подходящи?

  • Здравейте, с упражненията по принцип се постига освобождаване на спастиката на мускулите и подобряване подвижността на гръбначния стълб. Помогнали са на много хора с шипове, но тъй като всеки конкретен случай е строго индивидуален, може да се консултирате и с Вашия лекар, който е по-добре от мен запознат със случая. Според мен не пречи да опитате да изпълнявате упражненията внимателно, без да се пресилват мускулите или да изпитвате болка. Движенията трябва да бъдат много леки и с малки амплитуди до физиологическата граница на разтягането. Такова изпълнение не би могло да предизвика увреда. За да има обаче резултат, трябва да се изпълняват редовно всеки ден. Понякога в началото може да се чувства дискомфорт, който отшумява с течение на времето, когато се раздвижат мускулите и се преодолее сковаността.

 • Дияна каза:

  Имам диагноза вертикална остеохондроза на С2-3 и С 5-6 на шията. Заинтересуваха ме упражненията на д-р Шпионин и смятам да започна да ги правя. Имате ли център за обучение?Защо се препоръчва упражненията да се правят вечер?
  Благодаря!
  Д. Некова

  • Здравейте, ще се радвам да споделите как се чувствате след като започнете да изпълнявате упражненията! Те не са сложни, не изискват някаква предварителна подготовка или специално обучение. Може да ги изпълнявате сутрин, вечер или в удобно за Вас време. По-добри резултати се получават, когато упражненията се комбинират с лек масаж и втриване на Тигров балсам.
   Пожелавам успех и се надявам да имате добри резултати!

 • Димова каза:

  Здравейте! Периодично имам свистене в ушите. Не мога да определя при какви обстоятелства се получава. Кръвното ми рядко леко се повишава. Дали упражненията са подходящи за мен, защото имам стягане и пукане във врата.

  • Тези упражнения са напълно безобидни и не биха могли по никакъв начин да навредят, ако се изпълняват правилно. Можете спокойно да правите гимнастиката, защото тя дава добър резултат при проблеми, свързани със състоянието врата.

 • Иванова каза:

  Здравейте, от известно време аз имам шум в едното ухо. Имам доказана остеохондроза на шийните прешлени, както и спондилоза(шипове) по целия гръбначен стълб.Доктор ме посъветва за тези упражнения. Дали ще помогнат за този шум в ухото, чуствам и леко напрежение в ухото.

  • Упражненията не биха могли да навредят по никакъв начин, а единствено да помогнат, ако причината за шума в ушите се дължина остеохондрозата в шийните прешлени. Така че пробвайте, резултатите идват постепенно и изискват постоянство!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *