Релаксиращ самомасаж на главата и врата за снемане на стреса

Човек често изпада в състояние на стрес и нервно напрежение. Тогава и най-малкото дразнение може да го извади от равновесие. Обикновено видимият резултат се проявява в поява на лошо настроение като следствие от натрупаната хронична умора.

За съжаление в такива моменти човек започва да предава своето раздразнение и на околните, а с това може да влоши отношенията си с най-близките за него хора.

Други, неудовлетворени от себе си, търсят утеха в яденето и започват да трупа излишни килограми (като проявяват автоагресия). Получава се един омагьосан кръг, от който трудно се измъква. Установено е, че това пагубно състояние е характерно повече за жените.

Затова при стрес всеки може да приложи една проста рецепта – да си направи разтоварващ масаж.

 

релаксиращ самомасаж

Ефектът от релаксиращия масаж

  • Снема стреса и умората

За разлика от лечебния масаж, целта на релаксиращия масаж е да снеме стреса, физическата и психическата умора.

  • Повишава тонуса и настроението

Подпомага се възстановяването на вътрешния баланс, добрия тонус и настроение.

  • Нормализира обменните процеси

Релаксиращият масаж нормализира обменните процеси в организма, като тонизира тялото и подобрява храненето на тъканите.

  • Снема болката

Когато масажираме главата и врата, помагаме при мигрена, световъртеж и скованост във врата. Постигаме разхлабване на трапецовидния мускул (особено важно, ако прекарвате голяма част от времето пред компютъра).

  • Снижава умората на очите

Релаксиращият масаж снижава умората на очите след продължително натоварване при работа на компютър или четене.

  • Подобрява качеството на съня

Използван вечер, релаксиращият масаж подпомага преодоляването на нарушенията в съня.

  • Укрепва корените на косата

Прилаган върху главата редовно, релаксиращият масаж подобрява състоянието на косата, като укрепва нейните корени.

  • Подобряване тонуса на кожата

Релаксиращият масаж на лицето помага да се свали напрежението на мимическите мускули и да се подобри тургора (осмотичното налягане в клетката, регулиращо водния баланс на кожата) на кожата и нейната еластичност.

 

Механизъм на въздействие на релаксиращия масаж

Механизма на въздействието на релаксиращия масаж се дължи на рефлекторното взаимодействие между кожата и подкожните тъкани с главния мозък на човека. Извършваните движения са плавни, напомнящи повече на поглаждане, тъй като главната им задача е да се достигне до пълно разхлабване на мускулите.

Ефектът, който се постига с това е, че при пълно отпуснати мускули в главния мозък постъпват по-малко нервни импулси, което позволява той да се разтовари и релаксира.

 

 

Техника на прилагане на релаксиращия самомасаж на главата и врата

Потърсете спокойно място – без странични шумове, така че да бъдете сами и да нямате странични дразнители.

Може да пуснете любима музика, която ви действа успокояващо.

Заемете удобно положение, което максимално да ви отпусне и релаксира.

Започнете масажа на главата като извършите гребеновидно поглаждане и нежно разтриване на окосмените части. Пръстите трябва да са полусвити и широко разперени, така че да въздействат нежно и плавно на по-голяма повърхност. Двете ръце се движат едновременно по симетрични участъци в посока от върха на главата надолу.

Преминете към разтриване с пръстите в същото положение, но сега се стремете пръстите да раздвижат кожата от черепа на главата.

Редувайте разтриването с поглаждане. Движенията са плавни и бавни. Ръцете могат да се движат спираловидно с малка амплитуда.

Накрая може да завършите с обхващащо поглаждане на цялата глава. Стремете се винаги посоката на масажните линии да е отгоре надолу по посоката на лимфните и кръвоносните пътища.

Преминете с поглаждане към задната част на врата и раменете. Може да редувате двете ръце последователно от едноименната страна на врата или от противоположната страна на врата. Извършвайте плавно масажните движения като стигате до края на раменете и достъпните части на гърба.

След поглаждането се извършва разтриване, при което може да се използва цялата длан, пръстите или кокалчетата. За по-голяма стабилност на ръката по време на разтриването, другата ръка може да я подпомогне, като я придържа за лакътя и я избутва.

Масажът завършва с цялостно поглаждане за пълно релаксиране.

По желание може да включите накрая и самомасаж на ушите, който също така подобрява добрия тонус и самочувствие.

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.