Масаж и гимнастика на очите – да съхраним и възстановим зрението

С помощта на масажи е необходимо много малко време, за да се подпомогне подобряването на зрението. Ако в продължение на месец всеки ден отделяте време за масаж на очните ябълки, ще установите, че очите ви вече се изморяват по-малко, по-рядко ще се оплаквате от сухота и от режещи болки в очите.

 

масаж на очите

 

Дори меките, но интензивни движения могат да активизират кръвобращението в очите, да подобрят микроциркулацията вътре в тях и да настроят нервната ви система за по-внимателно възприемане на информация.

Мускулите на очите се напрягат при продължителна работа на компютър и гледане на телевизия, при работа с цифри, при вибрации. Тежкото ежедневие причинява огромно напрежение върху очите. При оказване на въздействие върху очните мускули те постепенно се отпускат, а след тях и раменете и шията се освобождават от спазми.

Заслужава си да отделим специално внимание и на раменете и шията, но в този материал ще се спрем на очите. През деня те са подложени на такова натоварване, на такова интензивно използване, че си струва вечер да отделим няколко минути за тях, за да могат по-дълго да ни служат.

Обикновено не тренираме много очите си. С напредване на възрастта зрението все повече отслабва. Към 35-40 годишна възраст мускулният тонус на някои групи мускули намалява. Възможно е още в ранна възраст да се появи късогледство, а в по-късна възраст – възрастово далекогледство. Масажът на очите може, ако не да спре, то поне да забави и значително да предотврати появате на тези процеси.

Как се извършва масажът на очите

Започваме с общо отпускане. Най-добре е то да се извърши в седнало положение. Естествено ръцете трябва да са чисти. С ръце енергично разтриваме в продължение на 30-40 секунди, а след това няколко пъти закриваме очите с длани, като вътрешната част на ръцете се допира до затворените очи.

Повтаряме разтриването, но с по-голям натиск.

След като повторим разтриването от 5 до 7 пъти, свиваме ръцете в юмруци и внимателно, но достатъчно силно разтриваме очните ябълки с юмруците, както правят малките деца, когато им се спи.

Масаж около очите

Този масаж се извършва с възглавничките на пръстите.

точки за масаж на очите

Упражнение 1

Интензивно опипваме дъгата над веждите (сн. т.2, т.3, т.4). Ако по нея има болезнени точки, им отделяме специално внимание – по 30-40 секунди за всяка точка.

След това преминаваме към долната част на очната ябълка (сн. дъгата, минаваща през т.5 и т.6) и също интензивно натискаме по цялата и дължина.

Упражнение 2

При това упражнение се масажират външните ъгълчета на очите (сн. т.5), а след това вътрешните (сн. т.1).

Преминаваме към горната част на носа (сн. т.7) и с вибриращо движение се движим по носовата дъга. Тук се намира носослъзният канал. Енергичното му масажиране премахва застоя в носните кухини и подобрява циркулацията на кръвта.

Следващият етап е непосредственото масажиране на носните кухини (сн. т.6). Те се намират под очите, по долната дъга на очната ябълка. В средата им има малки вдлъбнатини, на които може да задържите с лек натиск пръста.

Това са биологично активни точки. Те често се масажират за подобряване на общия тонус, повишаване на имунитета, активиране на всички жизнени сили на организма. В продължение на 1-2 минути ги натискаме интензивно с пулсиращи движения.

Можем да използваме и малко по-друга последователност на обработване на точките.

Отново се връщаме към масаж на очните ябълки. Натискаме затворените очи силно, почти до поява не неприятни усещания. След това отпускаме. Повтаряме 10-12 пъти.

След това извършваме кръгови движения, отначало по часовниковата стрелка, а после обратно на нея.

Със следващото движение сякаш се опитваме да хванем очната ябълка и с петте пръста и да масажираме пространството между окото и черепната кост.

Завършваме масажа на очите с това, с което сме започнали. Извършваме мек, слаб натиск върху очните ябълки. Повтаряме 5-7 пъти.

 

Гимнастика за очите 

Освен масаж на очите гимнастиката на очите също дава много добри резултати, когато се изпълнява редовно в съчетание с масажа.

Вижте кои са базовите движения на очите, които може да изпълнявате при гимнастика за подобряване на зрението:

 

гимнастика за по-добро зрение

 

Дефицит на витамини и проблеми със зрението – кой витамин трябва да си набавите за всеки от проблемите

Влошаването на зрението е проблем, който придобива световен мащаб. За това допринася използването на компютри, таблети, смартфони и други подобни електронни устройства. Не бихме искали да убедим никого да се откаже от така удобните устройства. Но поддържането на доброто състояние на очите вече придобива много голямо значение.

Това може да се постигне с редовно трениране на отпускане и след това напрягане. Значение има и приемът на витамини.

Ето таблица, която показва какви витамини трябва да се приемат при различни проблеми със зрението:

 

полезни храни за очите

 

1 коментара

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.