Как да си помогнем с масаж при главоболие

Схващането на раменете, напрежението са чести оплаквания, които създават дискомфорт, а главоболието често се превръща в тормоз, особено когато е силно. Избегнете лекарствата с масажи, които се прилагат в традиционната китайска медицина, за подобряване на кръвообращението, релаксиране и премахване на главоболие.

 

масаж при главоболие

 

Подходящи продукти за масаж при главоболие

Билково масло 101 – съдържание от 101 лечебни билки, които имат освежаващ, релаксиращ и тонизиращ ефект връху кожата и мускулите. Особено ефикасни са болка, дължаща се на умора. За облекчаване и снемане на стреса и напрежението вечер по 2-4 капки 101-билково масло се разтриват върху челото, слепоочията, скалпа и шията.

Масажно масло от планински бор – истинско масло от планински бор в комбинация с ментово масло с овежаващ и ободряващ ефект за стимулиране на кръвообръщението.

Тигров балсам – комбинацията от камфор, ментол, масло от карамфил и жожоба изключително бързо облекчава и най-силното главоболие.

Арома мехлем за добро къвообръщение – съчетанието от черен оман, карамфилово масло, ментово масло, масло от розмарин, евкалиптово масло, борово масло, лавандулово масло, масло от мармот и арника изключително бързо подобряват кръвообръщението, премахват мускулния спазъм и облекчават болката.

 

Когато усещате схващане на врата и раменете 1

Можете да премахнете схващането в тази област със следния масаж. От двете страни на врата, между трапецовидния и гръдно-ключично-… мускул, ще намерите вдлъбнатина. В китайската медицина тази точка се нарича „врата на съзнанието“ или „врата на ума“.

Поставете палците във вдлъбнатините от двете страни и започнете да масажирате в кръг, със  натиск надълбоко, докато усетите затопляне и облекчение.

При масажирането трябва да се вдишва дълбоко и да се релаксира.

При този масаж кожата на врата се зачервява, което се дължи на подобряването на кръвообращението.

Точката „врата на съзнанието“ се масажира за отнемане на напрежението. Когато е блокирана, хората изпитват напрегнатост, объркване. С масажирането й се постига деблокиране.

Тази точка е много важна за регулиране на кръвообращението в цялата глава.

След това масажирайте точките от вътрешната страна на върха на лопатките. При това вдишвайте и издишвайте дълбоко и завършете масажа с движение настрани.

 

 

Масаж на точките „врата на съзнанието“, когато раменете са напрегнати

С този масаж се постига отпускане на напрегнатостта в раменете. Но понякога хората изпитват дори затруднение да вдигнат ръце и да масажират точките от вътрешната страна на лопатките. Този масаж може да се извършва и в легнало положение, за да не се напрягат вратът и раменете.

Легнете по гръб и поставете длани зад врата. Масажирайте първо точките „врата на съзнанието“, а след това точките от вътрешната страна на върха на лопатките.

 

Още два масажа за подобряване на кръвообращението и премахване на напрежението

  1. Свиваме ръцете в юмруци и започваме да почукваме по шийния отдел – нагоре-надолу, с леко почукване. Така се създават вибрации, с които се усилва кръвообращението.

 

  1. Поставете пръстите леко разперени по следния начин – малките са на 1 прешлен, останалите – до 7 прешлен. При издишване брадичката се навежда към гръдния кош. При вдишване, упражнявайки съпротива с пръстите, вдигате главата назад. Тази последователност се изпълнява до 10 пъти.

 

 

Как да премахнете главоболието

  1. За да премахнете главоболието, ще ви предложим масажиране на две точки. Можете да правите този масаж дори на работа.

Намерете двете симетрични точки, разположени във вдлъбнатините от двете страни на централната вдлъбнатина над врата. Те се наричат „фън чи“. За да премахнете главоболието, трябва да ги масажирате чрез натискане за 5 секунди и след това отпускане. Можете да повторите тази последователност 15-20 пъти.

 

  1. Другата точка, масажирането на която премахва главоболието, се намира във вдлъбнатината между палеца и показалеца. Тази точка се нарича от китайците „хъ гу“ и се използва при различни комплекси от масажи. Тя е болезнена при натиск. Натискането и отпускането на тази точка облекчава главоболието.

 

  1. За облекчаване на главоболието помага и поглаждането и масажирането на външната част на ушната мида. Под нея се намира една от важните точки, а масажирането на ушната мида допринася за облекчаване на болката в главата. Започвате от горния край и стигате до долния, където леко издърпвате меката част. Направете този масаж 15-20 пъти, от външната, а след това от вътрешната страна на ушната мида. При това ушите трябва да се зачервят.

 

 

  1. За отпускане и премахване на болката можете да масажирате и само меката част на ухото. Това е действие, което китайците сравняват с доенето на крава. С поглаждане меката част на ухото се издърпва надолу. Масажирайте по този начин около 2 минути. 3

 

  1. Масажиране на слепоочията

Масажирането на слепоочията трябва да се извърши при стиснати зъби. Използвайте палците или показалците и първо масажирайте по часовниковата стрелка, натискайки до усещане на слаба болка, в продължение на 2-3 минути. След това масажирайте по същия начин, но обратно на часовниковата стрелка.

При масажирането на слепоочията е важно да натискате, но не толкова силно, че да изпитвате силна болка. Важно е да се масажира цялата подкожна част, не само повърхността.

 

  1. Масажиране на точката ин тан

Тази точка се намира в средата между веждите. Тя се масажира с палец или показалец, с леки движения нагоре-надолу. След 3-4 минути ще усетите облекчение.

 

  1. Масажиране на точките тоу уей „пазители на главата“

Когато стиснете зъби, в горната част на надслепоочните мускули ще усетите вдлъбнатини. Те се масажират при стиснати зъби, в кръг, първо по посока на часовниковата стрелка, а след това в обратна посока.

 

 

Масажиране по триъгълници 

 

Масажиране на триъгълника от точки в горната част на лицето

Масажирайте триъгълника, с две долни точки вдлъбнатините в началото на веждите и връх – точката, която се нарича „трето око“. Масажирайте първо точката „трето око“ – по часовниковата стрелка – 12 пъти, след това в обратната посока 12 пъти, и отново сменете посоката с 12 движения. Общо масажните движения трябва да са 36. При масажа средният пръст трябва да е върху показалеца, с който масажирате. Така масажът е най-ефективен.

След това масажирайтее вдлъбнатините в началото на веждите. И тук масажирайте първо 12 пъти по часовниковата стрелка, след това 12 пъти в обратна посока и отново сменете посоката с 12 движения, общо 36 масажни движения.

 

Масажиране на слепоочния триъгълник

Този триъгълник е образуван от точката в края на веждата, точката в началото на ушната мида и връх – точката в надслепоочната окосмена част на главата.

Масажирайте първо точката в края на веждите – 36 пъти с 3 смени на посоката, след това точката в началото на ушната мида – по същия начин.

При масажирането на тези точки можете да използвате и средните пръсти, за по-силен натиск, но при масажиране на горната точка не трябва да натискате силно.

Точката в надслепоочната окосмена част на главата се нарича „Тоу бей“. Масажирайте я също 36 пъти с 3 смени на посоката, но не натискайте силно и не използвайте средните пръсти. Можете да масажирате с палците. Тази точка премахва главоболието в слепоочията.

 

Масажиране на точката на върха на главата – подходящ за завършване на масажа на главата 

Тази точка, наречена „Бай Хуей“, се определя по следния начин. Свийте ушите в тръбичка и продължете линиите на тръбичките – прокарайте нагоре линии с двете ръце. На мястото на темето, където се съединят пръстите, е връхната точка. Тя се масажира по часовниковата стрелка, обратно и отново по часовниковата стрелка по 12 пъти

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.