Вечерен самомасаж на лицето – 1 част

Тази статия е за всички, които искат след един напрегнат и изтощителен ден да отделят малко време за себе си и да се почувстват по-бодри и по-красиви.

Преди да преминем към практическата част, позволете ми първо да ви запозная със структурата на кожата и нейните функции, която имат пряка връзка с добрия външен вид на лицето.

 

Структура на кожата

Кожата се състои от 3 слоя – епидермис, дерма и хиподерма.

устройство на кожата

Епидермисът изпълнява основно защитна функция. От състоянието на епидермиса в голяма степен зависи нашия външен вид. В епидермиса се образуват нови клетки, които заменят старите – така външният рогов слой на кожата непрекъснато се обновява на около 4 седмици. С възрастта производството на нови клетки намалява и се забавя процеса на обновяване на кожата.

Дермата се състои от съединителна тъкан, която съдържа колаген и еластин, които отново са много важни за външния вид на кожата. От състоянието на тези влакна зависи еластичността на кожата и образуването на старчески бръчки. Междуклетъчните вещества в дермата определят овлажняването на кожата.

За масажа е важно да се знае какви са линиите на напрежение на кожата. Те започват от центъра на лицето към периферията, затова всички използвани масажни прийоми се изпълняват по протежението на тези линии.

Хиподермата е най-дълбокият слой от кожата. На лицето тя състои от по-тънък слой мастни клетки, през които преминават кръвоносните съдове.

Какво се случва с годините

За съжаление с годините все повече намаляват зародишните клетки в епидермиса и кожата се обновява все по-рядко. Дермата изтънява и колагенът не може да изпълнява същите еластични функции, които е имал през годините – след 30-та година кожата започва да губи 1% от колагена годишно.

Затова е много важно да се забавят и предотвратят тези дегенеративни процеси. Това е възможно, но зависи изцяло от самите нас!

Причина за възникване на бръчките

Основната причина за появата на бръчките е в нашите мимически мускули. На лицето има над 40 мимически мускули, които постоянно извършват различни движения.

Тези мускули са постоянно подложени на огромно напрежение. Резултатът не закъснява – колкото по-напрегнат е даден мускул, толкова по-дълбока ще е съответната бръчка. Всяка бръчка се образува по протежението на мускулното влакно.

Движенията на мускулите всъщност отразяват нашите емоции – ако си често тревожен, замислен или тъжен – се появяват бръчки между веждите. Смехът води до бръчки „пачи крак” покрай очите.

Затова най-важният резултат от въздействието на масажа е релаксацията на всички напрегнати мускули на лицето. Когато се премахне напрежението на мускула, тогава намаляват и бръчките, което е най-бързия видим резултата, забелязващ се веднага на лицето.

Може би ви е известен фактът, че когато човек спи, става по-красив. Това се дължи на това, че по време на сън мускулите са отпуснати в състояние на покой и бръчките, образувани от мускулното напрежение, изчезват.

Уникалната особеност на мимическите мускули е тази, че от единия си край са прикрепени към костите на черепа, а от другия си край са свързани с кожата. Именно затова и най-малкото въздействие върху кожата предизвиква рефлекторна реакция върху мускулите на лицето.

Ето защо при масажа на лицето се работи и върху кожата, и върху мускулите, като основната ни задача е да постигнем максимална релаксация.

Кръвоносна и лимфна система

Преди да пристъпим към техниките за масаж е много важно да обърнем внимание и на кръвоносната и лимфната система.

Трябва да се знае къде са разположени локалните лимфни възли на лицето:

  • Надключични лимфни възли – над ключицата
  • Задчелюстни лимфни възли – зад челюстта
  • Подчелюстни лимфни възли – под брадичката
  • Околоушни лимфни възли – от предната част на ушите
  • Задушни лимфни възли – зад ушите

лимфни възли на лицето

Именно към тези възли се стича лимфата и от масажа зависи дали ще се снеме отока от лицето – лимфен дренаж – или лицето ще остане отекло.

Масажните движения трябва да са съобразени също и с посоката на движение на кръвта в артериите и вените, която е от върха на главата надолу.

За устройството на кожата, мускулите и съдовете може да се говори безкрайно, но нашата задача е да преминем към практиката, за което ще говорим в следващата статия.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.