Какво пречи да се избавите от тригерните точки

Много здравословни проблеми и болки като замръзнало рамо, хронична скованост на врата и мигрена, са свързани с тригерните точки. Хората могат сами да се научат как ефективно да третират тригерните точки.  Това видео показва, че тригерните точки са факт, а не теория.

 

 

Понякога е много трудно да се избавите от тригерните точки. Често си мислим, че сме ги премахнали, но скоро след това те отново се появяват. Влиянието на факторите, които продължават въздействието на тригерните точки върху миофасциалната болка, се подценява сериозно не само от самите пациенти, но и от мнозина терапевти.

Дали лечението ще бъде успешно зависи от въздействието върху тези фактори, а резултатите от това въздействие имат голяма продължителност. Понякога факторът устойчивост е толкова важен, че когато се отстрани, стартовата точка веднага изчезва. Някои системни фактори, като авитаминоза, могат да допринесат за създаване на условия за образуването на стартова точка.

Ще разгледаме подробно факторите, които пречат на избавянето от тригерните точки.

 

карта на тригерните точки на тялото

снимка: https://www.swedishinstitute.edu/

 

Физически фактори

Физическите фактори включват вродени отклонения в костната структура, неправилна стойка на тялото, вредни навици на работното място, хронична напрегнатост, обездвижване. При наличието на един или повече от тези фактори ще бъде трудно да се избавите от тригерните точки.

Отклонения в костната структура

Такива отклонения са по-къс крак, асиметричен таз, къси ръце, удължена втора метатарзална кост на стъпалото. При наличието им тялото непрекъснато се стреми да компенсира недостатъците и като резултат от това непрекъснато се напрягат определени мускулни групи. Ако краката са с различна дължина, това може да създаде и след това да поддържа тригерни точки в краката, в ханша, по гърба и шията. Така се появява хронична или повтаряща се болка в тези участъци, ако петата на по-късия крак не е повдигната. Повдигането на петата на по-късия крак може дори да прекрати главоболие. Но за съжаление е трудно да се измери съвсем точно дължината на краката.

  • Когато мускулите са непрекъснато свити, това повдига едната страна на тялото, при което се вижда, че единият крак е по-къс. В някои случаи едната страна на тялото е по-малка от другата; тогава и едната страна на таза е по-малка от другата. При седнало положение тазът е малко извит, гръбначният стълб се изкривява. Така се създава допълнително натоварване на квадратния кръстен мускул и на другите гръбни мускули. Може дори да се получи въздействие и на лестничной и на гръдно-ключичносисовидния мускул на шията.
  • Позата, в която седите, с крак върху крак, като винаги един и същи крак е отгоре, може да е признак на старание да компенсирате асиметрия в таза. Можете да коригирате тази асиметрия, като подлагате под по-малката страна тънка възглавница.
  • Ако имате навик да слагате портфейл в задния джоб на панталона, трябва да знаете, че това също изкривява таза и може да причини трайно напрежение.
  • Трябва да посочим, че много по-често, отколкото мислите, се срещат хора с къси ръце. Обикновено никой не вижда в дължината на ръцете причина за продължителна миофасциална болка. За да коригирате позата, трябва винаги да имате опора под лактите, когато сте седнали. Още едно условие е страничните облегалки на стола винаги да са високи. Ако лактите нямат опора, това предизвиква постоянно напрежение в трапецовидния мускул и в мускула, който повдига лопатката. Там се намират тригерни точки, които предизвикват главоболие и болки в шията.
  • Невромът на Мортън, който представлява лесно коригируемо несъответствие между първата и втората метатарзални кости на стъпалото, може да бъде източник на различни болки. То причинява нестабилност на стъпалото и глезена, а това може да се отрази практически на цялото тяло.

Неправилна поза на тялото

Тригерните точки могат да се образуват и да се запазят в мускулите вследствие на позите, които човек заема на различни места: на дивана, на стола, на седалката на колата и т.н. Тези точки поддържат неправилно положение на тялото и така се напрягат мускулите. Човек може да не забележи това, тъй като свиква с напрежението.

Неудобната седалка е източник на хронични болки в гърба и шията. Ако на работното място седите в напрегната или в неудобна поза, това допринася за запазването на тригерните точки. Поради придобития навик и усещането за комфорт не можете да почувствате въздействието им върху мускулите.

 

тригерни точки при изкривяване

снимка: https://spmx.ca/

 

Много е важно да осъзнаете как седите, как стоите, в каква поза работите. Така ще разберете как непрекъснато подлагате мускулите си на напрежение. Отговорете си на въпроса, не седите ли с подвита ръка или крак на работното място. А главата ви не се ли намиран продължително в извито или повдигнато положение? Трябва да се научите да разпознавате необичайното напрягане на мускулите – то напомня за небалансирано положение на тялото.

 

правилна поза за седене

снимка: https://www.howtogeek.com/

 

Ако мускулите бездействат, те стават нееластични и слаби. Това се получава вследствие на заседнал начин на живот, който е предпоставка за запазване на тригерните точки. За да имате здрави мускули, трябва да ги накарате да работят.

Монотонни движения

Този вид движения претоварват мускулите, дори ако за тях са необходими минимални усилия. Стремете се към интензивно движение, то е по-здравословно. При него ще усетите, когато мускулите ви се уморят.

Работатат в офиса привидно не изисква усилия. Но тя може да окаже пагубно въздействие и на големите, и на малките мускули. Ако използвате компютър, работата с клавиатурата се създава особено силен стрес. В продължение на часове използвате малките мускули на ръцете и китките: те се свиват стотици, дори хиляди пъти в продължение само на един работен ден. Същевременно по-големите мускули на раменете, в горната част на гърба и шията остават неподвижни и статични, но те са постоянно свити, удържайки ръцете и главата ви в необходимата поза. Така, благодарение на статичното положение и на непрекъснатото напрежение при работа с компютър, се запазват тригерните точки във всички области на горната част на тялото.

Поради монотонността си много видове производствени дейности не дават възможност за ефективно справяне с миофасциалните проблеми. Затова си струва, като по-икономично и по-ефективно решение, ръководителите на работници, заети в производството, да им дават възможност за разнообразяване с друг вид задачи няколко пъти на ден.

Що се отнася до монотонността на домакинските задължения, Джанет Тревъл съветва домакините „бързичко“ да свършат работата по домакинството, а не да отделят цял ден за едно нещо. Спазвайте и вие това правило по отношение на всяка дейност, каквато и да е тя.

Витамини и минерали

Тук ще цитираме Тревъл и Симоне, които посочват, че при лечението на хронични болки са установили недостиг на мякои витамини и минерали, важни за продължително облекчение на болката, у почти половината от пациентите си. Най-често се установява недостиг на витамини от групата В – от В1 до В6 и В12, на витамин С и на фолиева киселина. От минералите трябва да посочим калция, желязото, магнезия и калия. Особено голям недостиг на витамини и минерали вещества се установява у бременни, стари хора, хора спазващи диети, хора в тежко материално положение, страдащи от депресия и тежко болни.

В много от случаите проблемът се състои не толкова в недостатъчното количество на витамините и минералите, което поема организмът. По-скоро причината е приемът на други вещества, които ускоряват извеждането им.

Пример за навик, водещ до разлагане на витамин С, е пушенето. При пиене на прекалено големи количества вода от организма се извеждат витамините от група В. За усвояването на витамините пречат приемът на алкохол, на антиациди и приенето на чай – поради танина, който тази напитка съдържа. Още един неблагоприятен резултат от антацидите е това, че пречат на усвояването на фолиевата киселина. Приемът на орални контрацептиви намалява количеството на витамин В в организма. Този витамин намалява и при прием на кортикостероиди и на противотуберкулозни препарати.

Предозирането на някои витамини може да се отрази на количеството на витамин В12 – такива са витамин С и фолиева киселина.

Калцият, желязото и магнезият са важни за нормалното функциониране на мускулите. Те трябва да са в достатъчно количество за поддържане на нормални мускулни функции.

Калций: Обмяната на калциеви йони участва непосредствено в съкращаването и разпускането на мускулните влакна. Значението на желязото за мускулната тъкан се състои в това, че то помага за усвояване на хранителните вещества и на кислорода, които се доставят до мускулите с кръвта.

 

прием на калций

снимка: https://fitformulawellness.com/

 

Желязо: Желязото има още една важна роля: то участва при регулиране на телесната температура. Затова, ако изпитвате постоянен студ, вероятно страдате от дефицит на желязо. Но и излишъкът на желязо е неблагоприятен: той може да причини обезцветяване на кожата, сърдечни заболявания, а след инсулт възстановяването се затруднява, ако желязото в организма е в над нормалното количество.

 

желязо в храната

снимка: https://www.mynetdiary.com/

 

Калий: Дефицитът на калий има неблагоприятни последствия за сърцето и за функциониране на другите гладки мускули.

 

калий в храната

снимка: https://www.mynetdiary.com/

 

Магнезий: Този елемент помага за усвояването на калция. При по-ниско от нормалното му ниво се стига до превъзбуждане и слабост в мускулите.

 

магнезий в храната

снимка: https://www.webmd.com/

 

Тревъл и Симоне вземат предвид необходимостта от балансиран прием на витамини и минерали и от поддържането на необходимото им ниво в организма. Те смятат, че качествените готови добавки, мултивитамини и минерални препарати, трябва да удовлетворяват необходимостта на организма от тях. Но те напомнят, че не трябва да се стига до излишък на желязо, фолиева киселина, витамини А и В.

Метаболитни нарушения

Трудно е да се избавите от тригерните точки, ако имате химичен или жлезист дисбаланс, който се намесва в мускулния метаболизъм. Такива състояния включват дисфункция на щитовидната жлеза, хипогликемия, анемия, високи стойности на пикочна киселина (урикемия).

Метаболизмът се нарушава и при пушене, при консумиране на кафе и алкохол: затруднява се деактивирането на тригерните точки.

Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) може да предизвика дразнене на мускулите и да предразположи към образуване на тригерни точки. Ако се провежда терапия за освобождаване на мускулите от тях, резултатите от нея са много краткотрайни. Признаци за хипотиреоидизъм са слабост, болки, вдървеност, конвулсии, хронична умора, непоносимост към студ, суха кожа, а у жените и нарушения в менструалния цикъл. У някои пациенти с хипотиреоидизъм се наблюдава и намаляване на телесната маса.

Понякога хипофункцията на щитовидната жлеза способства за развиване на фибромиалгия. Установено е, че литият намалява функцията на жлезата, а заместителната терапия с естрогени я повишава. Литият индиректно влошава ситуацията с тригерните точки, а естрогените я подобряват.

Обикновено повторните пристъпи на ниско ниво на захар в кръвта (хипогликемия) задълбочават образуването на тригерни точки. Те намаляват ефективността от лечението на мускулите. Ако страдате от сърцебиене, изпотявате се, изпивате треска и вътрешно безпокойство, тези оплаквания могат да се дължат на хипогликемия. Пристъпите на недостиг на захар са опасни, тъй като ако са по-тежки, може да се стигне до загуба на зрението, объркано мислене, а дори и загуба на съзнание. Много опасни предпоставки за хипогликемия са емоционалните сътресения.

За задълбочаване на хипогликемията допринасят кофеинът и никотинът, тъй като те стимулират по-усилено образуване на адреналин. Консумирането на алкохол също води до хипогликемия и трябва да се избягва.

Високото ниво на пикочна киселина (урикемия) изостря проблемите с тригерните точки. Подаграта е най-честото следствие на урикемия; при нея в ставите се отлагат кристалите на калциевия урат. До урикемия води консумацията на големи количества месо, без прием на достатъчно вода. За облекчаване на състоянието трябва да се приема витамин С.

Психологически фактори

Ако редовно изпитвате напрегнатост и безпокойство, ядосвате се, терапията на тригерните точки може да не доведе до резултат. Ако мускулите ви са непрекъснато напрегнати, дори нощем, докато спите, вие не им давате никаква възможност за почивка. При постоянна напрегнатост, което означава непрекъсната работа, мускулите се използват повече от необходимото. За съжаление, в такива случаи напрежението е много високо.

Отпускането не отстранява тригерните точки, но подобрява ефекта от лечението.

Важно е да придобиете навика да разпознавате ригидността на позата си. Класически пример за нея, с прекалена напрегнатост, е извитият гръбнак.

При дадена случка човек диша повърхностно, дори понякога задържа дъха си. В такива моменти, ако обърнете внимание на тялото си, ще усетите напрегнатост в гърдите и в корема.

За избавяне от емоционален стрес често е достатъчно просто да премахнете ненужното или прекаленото напрежение в мускулите.

Други фактори

Тук ще споменем и други фактори, които могат да допринесат за успешно лечение на мускулите с тригерни точки.

На първо място ше изтъкнем хроничното недоспиване. Заболяванията на вътрешните органи също могат да причинят образуване на устойчиви тригерни точки. Ще добавим и хроничните заболявания, особено синузити, които улесняват поддържането на тригерни точки.

Областите, в които е много трудно да се справим с тригерните точки, включват шийните мускули, мускулите на гръдния кош, коремните мускули, ако пациентът има алергия към външни дразнители, които причиняват респираторни заболявания. Други дразнители са хранителните алергени – те въздействат на всички телесни мускули, като ги правят по-уязвими при стрес.

За устойчивостта на тригерните точки допринасят паразитни заболявания в стомашно-чревния тракт, тъй като при тях организмът се лишава от важни хранителни вещества. Паразитните заболявания се развиват незабележимо и са много по-често срещани, отколкото можете да си помислите.

Важно е не само да контролирате факторите, които удължават съществуването на тригерните точки в мускулите и миофасциалните болки. Може би дори не можете да прецените дали този контрол е ефективен. Важно е и да продължавате да изучавате тялото си. Можете да забележите фактор, дори един-единствен, който да измени всичко. Бъдете нащрек и се самоизучавайте.

Из книгата на Клер Дейвис „Тригерни точки. Помощ без лекарства при хронични болки“