Лимфодренажен масаж – здраве за тялото

От състоянието и правилното функциониране на лимфната система зависи в най-голяма степен здравето на човека. Лимфодренажният масаж е все повече търсен в съвременното общество, тъй като спомага за ускоряване движението на лимфата в организма, което води до отстраняване на излишните течности и изхвърляне на шлаките и токсините. Това от своя страна способства за очистването на организма и снижаване на телесното тегло.

Какво е важно да знаем за лимфната система

 

лимфодренажен масаж

Лимфната система участва в изграждането на имунитета. Функцията на лифата е да неутрализира и извежда от организма, болестотворните агенти, отровите, излишните течности и отпадните продукти от обменните процеси.

За разлика от кръвта, която циркулира непрекъснато, задвижвана от сърцето, лимфата се движи само в една посока от периферията на тялото към сърцето. Тъй като движението на лимфата се осигурява единствено от съкращаването на мускулите, затова когато човек има слаба физическа активност, се получава застой на лимфата. Установено е, че при масаж движението на лимфния поток се усилва десетки пъти.

 

Въздействието на лимфодренажния масаж

Лимфодренажната масажна техника е разработена в средата на ХХ век от френския учен Паскал Кош. Той забелязал, че отоците изчезват, когато се прилага периодично масажиране по посока на лимфния поток. Прилаганите масажни техники помагали също и при пациенти с венозна недостатъчност.

Лимфодренажният масаж се изпълнява с плавни движения по посока на движение на лимфата. Техниките са няколко вида: повърхностни, дълбоки и вътрешни.

Повърхностният масаж разблокира капилярите, отговорни за застоя на течностите и стимулира обменните процеси.

Дълбокият масаж въздейства директно на лимфните съдове, с което се стимулира оттока на течности от вътрешните органи.

Вътрешният лимфодренажен масаж въздейства на лимфните възли.

За повече информация относно лимфодренажния масаж, свържете се с нас.

 

Приложение на лимфодренажен масаж

Първоначално лимфодренажният масаж се е прилагал главно за снемане на отоци в следоперативния период. Днес този вид масаж се прилага при различни случаи:

  • Възстановяване след травми и операции за ускоряване на обменните процеси и възстановяването на тъканите
  • Възстановяване на тонуса при болка и напрежение на мускулите
  • При лечение на отоци и варикозно разширение на вените чрез укрепване и тонизиране на стените на съдовете и подобряване на лимфотока и кръвотока в тях.
  • Регулиране и възстановяване на обмяната на веществата в организма и премахване на целулита. Чрез извеждане на течностите и отпадните продукти от метаболизма се снижава телесното тегло, тъй като често излишните килограми се дължат не само на натрупаните мазнини, а и на застой на течности в тъканите. Правилно проведените процедури помагат за кратко време да се свалят 1-2 кг., като се премахнат вътрешните отоци.
  • В козметичния масаж на лицето

 

Няколко съвета как да не възпрепятстваме движението на лимфата

Ако се носи стегнато бельо, колани и вратовръзки, които стягат местата на локализация на лимфни възли или лимфните пътища, се получават застойни процеси на лимфата, което води от своя страна до провокиране на възпалителни процеси.

Как да разберем, че имаме проблем с бельото, което носим? Зачервяването на кожата на раменете, врата, кръста или корема е признак, че има проблем с циркулацията на лимфата.

  • Не носете тясно бельо, стегнати чорапи, вратовръзки и колани.
  • Осигурявайте достатъчна физическа активност на мускулите, за да поддържате нормалния лимфен ток.
  • Не прекарвайте дълго време обездвижени в една поза. Ако работата ви го налага, правете прекъсвания през 30 мин. за гимнастика и раздвижване.

 

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.