Eлектропунктурата – достъпен метод за превенция и съпътстващо лечение

Въздействието върху акупунктурните точки с електрически ток се трансформира в отделни видове рефлексология:

 • електропунктура – въздействие върху точки, без да се нарушава целостта на кожата;
 • електроакупунктура – преминаване на електрически ток през предварително поставена игла.

 

 

точки за акупунктура

 

Рефлексотерапия с електропунктура

Известно е, че биологичните обекти сами генерират микротокове. Обикновено биологичните явления са придружени от електрически токове с много ниско напрежение.

За да се повлияе на биологичните процеси в организма, е логично да се използва електричество под формата на микротокове с ниско напрежение, приближаващо се по своите параметри към съпътстващите биологични процеси. Това  е същността на рефлексотерапията с електропунктура.

Най-същественото предимство на електропунктурата е, че не е необходимо да знаете абсолютно точното разположение на биологично активните точки (БАТ).

Когато се предава електрически ток при електропунктурата се постига въздействие върху рецепторните образувания дори, ако локализацията на точката не е напълно определена, тъй като токът сам я „открива”. В този случай е достатъчно вие да сте в зоната на дадената точка и близо до нея, за да може да се постигне необходимото въздействие.

 

Общоукрепващи точки

 

Принцип на действие на електропунктурата

Принципът на действие на електропунктурата е следният: Чрез дразнене на точка с игла, пръст или специално устройство, задействаме много сложен рефлексен механизъм, който включва съдова и нерви, микроелементи и хормони.

 

Какво представлява биологично активната точка (БАТ)

Биологично активни точки (БАТ) са определени малки участъци (от 1 до 3 мм)  на човешката кожа и подкожната тъкан, които имат редица специфични характеристики, различни от тези на съседните области. Открити са около 3470 БАТ, които са разположени равномерно по цялото човешко тяло. На практика обаче специалистите въздействат на не повече от 150 точки.

 

биологично активни точки на главата

 

БАТ имат ниско електрическо съпротивление, висок електрически потенциал, висока температура на кожата и имат повишена чувствителност. Дразненето на биологично активни точки може да има лечебен ефект и именно на това се основава рефлексотерапията.

 

биологично активни точки

 

Какво наричаме болезнена точка А-Ши

В стремежа си да облекчи болката, човекът инстинктивно разтрива своите болезнени места. Това е първия етап на рефлексотерапията, когато въздействието се извършваше само върху болезнените точки, наречени А-Ши.

При палпация, придвижване или акупунктура в тези точки се усеща напрежение и болка. “A-Ши” всъщност са две китайски думи: “a” се превежда като “о”, “ши” се превежда като “да”. “О, да, тук ме боли!”

При електропунктурата се препоръчва да се започне първо с въздействие върху точките А-Ши, които могат да се открият лесно с палпация на болезнения участък.

 

болезнени точки а-ши

 

Как помага електропунктурата

Въздействието на постоянния ток по своя характер е близко до въздействието на традиционната иглотерапия.

Стимулирането на периферните нерви с помощта на електрически импулси води до нормализиране на тяхната проводимост.

Освен това се възстановява нервната регулация на мускулните контракции, увеличават се силата на мускулите, тяхната адаптация и прагът на умора.

Електрическата стимулация на нервните стволове подобрява храненето на инервираните тъкани, в следствие на което се нормализират процесите в засегнатите органи.

Взети заедно, всички тези процеси водят до нормализиране на дейността на проблемните органи и системи.

 

Предимства на електропунктурата

 • не се нарушава целостта на кожата
 • няма странични ефекти
 • лесна е за използване
 • действа болкоуспокояващо и противовъзпалително
 • подобряват състоянието на нервната система, кръвообращението и лимфната циркулация
 • достъпна както за специалисти, така и в домашни условия

 

Кога може да прилагате електропунктурата

Електропунктурата се прилага при нужда от:

 • подобряване на метаболизма
 • стимулиране локалната микроциркулация
 • облекчаване на болка и спазми
 • възстановяване подвижността на ставите
 • облекчаване на възпаление и оток
 • нормализиране на съня
 • в периода на рехабилитация след пареза, парализа

Клиничните изпитвания, проведени в много болници, са доказали, че акупунктурните устройства са ефективни при лечение на:

 • заболявания на шийните прешлени;
 • възпаление на раменните стави;
 • умора на лумбалните мускули;
 • фасциит;
 • болки в ставите и няколко десетки други заболявания.

Хората, които работят дълго време със сгъната долна част на гърба, врата или в някакви статични пози, като постоянно използват тези устройства, могат да намалят мускулната умора, да подобрят храненето на мускулната тъкан, да предотвратят професионални заболявания.

Акупунктурните устройства и устройства са особено ефективни при лечение на спортни наранявания и умора при движение. След остро и хронично увреждане на мускулите, връзките, меките тъкани се появява болка. В резултат на нервния рефлекс защитната реакция на организма води до състояние на спазъм, което нарушава кръвообращението на тъканта. Следователно ключовата точка на лечението е да се снеме спазъма.

 

Кога не трябва да се използва електроакупунктурата

Забранено е да ползвате електроакупунктура в следните случаи:

 • имате байпас, пейсмейкър или други електронни терапевтични устройства
 • страдате от злокачествени заболявания
 • бременност
 • повишена температура

 

Уред за елоктроакупунктура “Еледиа”

Множество изследователи насочват вниманието си в опит да съчетаят древните лечителски знания и съвременните постижения.

Едни от тях са руският физик Иван Андреевич Леднев и акупунктурният терапевт и специалист по традиционна китайска медицина проф.д-р Вадим Габриелевич Вогралик. Те обосновават и практически доказват ефективността от лечението чрез третиране на БАТ с постоянен ток с отрицателен полюс.

Резултатите от опитите и изследванията сочат, че токът пропуснат през БАТ на здрав организъм не зависи от направлението му (полюса). Болната точка се характеризира с повишено електрическо съпротивление, т.е. с нисък ток при използване на положителен полюс. Това дава възможност да се извърши диагностика – величината на постоянния ток става зависима от неговия полюс и се говори за асиметрия на БАТ. Прилагайки, достатъчно дълго (60сек), постоянен ток с отрицателен полюс върху БАТ, асиметрията изчезва или значително намалява.

 

устрайство еледия за електропунктура

 

“Еледиа” е изобретен през 1973 г. от Леднев, който предлага и схеми на акупунктурни точки за лечение на заболявания.

Устройството “Еледиа” ви позволява да намерите акупунктурна точка, да я проверите за асимметрия и да постигнете възстановяване на точката.

https://electropuncture.alle.bg/

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.