Масаж при мускулни заболявания

Представяме ви  7 от най-разпространените мускулни заболявания, при чието лечение може да се прилага масаж, като се познават добре специфичните особености на всяко едно от тях, с които трябва да се съобразяваме.

Масаж при мускулни заболявания

 

Задачата на масажа при всички случаи е да окаже обезболяващо и отпускащо действие, като ускори окислително-възстановителните процеси, способствайки възстановяването на нарушената функция на мускулите.

Доказано е дълбокото влияние, което оказва масажа на периферната нервна система, като отслабва или напълно прекратява болката, подобрява проводимостта на тъканите и ускорява процесите на регенерация. Като се знае всичко това, при масажите е важно да се има в предвид един стар физиологичен закон на Pfluger-Arndt, който гласи:

“Слабото раздразнение събужда нервите, умереното раздразнение – засилва процеса, силното – ги затормозява, а много силното – парализира тяхната функция.”

Затова при нервно-мускулни заболявания най-добър ефект като имат похвати като вибрациите, които, според  Брейтман (1908), са способни да “събудят към живот всичко, което е все още жизнеспособно”.

Пренапрежение на нервно-мускулния апарат

Причини – появява се при продължителна работа с много бързо темпо или при охлаждане.

Методика на масажа – Започва се с подготвителен масаж – поглаждане, разтриване, разминаване върху съседните зони на болезнения  участък  – за снемане на мускулното напрежение и да се намали болката, така че да може да се премини към масаж на проблемния участък. На болния участък се прилагат поглаждания (прекъснати, непрекъснати), разтривания (спираловидни, кръгови), разминавания в различни направления. Не се прилагат ударни похвати и похлопвания. Добър ефект дава масажът в топла (36-38 градуса) вана.

масаж при Пренапрежение на нервно-мускулния апарат

Остър мускулен или нервно-мускулен спазъм

Причини – Възниква в момент на бързо и рязко движение, когато мускулите не са подготвени или отпуснати. Внезапното съкращаване на отделни мускулни влакна води до остра локална болка.

Методика на масажа – Положението на тялото трябва да е такова, че мускулите на крайниците да са максимално разхлабени. Започва се отпускащи техники на съседни участъци от тялото.  Прилага се поглаждане, разтриване, разминаване и леки вибрации. Масажът трябва да се извършва 2-3 пъти на ден, без да предизвиква усилване на болката в засегнатия участък. Ударните похвати и похлопванията са забранени. Добър ефект имат масажите в топлите (36-38 градуса) вани с прилагане на поглаждания и разминавания. Продължителността на масажа трябва да е 5 – 10 мин.

масаж при нервно-мускулен спазъм

 

Остър миозит (мускулно възпаление)

Проявява се с мускула болка (оток или слабост) при движение или докосване.

Причини – Пренатоварване или нараняване на мускулите води до временен миозит, но може и да се проява на по-сериозни инфекциозни или автоимунни заболявания, причинители на мускулното възпаление.

Задача и методика на масажа – В първите дни се прилага единствено щадящ масаж, включващ поглаждания и леки вибрации. През следващите дни се продължава с по-детайлен масаж на сегментите от гръбначния стълб, свързани със засегнатия крайник. Прилага се и масаж на болезнените (тригерни) точки. При миозит на долните крайници трябва първо да се масажира поясния отдел на гръбначния стълб, след това мускулите на бедрата, подбедрицата и стъпалата. Продължителността на масажа е между 10-15 мин.

масаж при Остър миозит

Миалгия, миогелоза, миофиброза

Миалгия (мускулна болка) може да се получи в резултата от разтежение, травма или инфекция. Има лек оток и мускулите са подути, а болката има режещ или стрелкащ характер. При палпация, освен болезненост, се усещат и уплътнения на мускулни влакна всред останалата мускулатура, която е релаксирана. Най-често се среща в областта на шията, раменете, кръста и коремните мускули.

масаж при Миалгия

 

Миогелозата се характеризира   с появата на неголеми възлести уплътнения, водещи  до снижена еластичност на мускулите, ограничаване на движенията, невъзможност за пълно отпускане на мускулатурата и умерена болка. При палпация на болезнените участъци лесно се усеща уплътнената тъкан, разположена по протежението на мускулните влакна.  Най-честите причини за появяването му са простуди, професионални претоварвания или дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат.

масаж при Миогелоза

 

Миофиброзата е дегенеративно заболяване на мускулите, вследствие на нарушена инервация. Проявява се с болезненост и при най-малкото мускулно разтежение. Миофиброзата често възниква като следваща фаза на хронифициране на миалгията – при продължителни пренатоварвания и пренапрежения на мускулите. Проявява се като  дегенеративен процес , който се установява при палпация като плътни участъци с продълговата форма, които са силно болезнени. Мускулната еластичност е силно снижена, което води до невъзможност за пълна релаксация. Това състояние чето може да е причини и за скъсване на мускулни влакна.

масаж при Миофиброза

 

Методика на масажа – В началото се прави предварителен масаж (поглаждане, разтриване, разминаване), а след това се преминава към масаж на рефлексните зони в паравертебралните мускули (2-3 см. от двете страни на гръбначния стълб). Прилага се разтриване, разминаване и вибрации, като се започне от поясния и се стигне до шийния отдел на гръбначния стълб. Тези прийоми с прилагат и при масажа на самите мускули, като се обърне особено внимание на мускулните закрепвания и болезнените точки. При масажа на крайниците трябва много добре да се масажират именно местата на прикрепване на сухожилията и прехода между сухожилие и мускул.

Продължителността на масажа е  10–15 мин.

Невромиозит

Заболяване свързано с дистрофия, причинена от съвместно заболяване на мускулите и периферните нерви.

Причини – Появява се при съчетание на продължително физическо пренапрежение и охлаждане.

Методика на масажа – В началото се дава превес на такива похвати като поглаждане, разтриване с края на палците, основата на дланта, фалангите на пръстите и лека вибрация.

След това се преминава към масаж на съответните сегменти от гръбначния стълб. Не се прилагат груби прийоми, травмиращи тъканите. Добър ефект дават съчетанието на топли процедури  с луга и масаж. Продължителността на масажа е  10–15 мин.

масаж при Невромиозит

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.