Масажът е най-добрият способ за справяне с мускулните спазми

За спазми в мускулите допринасят заседналият начин на живот, прекалени физически натоварвания, прекарване на дълго време в едно положение, както и дефицитът на витамини и микроелементи.

Ако носите чанта на рамо, например винаги отдясно, не само това рамо става по-ниско от другото, но се стига и до спазми на мускулите.

Продължителното стоене в сковано положение пред компютъра също може да доведе до спазъм в мускулите на врата.

Примерите са много, но в случаи на такъв тип мускулни спазми редовният масаж и физическите упражнения са най-доброто средство за възстановяване нормалния мускулен тонус. Опитният масажист ще избере вида масаж, с който да разслаби мускулите и да премахне болката.

 

мускулни спазми масаж

 

1. Симптоми на мускулни спазми

Най-често срещаните симптоми при мускулни спазми са следните:

 • постоянна болка с усещане за натиск;
 • болка, която се усилва или намалява, но остава;
 • появя на болки в раменете, очите, главата;
 • невъзможност за извършване на всички движения с ръце;
 • невъзможност за обръщане на главата
 • трудно повлияване от лекарства или мехлеми.

 

2. Кои са основните причини за мускулни спазми

Вече посочихме, че продължителното пребиваване в една поза, което е характерно за работещите в офис, е една от основните причини за спазми на мускулите.

Ето още няколко основни причини за възникването на спазми:

 • травми на гръбначния стълб, при които в отговор на болката мускулите се напрягат и се развива тригерен синдром;
 • емоционален стрес, при който мускулният тонус се повишава
 • лошо кръвообращение в краката
 • пренапрежение на мускулите на прасеца по време на тренировка
 • недостатъчно разтягане преди тренировка
 • мускулна умора
 • дехидратация или изчерпване на електролитите
 • дефицит на магнезий и/или калий
 • дефицит на калций при бременни жени
 • неизправно функциониране на нервите, което може да бъде причинено от проблем като нараняване на гръбначния мозък или притискане на нерв във врата или гърба
 • мускулни крампи могат да се появят и като страничен ефект на някои лекарства, като тези за високо кръвно налягане и диуретици
 • някои медицински състояния, като диабет, болест на Паркинсон, сърдечно-съдови заболявания и цироза

 

3. По-подробно за остеохондрозата и болките, които тя причинява

При остеохондроза се образуват израстъци от костна тъкан с остри краища – остеофити. Те се образуват по краищата на междупрешленните дискове. При резки движения те лесно могат да травмират съседните тъкани и нерви. Мозъкът реагира на възникналата болка и за защита на травмирания участък изпраща команда за напрягане на обкръжаващите този участък мускули. Колкото болката е по-силна, толкова повече се напрягат мускулите и възниква тригерен синдром.

Може да се каже, че мускулните спазми в такива случаи са реакции на болката при травмиране. Ето защо при масаж, трябва да се знае, че за да може да се намести съответният прешлен, трябва предварително да се отпуснат мускулите в този участък.

 

остеохондроза

 

4. Мускулната умора води до спазми

След всяко натоварване на мускулите при тренировка, упражнения или физическа работа настъпва период на отпускане. Отпускането продължава повече, отколкото периодът на стягане. Този процес на разслабване се основава на сензорната обратна връзка между гръбначния мозък и мускулите.

Ако мускулите са уморени, те се свиват. Това увеличава натоварването на нервно-мускулните вретена и намалява натоварването на сухожилията. Ако тези два процеса се случат едновременно, се нарушава процесът на правилно стягане и разтягане на мускулите и така възникват спазми.

Забелязах, че ако след някоя тренировка пропусна да се намажа с Алое охлаждащ лосион, не мога да се възстановя напълно и ми остава някаква тежест в мускулите и ставите. Така че извода, който направих за себе си, е следният: Задължително след тренировка се мажа с Охлаждащия алое лосион, за да може мускулите да се релаксират по-бързо!

 

спазъм на мускулите

 

5. Кога трябва да се обърнете към лекар и към масажист

 • Ако през първите три дни болката продължава да се усеща и мускулите не са много подвижни.
 • Ако в областта на гърба и врата освен спазми усещате бодежи, изтръпване или слабост.

 

6. Ползата от масаж при мускулни спазми

Масажът при мускулни спазми се прилага за бързо облекчение на болката, както и за да се постигне общо подобрение на състоянието. Освен успокояване на спазмите се премахват и болките в горните и долните крайници, в гърба и врата. Масажните процедури стимулират оттичането на лимфата, притока на кислород и укрепват имунитета. Подобряването на притока на кислород за насищането на тъканите с него е важно за извеждането на млечната киселина.

Ползата от масажа за кръвоснабдяването е много важно. При спазми мускулът се свива. Подобреното кръвоснабдяване помага за отпускането му. В мускула постъпва повече кръв, носеща кислород. Той е съществено необходим за отвеждане на млечната киселина, която е и причината за усещане на болки.

При допир до мускула, стегнат в спазми, се усеща болка, която също се дължи на недобро кръвоснабдяване. Масажирането и подобряването на кръвоснабдяването намаляват или напълно отстраняват болката.

Ако спазмите са възникнали вследствие на травма, ползата от масажа е много важна. Той се използва като допълнение към традиционното лечение на травми и може да намали риска от ново получаване на същата травма, тъй като спомага за поддържане на добър мускулен тонус.

Масажистът постига това, като се съсредоточава върху увеличаването на диапазона на движението, на гъвкавостта, на подобряването на разтягането.

 

7. Видове масаж за облекчаване на мускулни спазми

 • Класически масаж

Това е масаж, който разслабва добре напрегнатите мускули и елиминира умората. Подобрява се кръвоснабдяването. Прилага се най-често за масажиране на цялото тяло – така наречения общ масаж.

 • Лимфодренажен масаж

Този масаж подобрява оттичането на лимфата. За него е нужна специална техника. С лимфодренажния масаж се извеждат както различни токсини, така и други вредни вещества, натрупани в мускулите. Той намалява риска от замяната на здравата мускулна тъкан с набраздена, което често се случва при възстановяване на мускулите след травми.

При лимфодренажния масаж се използва много лек натиск и продължителни ритмични движения. С тях лимфната тъкан се придвижва и се насочва заедно с отпадъчните продукти към органите, които могат да ги изведат от тялото. При масажа се стимулират естествените стеснения в лимфната система, за да може да се задвижи застоялата лимфна течност и нормалното й движение да се възстанови.

 • Масаж на дълбоките тъкани

Дълбокотъканният масаж е много подходящ за отстраняване на мускулни спазми. Използва се при възстановяване след пренапрягане, при което мускулите се съкращават непроизволно и така се стига до спазми. Ползата от масажа на дълбоките тъкани премахва напрежението и въздейства на всички мускулни слоеве.

При изпълнението на дълбокотъканния масаж е важно да се спазва следното:

Започва се с поглаждане. Въздействието върху мускулите се увеличава постепенно. Натискът при масажа се извършва по няколко начина – с върховете на пръстите, юмрука, предмишницата или лакътя. Изборът зависи от частта от тялото, върху която се извършва масажа. Краят на дълбокотъканния масаж трябва да е плавен. Натискът върху мускулите се спира постепенно и се завършва отново с поглаждане.

  Болката по време на масаж е недопустима! Когато се работи върху дълбоки тъкани, не силата е определяща, а мекотата и постепенността на въздействието.

Като демонстрация предлагам да гледате това кратко видео, където е показана дълбокотъканната техника на д-р Турчак.

 

 

8. Мускулни крампи поради липса на калий, магнезий и/или калций

Много често спортисти, бремени жени и хора, занимаващи се със сериозна умствена дейност, както и изпитващи стресова ситуация усещат мускулни крампи. Например, те се събуждат през нощта от болка в крака, защото мускулите на прасеца са се свили. Особено опасно е, когато се появи мускулен спазъм по време на плуване.

Всичко това се случва най-често, защото на тялото липсва калий – минерал, който участва в предаването на нервните импулси (следователно при дефицит се случват неволни мускулни контракции.

Можете да разрешите проблема с липсата на калий в организма или с помощта на правилна балансирана диета (картофи, моркови, зеле, хрян, ябълки, грозде, бобови растения са богати на калий), или чрез въвеждане на специални витамини и минераликомплекси.

 

храна богата на калий

 

Пийте много вода, за да сте добре  хидратирани. Спортните диетолози препоръчват да се ядат банани, които са богати на микроелементи, включително магнезий.

Балансираното съотношение на нивата на магнезий и калций са също важна предпоставка за правилна мускулна функция. Докато калцият е отговорен за мускулното напрежение, магнезият осигурява мускулна релаксация. При наличие на дефицит на магнезий в мускулите се натрупва излишен калций, в резултат на което те не могат да се отпуснат напълно. А именно това може да е причина за появяване на болезнени крампи.

  Тъй като не винаги можем да набавим балансирано всичко минерали, необходими за мускулите, препоръчваме приема на магнезий или естествената комбинация от минерали Нейчър мин, получена от утайка от морското дъно с богато съдържание на калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, йод, селен, молибден и др.

 

храни богати на магнезий

 

9. Как да действам, ако съм получил мускулни крампи на крака?

Мускулните крампи могат да продължат от няколко секунди до 15 минути. Ето няколко неща, с които може сами да си помогнете:

 • Разтягане

Напрегнатият мускул трябва да бъде плътно изтеглен и след това опънат.

За да разтегнете мускула на прасеца, хванете пръстите на крака с ръка, дръпнете ги рязко към себе си и въпреки силната болка задръжте крака в това положение. В същото време е необходимо силно да масажирате напрегнатия мускул. Това също работи за спазъм на мускулите на подколенното сухожилие.

разтягане на мускула на прасеца при крампи

 

Може да използвате колан или въженце, завързани около ходилото, за да го изтеглите към себе си.

 

освобождаване на мускул от спазъм

 

За спазми в предната част на бедрото (квадрицепс), хванете се за стол, за да се укрепите и дръпнете крака си назад към дупето, като го държите с ръка за глезена.

 

помощ при спазъм на мускула на бедрото

 

 • Лечението на болка и спазми с топла или студена терапия 

Ледът успокоява възпалението и облекчава болката. За постоянен спазъм прилагайте пакет с лед върху мускула за 15 до 20 мин., няколко пъти на ден. Не забравяйте да увиете леда в тънка кърпа, така че да не е директно върху кожата ви.

Други възможности за облекчаване на болката включват топла вана, горещ душ или хидромасажна вана или спа център, ако имате достъп до такъв, което може да помогне за отпускане на мускулите.

 

лечение на болка с топла или студена терапия

 

 • Хидратация 

Когато имате спазъм, опитайте да пиете вода. За да предотвратите спазмите, уверете се, че сте хидратирани, особено ако тренирате или ако времето е горещо.

Препоръките за това колко вода трябва да пиете се различават в зависимост от начин на живот и индивидуалните нужди на всеки.

Това са примерни стойности на необходимото количество вода на ден:

Жени –  2,7 литра –  11 чаши

По време на бременност – 3 литра  – 12 чаши

По време на кърмене  – 3,8 литра – 16 чаши

Мъже –  3.7 литра – 15 1/2 чаши

 

колко вода да се пие на ден

 

 • Леки упражнения

Леките урпажнения преди сън могат да предотвратят спазмите на краката през нощта.

Някои примери за леки упражнения включват:

 • подскоци на място;
 • ходене нагоре и надолу по стълби;
 • каране на стационарно колело за няколко минути.

Въпреки че лекото упражнение може да помогне, умереното или интензивно упражнение може да повлияе на съня ви, така че е добре да не се натоварвате преди лягане.

 

 • Локални кремове, които действат противовъзпалително и облекчават болката

Кремовете за облекчаване на болката без рецепта могат да помогнат. Те включват продукти, които съдържат лидокаин, камфор или ментол.

Много подходящ крем за след мускулни натоварвания е Тигровият балсам, направен от изцяло натурални съставки – камфор, ментол, масло от листа на карамфил, масло от жожоба и пчелен восък. Името му идва от древна азиатска мъдрост, според която човек става гъвкав като тигър с помощта на ефикасния балсам. Насърчавайки кръвообръщението, тигровият балскам  е отлично средство при масаж след спортни натоварвания, физическа работа и при мускулни възпаления вследствие на спазъм.

 

10. Как да се избегнат рецидивиращи спазми на мускулите

Ако по принцип сте здрави и имате случайни мускулни спазми, експертите препоръчват:

 • бъдете винаги  хидратирани
  правете леко разтягане преди и след активна физическа дейност
 • редовно изпълнявайте упражнения за укрепване на мускулите – важно е мускулите да се поддържат в добро състояние – силни и гъвкави
 • редовният масаж също допринася за избягване на рецидиви
  хранете се балансирано

Може да пробвате да си водите записки, кога получавате мускулен спазъм, за да установите дали не е свързано с определено действие.

Например:

 • Получавате ли спазъм на гърба, след като сте чели в леглото?
 • Появява ли се болка в краката, ако дълго време седите или стоите на едно място?
 • Носенето на тесни обувки или високи токчета води ли до крампи на пръстите?
 • В каква поза спите?

Отговорът на тези въпроси може да ви помогне да разберете какво може да предизвика вашите мускулни спазми, за да ги избегнете за в бъдеще.

Мускулните спазми обикновено са краткотрайни и доброкачествени. Самолечението, особено разтягането, работи в повечето случаи.  Ако често имате спазми или те са много болезнени, потърсете лекар, за да разберете каква е причината.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.