Масажи при болки в мускулите

При напрягане в прекалено бързо темпо или при преохлаждане се създават условия за преумора на мускулите.

Масажи при болки в мускулите

Снимка: https://womanadvice.ru

 

Пренапрягане на мускулите

Мускулните болки започват при прекалено напрягане, остри спазми – мускулни или нервно-мускулни, при остър миозит, миалгия, миогелоза, миофиброза, невромиозит.  Повечето от тези оплаквания са следствие от претоварване на мускулите, а в някои случаи се получават и механични травми.

При прекалено напрягане се стига до спазми на мускулите на долните крайници, най-често на седалищните и на мускулите на краката, и треперене.

Какво цели масажът при пренапрягане

Целта на масажирането е постигане на обезболяващ, антиспастичен и трофичен ефект. Това се получава чрез подобряване на кръвообращението и по този начин се оказва тонизиращп въздействие върху целия организъм. Така се възстановява и работоспособността на мускулите.

Каква е методиката, по която се извършва масажът

Пациентът трябва да е легнал. Започва се с предварителен масаж чрез поглаждане, разтриване на болното място. Така чувството на болезненост намалява дотолкова, че вече може да се премине към масажиране на болния участък. Следващият етап е извършване на различни видове поглаждане на болното място – непрекъснато, с прекъсване, както и разтриване – по спирала или по кръг.

Много добър ефект от масажа се получава в топла вана – с температура между 36 и 38°С.

Масаж при остри мускулни или нервномускулни спазми

В моменти на бързи, резки движения може да се получат остри мускулни или нервно-мускулни спазми. Пострадалият изпитва и остра локална болка.

На това изображение може да се види увуличено изображение но това как изглеждат нормалните мускулни влакна и мускулните влакна с тригерни точки.

масаж при миозит

 

Какво цели масажът в такива случаи

Целта на масажирането е да се окаже обезболяващо действие, да се усилят окислително-възстановителните процеси. Така може да се подпомогне по-бързото възстановяване на нарушаването на функцията на опорно-двигателния апарат.

Методика на масажа при остри мускулни или нервно-мускулни спазми

Започва се с предварителен масаж на участъка над болезненото място – чрез поглаждане, разтриване, леко вибриране. Масажът трябва да се извършва 2-3 пъти в денонощието, с продължителност между 5 и 10 минути, но така, че да не се усилва болката в засегнатия участък.

Този масаж има особено добър ефект, ако се извършва във вана с топла вода, с температура между 36 и 38°С.

Масаж при остър миозит

При остър миозит оплакванията са болки в мускулите, главно в тези, които се натоварват основно, при движение и при палпация.

Целта на масажа

Целта е да се окаже обезболяващо и противовъзпалително действие.

Методика на извършване на масажа при остър миозит

През първите дни масажът трябва да е щадящ, тоест да включва само поглаждане и леко вибриране.

След това се масажират сегментите на гръбначния стълб и болезнените точки, като масажът е по-подробен. Например при миозит на мускулите на долните крайници първо се масажира кръстът, след това бедрените мускули, мускулите на прасците и ходилата; завършва се с поглаждане, от ставите на ходилата до слабините или гънката на задните части.

В дните след масажа се извършват леки раздвижвания, поглаждане и вибриране.

За добър ефект се препоръчва продължителност от 10-15 минути и съчетаване на този масаж с топлинни процедури.

Масаж при миалгия, миогелоза, миофиброза

Миалгията се получава най-вече областта на шията, надраменната област, кръста и коремните мускули. Тя се изразява в отичане и подуване на мускулите и щракащи, а понякога и резки болки. Засягат се предимно мускулите, подложени на основно натоварване. При палпация се установяват удебелявания или отделни напрегнати участъци.

При миогелоза мускулите не могат да се отпуснат, изпитват се умерено силни болки, установяват се малки възелоподобни уплътнявания в мускулите, намалява мускулната еластичност и движенията се ограничават. При палпация на ненапрегнатите мускули се напипват леко болезнени уплътнени участъци по дължината на мускулните влакна.

Миофиброзата е следващият етап след миогелозата при повтарящо се пренапрягане и претоварване на мускулите. Това е хроничен дегенеративен процес. При палпация се установяват плътни продълговати участъци. Еластичността на мускулите е значителни намалена и се затруднява отпускането им. Усложненията включват разкъсване на мускулните влакна.

масаж при миалгия

Снимка: https://health.propto.ru

 

Целта на масажа при тези оплаквания

Масажът цели постигане на противовъзпалителен, обезболяващ и отпускащ ефект. Подобрява се кръвообращението и лимфообращението в засегнатия участък. Целта е да се ускорят регенеративните процеси в него.

Методиката на масажа

Пациентът трябва да е легнал или седнал. Започва се с предварителен масаж – поглаждане, разтриване, а след това подробно масажиране на рефлексогенните, т.е. паравертебралните участъци. На 2-3 см от прешлените на гръбначния стълб се извършва разтриване и разтъркване с възглавничките на големите или средните пръсти на симетрични точки от кръстната част на гръбначния стълб към шийната част. Така се масажират и мускулите, местата на закрепването им, областите на лопатките и надраменната област. Особено внимателно се масажират болезнените точки.

На крайниците, особено на долните, се масажират и местата на закрепване на сухожилията и местата на прехода от сухожилията към мускулите.

Масажът завършва с плоскостно поглаждане и разтриване с основата на дланта. Продължителността на цялата процедура е 10-15 минути.

Масаж при невромиозит

Невромиозитът е съчетание от мускулно заболяване и заболяване на периферните нерви. Възниква, когато се съчетава продължително физическо претоварване и охлаждане. Протича хронично, с периодично изостряне. В мускулните тъкани протичат дистрофични процеси.

Цел на масажа

При това заболяване целта е да се постигне противовъзпалително и обезболяващо въздействие и регулиране на обмяната на веществата, да се подобри кръвообращението и лимфообращението в засегнатия участък, да се стимулира регенеративния процес в засегнатите нерви.

Методика на масажа при невромиозит

При масажа особено внимание се отделя на извършването на поглаждане и разтриване с краищата на пръстите, основата на дланта, фалангите на свитите пръсти, както и леко вибриране. Масажират се и съответните сегменти на гръбначния стълб. Много е важно да не се използват груби масажни методи, които травмират тъканите. Продължителността на масажа трябва да е 10-15 минути. Много добри резултати се постигат при съчетаването му с топлинни процедури.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.