Масаж на главата за по-здрава коса

масаж на глава

 Факти за косата

 • Здравата коса е с гъстота около 300 косъма на см2, което означава, че нормално човек има между 100 000 – 160 000 косъма на главата си.
 • При нормални обстоятелства всеки ден падат средно между 30 – 100 косъма.
 • Косата на здрав човек расте всеки месец приблизително с 1 см.
 • Животът на всеки един косъм преминава в три етапа: фаза на растеж, преходна фаза и фаза на покой. В края на последната фаза косменият фоликул отново навлиза във фаза на растеж и така цикълът се повтаря многократно. Продължителността на живот на всеки косъм е от 6 до 8 години, което зависи както от генетични фактори, така и от нездравословни въздействия и болестни процеси.
 • 85% от космите на здравата коса са в растежна фаза, която продължава от 3 до 8 години.
 • Цветът на косата се определя от пигментите във фоликулите на косъма.
 • Състоянието на външния слой на косъма е индикация за здравето на косата, тъй като той предпазва вътрешността на косъма от увреждащи външни фактори.
 • Известно е, че един косъм издържа тегло от 100 грама без да се скъса, което означава, че цялата коса на един скалп може да стигане капацитет на издръжливост от близо 10 тона.

 

Масажът като средство против косопад

Масажът на главата е най-простият и ефективен метод, чрез който да подобрите състоянието на вашата коса. Дерматолозите препоръчват масажа на главата, за да се намали косопада, да се подобри растежа на косъма и възстанови неговата здравина и блясък.

Разбира се масажът не е панацея, но в съчетание с други методи за лечение на косопада може да даде удивителни резултати.

 

Какво е въздействие на масажа върху косата

 • Масажът подобрява кръвообращението на космения фоликул.

Косменият фоликул се намира в корена на косъма и е отговорен за неговото снабдяване с хранителни вещества, което става посредством кръвоносните съдове.

 • Масажът тонизира кожата на главата (скалпа)

Скалпът на главата е като останалата кожа и също се нуждае от тонизиране и масаж. Ако скалпът е прекалено сух, тогава се появава пърхут и сърбеж, които се повлияват чудесно от масажа.

 • Осигурява на косата оптимално хранене

От кръвоснабдяването на фоликула и неговото хранене зависи космения растеж.

 • Усилва многократно въздействието на останалите лечебни средства

Масажът помага проникването на лечебните масла в корените и кутикулата (външния слой) на косъма, за да се подпомогне тяхното хранене и заздравяване.

 

Видове масажи за здрава коса

 • Масаж с четка за коса

Ежедневното разчесване на косата с четка или гребен, изработени от естествени материали (дърво и др.) е най-простият метод за масаж на главата. Трябва да се спазват две основни правила: не бива да се натиска силно при разресването, за да не се повредят фоликулите на косъма и не бива продължителността на разресване да е голяма.

Тази процедура изчиства мъртвите косми и подобрява кръвообръщението на скалпа, осигурявайки по-добро хранене и растеж на косъма.

 • Аромамасаж на главата

Към ампули с подхранващи масла за коса или базови масла се добавят етерични масла. За базови може да се използват масла от: бадем, жожоба, сусам, гроздови семена, шипка или кокосово масло.

Подходящи етерични масла за коса са:

Розмарин и Салвия – подпомага растежа на косъма, като стимулират клетъчния метаболизъм и растежа на нови клетки.

Лавандулата – заздравява косата, като възстановява структурата на косъма и действа антибактериално.

Чаено дърво и Мирта – помага при косопад и стимулира растежа на косата при бавен растеж и оредяване на косата.

Лимон и Гераний – регулират омазняването на косата

Препоръчва се съотношението между етеричните масла и базовото масло да е:

на 8 капки етерично масло да се добавя 30 мл базово масло. Може да си приготвите масло в по-голямо количество за многократна употреба като използвате шише с тъмно стъкло. Ако бутилката е от 180 мл., тогава ще сложите 8х6=48 капки етерично масло на 180 мл. базово масло.

Масажът може да се приложи 1 или 2 пъти седмично преди измиването на косата или вечер преди лягане, след което косата да се увие в затоплена хавлиена кърпа. За разлика от обикновената маска за коса, масажът подобрява циркулацията на кръвта и подпомага усвояването на маслата на 100% от корените на косата.

 

 • Класически масаж на главата

Масажът на главата помага както за растежа на косата, така и за проблеми, свързани със суха себорея и различни заболявания на скалпа. Задължително е направлението на масажните движения да са по посока на растежа на косъма.

 • Масаж на врата

При косопад масажът на главата е добре да се съчетае с масаж на врата. И най-простите масажни движения помагат за освобождаването на мускулното напрежение и подобряването на кръвообръщението към главата. Това означава, че косата ще получи допълнително хранене и стимулация за растеж.

Не забравяйте, че здравето на косата както и на целия организъм се влияе от различни патогенни фактори, външни влияния, начин на хранене и емоционално състояние на човека. За част от тези фактори, каквото е храненето, изборът зависи от самите нас. Затова придържането към здравословно и балансирано хранене е грижа и за здравето на косата.