Дискова херния: Всичко, което трябва да знаете, за да се избегне операцията

Дисковата херния е състояние, при което се наблюдава изтичане на гелообразното ядро на междупрешленният диск. Това може да доведе до натиск върху близките нервни структури, което предизвиква болка, дискомфорт и дори до нарушаване на функцията на нервите. Симптомите на дисковата херния могат да варират от лека болка до сериозно ограничение на движението и нарушаване на качеството на живота.

“Обикновено не самата херния е проблематична или това“, казва Нийл Ананд, доктор по медицина, професор по ортопедична хирургия и директор на травма на гръбначния стълб в гръбначния център Cedars-Sinai в Лос Анджелис  – “Проблемът е най-вече, когато част от диска притиска нервите. Тогава има болка и загуба на мобилност”.

 

Дискова херния

 

Какво представляват дисковите хернии

Гръбначните дискове разделят отделните прешлен и като възглавници поемат шока при натоварване. Без тях костите в гръбначния ви стълб биха се смазали една в друга и вие не бихте могли да поемете дори въздействието на телесното тегло.

Освен като защита, дисковете осигуряват гъвкавост на гръбначния стълб, което прави възможни движения като усукване и огъване.

Дисковете са меки и твърди едновременно – притежават здрав външен слой и меко, подобно на гел ядро. Влакната от външната страна на всеки диск им помагат да се прикрепят към прешлените и да останат на място.

Ако здравият външен слой на диска се разкъса, гелообразното ядро може да „изтече“ в гръбначномозъчния канал: проходът, в който се намира гръбначния мозък и гръбначномозъчната течност.

Болката се появява, когато този гел и потенциално част от външния диск и вътрешния гел притискат нервните коренчета, които минават по гръбначния стълб.

Резултатът може да бъде силна болка в гърба, заедно със слабост в ръката или крака. Може да възникне и изтръпване, тъй като нервните сигнали се блокират. В допълнение гелът може да освободи химически дразнител, който допълнително да допринесе за възпаление на нервите и болка.

Какво представляват дисковите хернии

Причини за дискова херния

Когато въртим тялото си – ротационна сила, която често се случва, когато движим предмети, играем голф или тенис или вдигаме тежести – увеличаваме риска от дискова херния в сравнение с когато правим повече линейни упражнения като бягане, ходене или плуване.

Ортопедите казват, че са виждали хора да получават дискова херния след кихане, смяна на гума или излизане от душа.

Най-често дисковата херния може да се дължи на няколко причини:

 • Възрастта

Една от основните причини е износването на междувертебралния диск, който може да старее и да изгуби своята еластичност и сила. Това прави диска по-уязвим за повреди, които могат да доведат до дискова херния. Тъй като дисковете се износват постепенно, могат да се образуват микроскопични пукнатини или разкъсвания по външната повърхност, създавайки път за бягство за гелообразната вътрешност.

Д-р Ананд го казва по следния начин: „Дегенерацията е [причината], която виждаме най-често. Помислете за автомобилна гума, където имате радиални влакна отвън. С течение на времето получавате малки разкъсвания в това влакно от употреба, които с времето  стават все по-големи”.

 • Травми

Други причини могат да бъдат травми, като например удар по гърба или нараняване при спорт, което може да доведе до разтегнати или повредени мускули, свързани с гръбначния стълб. Можете да пренапрегнете гръбначния стълб чрез усукване или вдигане на нещо тежко. Дискът може да се спука и от силен удар, като автомобилна катастрофа или падане.

 • Неправилно натоварване на гръбначния стълб

Лошата осанка, неправилното дигане и носене на тежки товари също могат да допринесат за появата на дискова херния.

 • Наследствени фактори

Възможно е също така да имате по-голяма вероятност да получите дискова херния, ако сте с наднормено тегло или ако други хора в семейството ви са имали такава, тъй като изследванията показват, че може да се появи в семейства, поради генетично предразположение.

 

Симптоми при дискова херния

Дисковата херния може да се появи във всяка част на гръбначния стълб, но най-често се среща в долната част на гърба и шията (лумбалния и шийния отдел на гръбначния стълб). Това са гъвкавите части на гръбначния стълб, за разлика от средната част на гърба (гръдния отдел на гръбначния стълб) и тъй като те позволяват най-много движение, те също имат най-голямо износване, което води до загуба на обем течност.

Ако хернията е минимална или не притиска нерв, може да нямате никакви симптоми. Д-р Ананд казва, че много хора живеят с някаква степен на херния.

За тези, които имат херния, която засяга нервите, болката може да бъде силна и неумолима. Обикновено се усеща от едната страна на тялото и може да се излъчва към ръката (ако дисковата херния е във врата) или крака (ако има лумбална дискова херния; пример е ишиас ). 

Различните видове дискови хернии могат да предизвикат различни симптоми, но ето някои от най-често срещаните от тях:

 • Болка

Най-честият симптом при дискова херния е болката в гърба, която може да бъде тъпа болка от едната страна на тялото или остра – нарушаваща движението. Тя може да се усеща в гърба, в предната или задната част на краката или раменете. Може да се появява, когато кашляте, кихате или се заемате определени пози на тялото.

 • Мускулна слабост

Повредата на диска може да доведе до мускулна слабост, която може да се усеща в краката или ръцете. Това може да води до затруднено ходене или боравене с предмети.

 • Обездвижване

Дисковата херния може да доведе до обездвижване или затруднение при движение в засегнатата зона.

 • Нарушения на сензорното усещане

Други симптоми могат да включват нарушения на чувствителността, като изтръпване, усещане за парене или липса на чувствителност пир допир, дължащи се обикновено от притиснат нерв.

 • Проблеми с функциите на пикочния мехур и ректума

В редки случаи дисковата херния може да доведе до проблеми с функциите на пикочния мехур или ректума, като например затруднения при уриниране и дефекация или загуба на контрол върху червата и пикочния мехур. Това може да е свързано с нарушения в функционирането на нервите, които контролират тези органи.

 

Диагностициране на дискова херния

Ако болката в кръста е придружена от излъчваща болка в краката, вероятно става въпрос за дискова херния.

Диагностицирането на дискова херния обикновено включва физически преглед, медицинска история на пациента и допълнителни изследвания.

 • Физическия преглед

Физическият преглед може да включва проверка на подвижността на гърба, рефлексите, мускулната сила и чувствителността на краката.

Вашият лекар вероятно ще ви накара да направите „теста за повдигане на прав крак“. В легнало положение ще повдигнете единия крак право нагоре. Ако имате дискова херния, притискаща нерв, това движение ще увеличи компресията и ще причини болка в целия крак. Наличието на  изтръпване, слабост и бавни рефлекси – говорят също за дискова херния.

 • Медицинска история на пациента

Медицинската история на пациента може да даде информация за предишни травми или други фактори, които могат да доведат до дискова херния.

 • Медицински изследвания

Допълнителните изследвания, които могат да се използват за диагностициране на дискова херния, включват: рентгенови снимки на гърба, компютърна томография (CT) скенер, магнитно резонансно изображение (MRI) и при необходимост може да се включи електромиография (EMG), за да се изследва дейността на мускулите и нервната система.

Обикновено, за да се диагностицира дискова херния, лекарят комбинира резултатите от физическия преглед, медицинската история и допълнителните изследвания.

 

увреждане на диска

Нехирургични методи за лечение на дискова херния

Повечето хора, които имат дискова херния, реагират добре на консервативно лечение и не се нуждаят от операция.

„Често няма да има една-единствена стратегия за справяне с хернията по нехирургичен начин. Ще бъдете насърчени да възприемете някои практики за здравословен начин на живот, заедно с целенасочено лечение като физическа терапия“, казва Никхил Джайн, д-р, клинична хирургия на гръбначния стълб сътрудник в Медицинския факултет на Университета на Луисвил. „Дори ако генетиката играе роля, има много неща, които можете да направите, за да подобрите гръбначната функция.“

Нехирургичните методи за лечение на дискова херния могат да включват:

 • Лечение с лекарства

Лекарят може да препише аналгетици за облекчаване на болката, мускулни релаксанти за отпускане спазъма на мускулите, причинени от болката или  противовъзпалителни лекарства, за да се намали възпалението около диска.

 • Физикална терапия

Физическата терапия включва упражнения за подобряване на гъвкавостта, силата и координацията на мускулите в гръбнака и коремните мускули. Физиотерапевт  може да предложи редица упражнения и техники, които помагат за облекчаване на болката и подобряване на функционалната способност на пациента.

 • Масаж

Масажът може да помогне да се намали болката и да се подобри кръвообращението в засегнатия регион. Масажът може да се извършва от професионален масажист или от физиотерапевт.

 • Инжекции

Лекарят може да предложи инжекции с кортикостероиди или аналгетици за облекчаване на болката и възпалението около засегнатата област, когато се намирате в остра фаза на заболяването. Епидуралната стероидна инжекция може да намали възпалението в засегнатия нерв. Облекчението обикновено продължава около три месеца, което може да е достатъчно, за да заздравее гърба ви, така че да не се нуждаете от последваща инжекция.

 • Акупунктура

Акупунктурата може да се използва като допълнителен метод за облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Акупунктура е традиционен китайски метод, който използва тънки игли за стимулиране на определени точки на тялото.

В допълнение към физиотерапията и лекарствата за облекчаване на болката, както е препоръчано от вашия лекар, препоръчваме няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре:

 • Достигнете здравословно тегло – наднорменото тегло може да влоши компресията в гръбначния стълб, така че свалянето на няколко килограма може да облекчи болката.
 • Откажете пушенето – освен че допринася за хроничните заболявания, тютюнопушенето е основен рисков фактор за дегенеративни дискови заболявания, особено в долната част на гърба и врата.
 • Движете се и извършвайте ненатоварващи за гръбначния стълб дейности – почивката в леглото може да е изкушаваща, но може да доведе до повече мускулна скованост и слабост. Кратка почивка за ден-два след претърпяна дискова херния е добре, но след това движението е най-добро.
 • Правете основни упражнения – трябва да укрепите своя „пояс“ като засилите мускулите на корема и долната част на гърба. Докато тялото се възстановява, трябва да се избягват единствено вдигането на тежести.

 

основни упражнения при дискова херния

Може ли дисковата херния да се излекува сама

Дисковата херния може да се подобри сама по себе си, но това не означава, че се излекува напълно. В много случаи, дискът може да се върне на мястото си и да спре да налага натиск върху нерва, като се подобри състоянието на болестта.

„Дисковете при възрастни обикновено имат лошо кръвоснабдяване и понякога нямат способността да се излекуват напълно. Най-често дисковата херния при здрави пациенти зараства бързо. Въпреки това компресията на нерва, достатъчно силна, за да причини пронизваща болка, може да отнеме повече време, за да се подобри.

Времето за възстановяване зависи от фактори като здраве, ниво на активност и възраст.

Най-често изчезването на острата, пронизваща болка по хода на нерва в ръката или крака — ще бъде един от първите симптоми, които ще изчезнат, последван от мускулна слабост по пътя на нерва. Изтръпването на крайниците може да остане по-дълго.

Повечето дискови хернии причиняват значителна болка в гърба и врата, благодарение на мускулни спазми. Нервната система, казва д-р Бътлър, „може да причини спазъм на някои от мускулите на кръста или врата в опит да предпази областта от по-нататъшно увреждане.“ Обикновено тези мускулни спазми са склонни да се отпускат през първите няколко дни след нараняването.

Докато вашата дискова херния се възстановява, можете да работите с физиотерапевт, който да ви научи на упражнения за облекчаване на натиска върху нервите, разхлабване на стегнатите мускули и подобряване на кръвообращението.

Важно е да почивате през първите дни след нараняването и през острия период. Консултирайте се с вашият лекар, който  може да предпише противовъзпалителни болкоуспокояващи или мускулни релаксанти, за да облекчи дискомфорта ви.

При всички случаи обаче, дори да изпитвате сериозна болка, трябва да избягвате дълги периоди на пълна почивка в леглото. Твърде много почивка може да доведе до скованост на мускулите. „Ние знаем доста убедително, че бездействието може да забави както заздравяването на диска, така и преодоляването на възпалението, което причинява хернията“, казва д-р Бътлър, специалист по инвазивна хирургия на гръбначния стълб в болница Ленокс Хил, Ню Йорк. Трябва обаче да внимавате и да не прекалявате единствено с дейности, които причиняват неподходящо или прекомерно натоварване на гръбначния стълб.

Пушачите и хората, които имат определени здравословни проблеми като диабет, могат по-трудно да се възстановят от дискова херния. Лекарят посочва, че избягването на никотинови продукти и справянето с основните здравословни проблеми ще бъде от полза за възстановяването.

„Бързото връщане към лека активност веднага щом болката позволи е ключов компонент на оптимален план за възстановяване“, казва д-р Бътлър. „Това в крайна сметка трябва да се комбинира с ефективна програма за физическа терапия, базирана на упражнения.“

 

Профилактика на дискова херния

Ето няколко съвета за профилактика на дискова херния:

 1. Поддържайте здравословно тегло – излишното тегло на тялото може да причини допълнителен натиск върху гръбначния стълб и да увеличава риска от дискова херния.
 2. Правете редовни упражнения – укрепването на мускулите на гърба и корема може да помогне за стабилизиране на гръбначния стълб и да намали риска от дискова херния.
 3. Избягвайте натоварванията, които могат да повредят гръбначния стълб – като например повдигане на тежки товари или неправилно извършване на упражнения.
 4. Поддържайте правилна позиция на тялото – правилната позиция на тялото при стоящо, седнало и легнало положение може да помогне за предотвратяване на натоварване на гръбначния стълб.
 5. Използвайте правилна техника за извършване на повдигане на товари – например, накланяйте се напред и клякайте, когато повдигате тежък предмет, а не изкривявайте гръбнака.
 6. Пазете си гръбнака от прекомерно седене или стояне на едно място продължително време – наред с другото се препоръчва да се правят редовни почивки и разтягания на гърба.
 7. Преминете на здравословен начин на живот – като например намаляване на стреса, отказ от тютюнопушенето и консумация на здравословна храна.

Тези съвети могат да помогнат за намаляване на риска от дискова херния и подобряване на здравето на гръбначния стълб.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.