Не пренебрегвайте болката в гърба

С болката и чувството на умора в гърба е практически всеки запознат. Но не всеки знае, че това явление възниква не в резултат на рязко физическо натоварване, а в резултат на продължително напрежение на мускулите – получаващо се от продължително седяща или стояща работа.

 

Как започва всичко?

Продължителното напрежение формира като начало хипертонус т.е. пренапрежение на даден участък на мускулите, който променя нашата стойка.

Този хипертонус на мускулите пречи на нормалното кръвоснабдяване на всички сегменти от гръбначния стълб, а това води до поява на изменения в него:

  • тъканите постепенно деградират;
  • връзките и сухожилията губят своята еластичност.

Развитието на този процес в цялост се нарича остеохондроза.

болки в гърба

Задълбочаване на проблема

Остеохондрозата може да се развива тихо и незабелязано за нас години наред докато в един момент при провокиращ фактор се появи болката. Разбира се, ако имате рязка стрелкаща се болка в гърба, особено когато тя носи характер на токов удар, трябва незабавно да се обърнете към лекар.

 

Превенция за болката в гърба

Най-добрият подход е вместо да се изчаква появата на болка и след това да се лекува, да се вземат превантивни мерки, недопускайки тя да се появи.

Всичко започва с промяната на начина на живот, свързан с по-голяма физическа активност и движения.

Друга добра профилактика за остеохондрозата се явява регулярния масаж. Тъй като този тип заболявания са лечими само в начален стадий на развитие, то целта на лечебния масаж е да предотврати появата на бъдещи остри състояния и да спре задълбочаването на проблема.

Ако не се провежда лечебен курс за остеохондроза, то профилактичния масаж е добре да се провежда веднъж седмично особено, ако се работи в рискова среда.

 

Какво е въздействието на масажа?

Хипертонусът се получава вследствие на продължително във времето напрежение на даден мускул, при което той толкова се уморява, че хронически преминава в състояние на пренапрежение. Задачата на масажиста е да разхлаби това не нормално за мускула състояние. Необходимо е чрез масажните похвати мускулите да се загреят, за да се възвърне тяхната подвижност и възстанови доброто хранене.

Вследствие въздействието на масажа се разширяват капилярите и се усилва притока на кръв, което означава че се възстановява нормалното хранене на тъканите, а от там и мускулния тонус.

В резултат на това се повлияват благоприятно и появили се вторични симптоми като изтръпването на краката, ръцете или главоболие.

 

Откриване на проблемните участъци

Много е важно преди масажната процедура да се открият и отбележат проблемните участъци, за да се работи целенасочено върху тях. Обикновено това са местата на преход в гръбначния стълб между по-малко подвижни и по-подвижни участъци:

  • Прехода от подвижната част на гръбначния стълб към неподвижната на кръстцовите прешлени – това е мястото на което се концентрира цялото напрежение от движението на гръбначния стълб.
  • Второто място е свързано с връзката между черепа и шийния отдел на гръбначния мозък.
  • Преходът между гръдния отдел на гръбначния стълб, който не е толкова подвижен поради връзката с гръдния кош и шийния отдел, който е много по-подвижен.
  • Следващ проблемен участък е преходът между гръдния и поясния отдел на гръбначния стълб.

 

Като правило винаги на тези участъци трябва да се обръща внимание на мускулния тонус при масажа.

 

Как се диагностицират външно тези проблеми?

При палпация с пръстите се открива, че мускулите в тези проблемни зони са с повишена плътност поради пренапрежението.

 

Други признаци може да са:

  • по-малко подвижна кожа
  • по-ниска температура, поради нарушената обмяна
  • по-болезнено усещане

 

Диагностиката се провежда по време на предварителния оглед, преди да се нанесе маслото, тъй като то нарушава контакта с тъканите.

 

И накрая вижте нашето предложение за две прости упражнения при болка в гръбначния стълб:

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.