Полезни съвети за начинаещи масажисти

Начинаещите масажисти се нуждаят от съвети, за да изберат подходяща масажна маса, да подходят към клиентите по правилен начин и да не допускат грешки. В тяхна помощ е настоящата статия.

как се прави масаж

 

В НАЧАЛОТО

Снемете анамнеза на клиента

Важно е преди масажа да изясните какво е здравословното състояние на пациента, от какво се оплаква, какви заболявания има. Може даден клиент да има противопоказания за извършване на масаж на дадена област от тялото.

Предразположете клиента, провеждайки снемането на анамнезата като беседа, а не като поредица от отговори на въпроси.

Височина на масажната маса

Изборът на масажна маса е важен за правилното извършване на масажите и удобството на масажиста. Височината на масата помага за правилното масажиране.

Ето как се избира височината на масажната маса: когато отпуснете ръката си, свита в юмрук, надолу, юмрукът трябва да достига 5-7 см над масата.

Височина на масажната маса

 

Използвайте тежестта на тялото

Тежестта на тялото, тоест неговата ергономика, трябва да се използва при масажа, за да не се уморявате. За това допринася и правилната височина на масата. Ако тя е по-висока от необходимото, няма да можете да използвате тежестта на тялото си, докато масажирате.

съвети за начинаещи масажисти

 

Положението на ръцете

Много е важно ръцете винаги да са пред тялото по време на извършване на масажа.

Трябва да сте облечени в подходящи дрехи

Дрехите ви трябва да са от естествена материя и да са достатъчно широки за осигуряване на свобода на движенията.

Когато започнете масажно движение, изпълнявайте го до края

Много е важно да не прекъсвате масажните движения. Когато започнете дадено движение, извършете го до самия край, за да постигнете ефект.

Движенията трябва да са спокойни и меки

Спокойното масажиране, без резки движения, а с плавни и спокойни, е важно за ефективността на масажа. Не трябва да причинявате болка на клиента с рязко или по-силно движение.

Как да захващате по време на масажа

Захващането на участъци по време на масажа трябва да се извършва със захващане на мускулите. Не правете грешката да захващате само кожата и подкожната тъкан.

Правилно масажиране на гръбнака

При масажирането на гръбнака трябва да започнете от шията и да завършите в опашната част.

След масажирането на гръбнака следва масажиране на шията

След като сте приключили с масажа на гръбнака, клиентът трябва да се обърне по гръб и да му направите масаж на шията.

 

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ГРЕШКИ

Снемането на анамнезата не е достатъчно, интересувайте се от състоянието и самочувствието на клиента

Вече уточнихме, че преди да започнете масажи на нов клиент, трябва да снемете анамнезата му. След всеки масаж се налага да давате подходящи съвети, които ще допринесат за по-добър резултат от масажа. Но не всички клиенти са изпълнителни. Освен това състоянието на всеки човек се променя. Важното е да научите за тези промени, за да знаете как да продължите с масажирането на клиента.

Редовно питайте клиента за състоянието му, дали е изпълнил препоръките, които сте му дали, как се чувства, има ли оплаквания.

правила за масажиста

 

Масажното масло – не трябва да е нито прекалено много, нито прекалено малко

Количеството масло, което използвате, зависи от няколко фактора, включително от състоянието на кожата на масажирания и от техниката, която използвате.

Трябва да прецените оптималното количество масажно масло. Ако е повече от необходимото, няма да можете да захващате мускулите за добро масажиране. А ако е прекалено малко, ще раздразните кожата на пациента. С натрупването на опит лесно ще можете да преценявате необходимото количество масло. При релаксиращия масаж, извършван сповече техники на поглаждания, е необходимо повече масажно масло, смесено с подходящи етерични масла, за разлика от лечебния или спортния масаж.

Масажните движения – какви грешки не трябва да допускате

  • Избягвайте повтарянето на еднотипни движения

Повтарянето на еднотипни движения е неблагоприятно за ръцете ви – можете да получите така наречения тунелен синдром. Разнообразявайте с честа смяна на движенията, което също е по-приятно за клиентите.

  • Не прилагайте масаж, на който не сте обучени

Ако не сте били обучени на даден масаж, не експериментирайте, прилагайки го на клиенти. Бъдете разумни, не се надценявайте. Всяко надценяване може да причини проблем.

  • Как да постигнете по-голяма площ на въздействие

За да постигнете по-голяма площ на въздействие, извършвайте масажа с разтворена длан.

  • Завършвайте масажната процедура с пасивни движения

Пасивното раздвижване от масажиста на крайниците е подходящ завършек на масажната процедура.

Не обещавайте на клиентите резултати след определен брой масажи

Всеки клиент е различен по здравословно състояние и по скорост на подобряване. Не можете да предвидите кога ще достигнете необходимите резултати. Не обещавайте например „подобрение само след 10 масажа“. Може да е необходимо повече време, това не може да се предвиди.

Както вече уточнихме, клиентите са различно изпълнителни. От спазването на препоръките на масажиста зависи голяма част от резултата, който се стремите да постигнете. Подчертайте това още в началото.

 

КАК ДА ЗАДЪРЖИТЕ КЛИЕНТИТЕ

Посрещането на клиентите създава първото впечатление

Грижете се за външния си вид, носете подходящи дрехи, които да са чисти. Не е допустимо да посрещате клиенти с шорти и потник, дори през лятото.

В студиото

В студиото ви трябва да цари уют и предразполагаща обстановка. Нека звучи музика, но тя да е неутрална, отпускаща. Същото важи и за ароматите.

Подбирайте масажните масла според всеки клиент.

масажно студио

 

Не разговаряйте с клиента по време на масажа, не го занимавайте с лични истории

Клиентите идват за да се отпуснат, да получат подобрение, не да се занимават с личността на масажиста. Не им досаждайте.

Когато масажирате, трябва да е открита само частта от тялото, върху която работите

Спазването на това правило е важно за комфорта на клиентите и да се запази топлината на тялото.

След масажа попитайте клиента как се чувства и дайте препоръки за спазване на режим

След процедурата не бързайте да отпращате клиента. Всеки трябва да се почувства специален. Попитайте го как се чувства след масажа, препоръчайте мерки, които да спазва. Така ще изразите цялостната си загриженост за постигането на резултати с масажите.

1 коментара

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.