Методиката на Уилям Бейтс за подобряване на зрението

Доброто зрение е важно, но за това хората се сещат обикновено в по-късна възраст. Тогава започват да се проявяват проблеми като болка в очите и напрежение, особено при работещи на компютър. Лекарят може да предпише добавки, които забавят влошаването на зрението поради преумора или с течение на възрастта. Освен това за запазване на зрението помагат редовни почивки и един вид специална гимнастика – гимнастика на очите на Бейтс за възстановяване на добро зрение.

 

болка в очите и напрежение

 

Редовни почивки за отмора на очите

Един от навиците, които трябва да се утвърдят при умора на очите, напрегнатост и болезненост, е да се прави почивка. Тя трябва да продължава поне няколко минути. Очите трябва да са затворени, а дланите върху тях. Преди това дланите може да се разтъркат, за да се затоплят и да отнемат болката по този начин. За отпускане и почивка на очите след паузата със затворени очи трябва да се премигне и главата да се завърти нагоре и надолу, наляво и надясно няколко пъти.

Отморяването на очите с длани е всъщност първото упражнение в комплекса от упражнения на Бейтс за очните мускули.

 

почивки за отмора на очите

 

Теория на Бейтс за безполезността от носене на очила

Тази методика е разработена в началото на миналия век от офталмолога Уилям Бейтс. Той представя своята теория за причините за нарушаване на доброто зрение, както и метода си за възстановяване на зрението – напълно!

Бейтс установява, че коригирането на зрението с очила не спира прогресирането на късогледството, далекогледството, астигматизма и други очни заболявания.

Бейтс идентифицира три причини за влошаване на зрението :

 • Психично напрежение (което води до напрегнато и замъглено зрение)
 • Носенето на очила (които показват замъглено зрение в очите)
 • Лоши зрителни навици (които ускоряват влошаването на зрението)

 

 Комплекс от упражнения на Уилям Бейтс за очите

 

Бейтс държи на непълно коригиране на зрението при предписване на очила. 

Той смята, че трябва да се предписват диоптри на очилата, които са само с диоптър – диоптър и половина по-добри от реалното зрение. Още по-добре според него е човек да се откаже от коригиране на зрението с очила.

 

Ако носите очила, спазвайте следните препоръки:

 • Ако сте принудени да работите с очила, правете почивки за упражнения за релаксация възможно най-често.
 • Винаги сваляйте очилата си, докато тренирате.
 • Увеличавайте ден след ден времето, прекарано без очила.

 

В какво се състои теорията на Бейтс

Методът на Бейтс е просто набор от практики за релаксация на очите, ако желаете, го наречете „упражнения за релаксация“, тъй като това, от което се нуждаят напрегнатите очни мускули, на първо място, е релаксация.

Теорията на Бейтс е следната: зрителната острота зависи от шест очни мускула – напречни и надлъжни. Те способстват за промяната на формата на очите, за фокусирането на обекти, намиращи се на различни разстояния.

 

очните мускули

 

Според Бейтс при нормално състояние на очите те имат кълбовидна форма, а мускулите са отпуснати. При гледане към близки предмети се напрягат напречните мускули и очите придобиват овална форма. А при гледане към далечни предмети се получава обратното.

Бейтс се убеждава, че причините за нарушения в зрението се дължат на прекаленото пренапрягане на напречните и надлъжните мускули. Но – и това е важно! – състоянието на очите се влияе и от общото психично пренапрягане.

Според Бейт здравото зрение зависи от:

 1. Релаксация (ум и очи)
 2. Движение
 3. Слънчева светлина и почивка
 4. Мигане
 5. Дишане
 6. Жизненоважни хранителни вещества (диета)

Въз основа на теорията си Бейтс разработва собствена методика за възстановяване на зрението. Тя се заключава в разслабването на пренапрегнатите очни мускули, както и на премахване на психичното напрежение.

Бейтс уверява, че с комплекса от упражнения зрението може да се възстанови за няколко седмици, при това напълно.

 

Системата на Бейтс включва следните методи:

1. Пасивна релаксация

Само чрез пълно елиминиране на светлината може да се даде шанс на очите ви да си починат правилно.

2. Динамична релаксация

 • Мигане и дишане
 • Соларизация

3. Централна фиксация

 • Люлеене
 • Четене с дребен шрифт
 • Преместване и люлеене
 • Бързи погледи

 

Начално упражнение в гимнастиката на Бейтс – Палминг

Това е упражнението, с което трябва да се започне и което се препоръчва и за всички хора с по-голямо натоварване на очите. Ето как се изпълнява то.

Първо ръцете трябва да се измият, за да не се инфектират очите.

В удобна поза очите ръцете трябва да закрият очите, така че пръстите да са на челото, а дланите напълно са покрили очите.

През дланите не трябва да прониква светлина, очите трябва да останат в пълна тъмнина. Те трябва да са леко вдигнати, за да не натискат очните ябълки.

Дланите трябва да са топли, защото така ще затоплят и очите и ще улеснят отпускането.

Упражнението трябва да се изпълни за 3 до 5 минути., докато пред очите се появи равномерно черно поле, без никакви светли петънца или дори точки.

Важно е да се отпусне и цялото тяло, а дишането да бъде равномерно и спокойно.

Офталмолозите съветват това упражнение да се изпълнява няколко пъти на ден, особено от работещите на компютър или с документи и други печатни материали. Няма ограничения за броя пъти, които да се изпълнява дневно.

 

гимнастиката на Бейтс - Палминг

 

Основни упражнения

След палминга се пристъпва към основните упражнения.

 • Упражнение 1: разгряващо

Няколко пъти да се погледне нагоре и надолу. Движенията на очите трябва да са бавни и плавни. Това упражнение е всъщност разгряване.

 

упражнения на Бейтс за очните мускули

 

 • Упражнение 2

Няколко пъти да се погледне от дясно наляво.

 

упражнения за добро зрение

 

 • Упражнение 3: Диагонали

Очите да се движат по диагонални линии. Например първо да се погледне в горния ляв ъгъл, а след това погледът да се премести плавно до долния ъгъл вдясно. При изпълняването на упражнението трябва да си представяте, че “рисувате” тези линии.

Упражнението трябва да се изпълни няколко пъти, след което да се примигва в продължение на 15 секунди.

 

упражнения за зрителна острота

 • Упражнение 4: Правоъгълник

Това упражнение е подобно на предходното, но се “рисува” правоъгълник. След изпълнението на един „правоъгълник“ надясно трябва да се започне движението за втория „правоъгълник“, но в обратна посока.

След упражнението трябва да се примигва в продължение на 10=15 секунди.

 • Упражнение 5: Дисплей

Човек трябва да си представи, че лицето му е дисплей на часовник, а между очите е центърът със стрелките. Погледът трябва да се премества по въображаеми цифри – 12 часа, 3 часа, 6 часа, 9 часа. Това трябва да се повтори няколко пъти, да се направи пауза с примигване и упражнението а се изпълни в обратната посока.

Дивженията трябва да са бавни и плавни, със задържане на погледа на всяка „цифра“.

гимнастика на очите

 

 • Упражнение 6: Змия

Погледът трябва да се придвижи по вълнообразна линия от долния десен ъгъл до долния ляв ъгъл. След това трябва да се направи пауза с примигване и упражнението да се повтори в обратната посока.

По същия начин може да се направи зиг заг във вертикална посока – отгоре надолу.

Упражнението трябва да се изпълни няколко пъти.

 

гимнастиката на Бейтс за очите

 

 • Упражнение 7: Безкрайност (или Осморка)

При това упражнение погледът трябва да описва знака безкрайност, или легнала осморка.  Движението трябва да започне от горния десен ъгъл и погледът плавно да се премества, като си представяте фигурата, която описвате. След пауза с примигване упражнението трябва да се изпълни в обратна посока – започвайки от горнуя ляв ъгъл.

 

упражнение в гимнастиката на Бейтс

 

 • Упражнение 8: Спирала

При това упражнение погледът трябва да опише спирала, започвайки от централната точка към външната линия на окръжност. Погледът трябва да се движи бавно и плавно. Упражнението трябва да завърши, когато последният кръг преминава по външната „граница“ на полезрението ви.

 

упражнения за късогледство

 

 • Упражнение 9: Омотаване

При това упражнение трябва да си представите, че пред вас има вертикална тръба. Имате за задача да я „омотаете“ с поглед с въображаемо въже. След пет „омотавания“ в дната страна се прави пауза с примигване и „омотаването“ продължава в обратната посока, отново с пет „омотавания“.

 • Упражнение 10: Глобус

Това е последното упражнение от комплекса, което помага за отпускането на очните мускули.

Представете си, че сте застанали пред глобус. Мислено го завъртете, като съсредоточите погледа си на екватора. Бавно премествайте погледа по линията на екватора, докато глобусът се върти.

 

гимнастика на на Уилям Бейтс за отмора на очите

 

Допълнителни упражнения за добро зрение

1.Фокусиране върху обект, който се приближава и отдалечава

Седнете удобно и се съсредоточете върху палеца си, докато го приближавате и отдалечавате от очите.
Движете палеца, докато ръката ви е напълно изпъната.

Изпълнявайте това упражнение 3 пъти седмично.

 

упражнение за за подобряване на зрението

 

2. Упражнение за визуализация

Погледнете написан лист хартия от разстоянието, от което можете да го видите най-добре. След това затворете очи и си спомнете за нея. Повторете това, докато паметта стане толкова добра, колкото реалното изображение.

 

3. Мигане

Мигането има две основни функции: да смазва и почиства очите – и да им дава почивка, като периодично изключва светлината. Сухите очи ги предразполагат към възпаление и замъглено зрение. Оттук и спешната нужда от често смазване. Отпуснатите очи мигат бързо и лесно. Но там, където има напрежение, мигането е трудно и бавно. Ето защо всеки, който иска да придобие добри зрителни умения, трябва да развие навика да мига често и без усилие.

Това може да се постигне чрез специални упражнения: шест леки мигания, като мах на крило на пеперуда, след това клепачите се затварят и отпускат за няколко секунди, след това още шест мигания – и клепачите отново се затварят. И така на всеки час в продължение на поне една минута.

Ако имате проблем със сухота в очите поради носене на контактни лещи или продължителна работа пред екран, особено подходящи са Хиалуронови капки за очи, с помощта на които да овлажнявате и задържате влагата на очите. При използването им веднага усещате облекчение и очите отново виждат ясно.

 

4. Дихателни упражнения

Допълването на комплекса от упражнения за очните мускули с дихателна гимнастика се препоръчва от Бейтс, за да се постигне премахване на психичното напрежение, което според него е причина за отслабването или другите нарушения на зрението.

Добрите дихателни техники доставят повече кислород на очите и тялото и помагат да поддържате очите си отпуснати по време на тренировка и да правите всяко движение лесно за очите.

Напълнете дробовете си с въздух – не силно, а леко, без усилие, издишването следва вдишването в естествен ритъм. Продължете, докато дишате по този начин, да гледате на нещото, което ви интересува, и след малко практика ще откриете, че можете да го видите много по-ясно.

В своята система Бейтс се фокусира върху дишането с дълбоко издишване, което води до отпускане на раменете, гръдния кош и шийните прешлени. Пробвайте докато четете да поемете дълбоко въздух, след което да издишате. Докато издишвате, забележете, че шрифтът пред очите ви става забележимо по-рязък и по-черен.

 

Противопоказания за изпълнението на упражненията

Преди да започнете да изпълнявате упражненията, трябва да се посъветвате с очен лекар, който да провери зрението и състоянието на очите ви.

Според офталмолозите основните противопоказания за изпълнението на комплекса от упражнения са следните:

 • силно късогледство, силно далекогледство или други зрителни нарушения във висока степен;
 • повишено вътрешно очно налягане;
 • отлепване на ретината или риск от отлепването й;
 • слаби очни кръвоносни съдове.

Не се препоръчва често изпълняване на упражненията! Офталмолозите препоръчват упражненията да не се изпълняват повече от три пъти дневно. Според тях тази честота е достатъчна за отпускане на очните мускули.

 

Какво още може да направим за здравето на очите

Не забравяйте да практикувате тези упражнения за очи ежедневно, за да подобрите зрението. Резултатите няма да се появят бързо, но със сигурност ще видите постепенно подобренията.

За по-ефективни и бързи резултати приложете и следните неща:

 • Здравословна диета с витамини и минерали, полезни за здравето на очите.

Включете много зелени зеленчуци и плодове, богати на бета каротин, лутеин и витамините А, С и Е – суровите ядки, моркови, спанак, тикви, яйца, гъби, цитрусови плодове и др.

 

храни полезни за очите

 

 • Прием на хранителни добавки полезни за очите

Доброто зрение може да се подпомогне и с прием на хранителни добавки, осигуряващи балансираното снабдяване с полени за очите хранителни вещества. Eye Fit капсули на немската фирма Санбернар, съдържащи лутеин, екстракт от боровинки, цинк, витамини А и В2, са добро решение, когато не можете да осигурите всички необходими витамини и минерали в дневното си меню за очите.

Eye Fit капсули

 

 • Масаж на очите.

Масажът заедно с гимнастиката на очите е чудесен начин за намаляване на напрежението, тъй като помага за подобряване на кръвообращението около очите и лицето. Правете го редовно, преди да започнете упражненията за очите. Масажирайте чрез натиск следните точки:

точки за масаж на очите

Лекият масаж на клепачите също е полезен.  Затворете очи и масажирайте с кръгови движения с пръсти в продължение на 2 минути. Опитайте се да масажирате нежно и избягвайте да оказвате натиск по време на масажа. Само лек натиск с върховете на пръстите може да отпусне и да стимулира очите ви.

 

 • Правете топъл и студен компрес.

Вземете 2 кърпи и накиснете една в топла вода, а друга – в студена. Поставете топла кърпа на лицето и покрийте веждите, очите (със затворени клепачи) и бузите. След 2-3 минути отстранете топлата кърпа и поставете студената кърпа върху лицето за 3 минути. Не забравяйте да завършите със студен компрес.

 

 • Слънчевата светлина

Постоянното носене на слънчеви очила води до фотофобия, когато дори количеството светлина, което нормалното око може лесно да издържи, води до болка в очите.
Бейтс смятал, че излагането на слънчева светлина е „животворно“ за здравите очи. Затова препоръчва да се включва гледане на слънцето през затворени клепачи.

Седнете удобно, облегнете се, отпуснете се, затворете очи и изложете лицето си на слънце. Ако ви дразни твърде силно слънчевата светлина, трябва да започнете, като обърнете очите си не директно към слънцето, а към небето. Когато светлината стане поносима, можете за кратко да се обърнете към слънцето, но ако отново почувствате дискомфорт, незабавно се обърнете и затворете очи с длани. През деня тази процедура трябва да се повтори няколко пъти – с кратки почивки.

 

Мнение на съвременната медицина за гимнастиката на Бейтс

Въпреки че твърдението на Бейтс за пълно възстановяване на зрението се приема с резерви, съвременната медицина признава, че разработената от него гимнастика има благоприятно влияние върху очите. Важно е при изпълнението на упражненията да се спазва правилната техника на изпълнението им.

1 коментара

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.