Комплекс от упражнения за гръбначния стълб, разработен от Пол Брег

Гръбначният стълб претърпява изменения с течение на времето, хрущялите и дисковете между прешлените се разрушават. Затова хората на над 60 години стават по-ниски. Нещо повече, започват болките, не само в гръбнака, но и в други органи.

Това може да се измени с редовно изпълнение на комплекс от 5 упражнения. Така ни съветва Пол Брег, известен американски диетолог.

Пол Брег американски диетолог

снимка: https://www.flickr.com

 

Нека първо обясним какво е предназначението на гръбначния стълб и какви са причините за болки в тялото.

Предназначението на гръбначния стълб

Предназначението на тази част от костната система е да издържа на физически натоварвания при бягане, плуване и други активни занимания. Но много малко от съвременните хора се движат активно. Всъщност движенията им са не само еднообразни, но и много оскъдни.

Липсата на физически натоварвания се отразява отрицателно

Неработещите органи се кръвоснабдяват по-малко, а вследствие на това и процесите в тях се забавят. При нормално физическо натоварване междупрешленните дискове са еластични и гъвкави. При много слабо ежедневно натоварване те се сплескват и втвърдяват, а възстановителните процеси в тях се забавят.

ппроблеми с гръбначен стълб

снимка: https://en.wikipedia.org

 

Болките в гръбначния стълб

У хората, които не са физически активни, сплескването и втвърдяването на дисковете води до триене на прешлените един в друг и това предизвиква болка.

Вътре в гръбначния стълб се намира гръбначният мозък, от който се разклоняват нерви, водещи до различните органи. Нервите са 31 двойки – осем от тях са шийни, 12 са гръдни, 5 са поясни, 5 – кръстцови, а последната двойка е на опашните нерви.

Нервите преминават през отворите на прешленните дъги. Намаляването на разстоянието между прешлените неизбежно причинява притискане на нервите. Така се появяват чести болки. Къде се усещат зависи от това, кои нерви са притиснати.

Болки в гръбначния стълб

снимка: https://www.sportinglifearkansas.com

 

При болки страдат съответните органи, а основната причина е в гръбначния стълб

Ако са прищипани шийните нерви, боли главата. Ако са притиснати нервите малко под тях, страда зрението. При притискане на гръдни нерви нерви се смущава работата на сърцето, стомаха и черния дроб. Притискането на нервите по-надолу води до проблеми в дебелото черво, бъбреците, половите органи.

Страдащите се обръщат към специалисти, които започват да лекуват съответните органи. А всъщност в основата на проблемите е гръбначният стълб.

проблеми с гръбначния стълб

снимка: https://millerchiropracticclinic.com

 

Упражненията, препоръчвани от Пол Брег за запазване на гръбначния стълб

Здравето на гръбначния стълб е и здраве на целия организъм. Ето упражненията на Пол Брег за поддържане на това здраве. Те са пет и не са сложни. Важно е да се изпълняват бавно или бързо, според конкретните инструкции за упражнението. По време на изпълнението мислете за разтягането и отпускането на гръбнака.

  1. Упражнение за горната част на гръбначния стълб

С това упражнение се грижите за здравето на горните прешлени и нерви, за да поддържате и здравето на главата, очните мускули, стомаха и червата. С него ще се предпазите от болки в главата, напрегнатост в очите, стомашни и чревни проблеми.

Легнете на пода по очи, повдигнете таза и извийте гърба във форма на дъга. Тялото трябва да се опира само на дланите и на пръстите на краката. Краката трябва да са разтворени на ширината на раменете. Тазът трябва да е над нивото на главата, а главата да е наведена. Колената и лактите не трябва да са сгънати, така гръбначният стълб се напряга.

Наведете таза почти до пода. Вдигнете глава и рязко я извийте назад. Бавно наведете таза колкото може по-надолу, а след това го вдигнете колкото може по-нагоре, извивайки гръбнака нагоре. Отново наведете, след това вдигнете и пак наведете. При правилно изпълнение след само няколко движения ще почувствате облекчение – упражнението води до отпускане на гръбначния стълб.

1. Упражнение за горната част на гръбначния стълб

  1. Упражнение за нервите, водещи до черния дроб и бъбреците

Изходното положение за това упражнение също е лягане по очи, с повдигане на таза и извиване на гръбнака и с опиране само на дланите и на пръстите на краката. Ръцете и краката и тук трябва да са прави.

Завъртете таза колкото може по-наляво. Лявата страна трябва да се наведе колкото може по-надолу. Движенията трябва да се изпълняват бавно.

Упражнение за нервите, водещи до черния дроб и бъбреците

  1. Упражнение за разтоварване на таза

За да разтоварите таза, трябва да постигнете отпускане на гръбнака отдолу до горе. С това упражнение не само се укрепват мускулите към гръбначния стълб, но и се стимулират междупрешленните дискове. То се изпълнява бързо.

Изходното положение е седнало. Подпрете се на ръцете, които са опънати в лактите и са поставени малко зад тялото. Краката са сгънати. Повдигнете таза. Опирането трябва да е на разкрачените сгънати крака и на опънатите ръце. Повдигането трябва да е до хоризонтално положение на гръбначния стълб. След това се върнете в изходно положение.

Упражнението трябва да се повтори няколко пъти.

Упражнение за разтоварване на таза

  1. Упражнение за нервите, свързани със стомаха

Всъщност това е упражнение с благоприятно въздействие върху целия гръбначен стълб. То го разтяга и балансира целия организъм.

Заемете легнало положение, по гръб, с опънати крака и поставени встрани ръце. Свийте коленете, доближете ги до гърдите и ги обгърнете с ръце. Отблъснете от гърдите коленете и бедрата, без да отпускате ръцете, за движение подобно на люлеене. Едновременно с това вдигнете главата и се опитайте да докоснете с брадичка коленете. Задръжте в това положение около 5 секунди.

Упражнение за нервите, свързани със стомаха

  1. Упражнение за дебелото черво и за разтягане на целия гръбнак

Освен че стимулира и облекчава дебелото черво, това упражнение е много важно за разтягане на целия гръбначен стълб.

Изходното положение е на четири крака. Така ще се върнете в началото на детството. Походете така от 5 до 7 минути. Следва котешка поза – повдигнете високо таза, извийте в дъга гръбнака и наведете глава, като се опирате на опънати ръце и крака. Обиколете стаята, запазвайки котешката поза.

Упражнение за разтягане на целия гръбнак

След упражненията

Препоръката на Пол Брег за последната фаза от упражненията за гръбначния стълб е да повисите на лост. Така допълнително ще го разтегнете.

Колко често трябва да изпълнявате упражненията

Честотата на изпълнение е индивидуална. Започнете с 2-3 пъти за всяко упражнение през първия ден. На следващия ден можете да увеличите до 5 пъти, а ако се чувствате добре, можете да изпълнявате упражненията и по повече пъти.

Важно е ежедневно да изпълнявате целия комплекс от упражнения. Ако с години сте били със слаба физическа активност, ще измине доста време, преди да почувствате благоприятния им ефект.

Изгледйте това видео, където ще видите тези и още някои упражнения от Пол Берг.

свържете се с насЩе се радваме, ако изпробвате упражненията и споделите резултата, който сте почувствали! Пишете ни в коментари под статията във Фейсбук, за да може да сме полезни за повече хора:

https://www.facebook.com/Онлайн-списание-за-масажи

 

Честота на изпълнение на упражненията, след като усетите подобрение

Когато почувствате определено подобрение в състоянието на гръбнака, можете да преминете на изпълнение на комплекса от упражнения два пъти седмично.

 

свържете се с нас Прочетете тази статия, в която предлагаме подходящи упражнения за болки в гърба:

https://kinezia.net/%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d0%b3%d1%8a%d1%80%d0%b1%d0%b0/464/