Как да се избавите от болката в гърба с упражнение „Тазови движения“

Ако изпълнявате това просто упражнение редовно, бихте почувствали доста ползи:

 • ще премахнете застойните явления в областта на таза
 • с него ще се избавите от болките в гърба
 • ще се подобри състоянието на бъбреците
 • ще се подобри храносмилането
 • ще се увеличи потентността ви
 • ще се премахнат изместванията и спадането на вътрешните органи в областта на таза.
упражнение за болка в гърба

снимка: https://www.spineuniverse.com/

 

„Танцът на корема“ – тренировка на тялото и средство за повишаване на сексуалността

Не е случайно, че движенията на таза са в основата на ориенталския танц „belly dance“, чието название в превод от френски буквално означава „танц на корема“, но всъщност по смисъл значението му е „танц на живота“. Първоначално този танц не се е изпълнявал за развлечение, а за ефективна тренировка на тялото, която помага напълно да се отпусне мускулната система на тялото.

Погрешно е да се смята, че „танцът на корема“ е занимание само за жени. В процеса на сексуалното сближаване абсолютно всички мъже използват движенията на таза – рефлекторно. Всяка връзка е двустранна. Тренирайки тазовите движения, увеличавате и потентността си.

 

танцът на корема

 

Мускулите в областта на таза

Точно в областта на таза се намират най-мощните мускули в тялото. От състоянието им пряко зависи телесната сила, а също и здравето. Затова източните мъдреци винаги започват процеса на излекуване на човека с отблокировките  и укрепването ма мускулите в областта на пъпа и поясно-кръстната част на гръбначния стълб.

 

мускули на таза

снимка: https://steel-sports.ru/

 

Как се преодолява застоят в гръбнака

Тъй като споменахме ползата от упражнението за гръбначния стълб, бихме искали да напомним, че поясно-кръстната извивка е една от най-основните прегради по пътя на циркулация на гръбначномозъчната течност. С извършване на тазови движения, особено когато движим таза напред, за известно време прибираме поясно-кръстната извивка, което помага да се ликвидират застоите в тази област на гръбначния стълб.

 

раздвижване на гръбначния стълб

снимка: https://orthoinfo.aaos.org/

 

Прости движения с огромна полза

Не трябва да ви смущава простотата на движенията в упражнението, което предлагаме тук. Не се смущавайте и от това, че подобни тазови движения се изпълняват в най-различни спортове от спортисти, които се разкършват.

Именно комбинацията от най-прости движения образува всяко най-сложно движение. Освен това едно е понякога да изпълнявате предложените движения като кратко разкършване, а друго – да превърнете тези движения в редовно изпълнявана и натоварена с достатъчно повторения практика.

Не на последно място, важно е да отбележим, че човек може да осъзнае ценността на даден съвет или препоръка само като ги провери чрез продължителна и редовна практика.

Описание на упражнението

Движение с таза напред – назад:

упражнения за тазовото дъно

 1. Застанете в изправено положение, със стъпала разтворени на ширината на раменете, успоредно едно на друго. Ръцете трябва да са свободно пуснати до тялото.
 2. Затворете очи.
 3. Отпуснете се и изчакайте, докато разслабите мускулите си напълно.
 4. Приклекнете леко и заемете поза „Прегръщане на дърво“, в която се включват само краката. Ръцете трябва да са свободно пуснати отстрани на тялото.
 5. Започнете да движите таза напред-назад, като постепенно увеличавате амплитудата на движенията. Трябва да движите само поясно-кръстната област на гръбначния стълб, а горната част на тялото да е неподвижна.
 6. Усетете най-комфортния ритъм на движенията на таза.
 7. След като усетите приятна, лека умора, прекратете движенията на таза и заемете положението, описано в точки 1 и 2. Отпуснете се за около 1-2 минути.

Движение на таза надясно – наляво:

упражнение за таза

 1. Заемете положението, описано в точка 4
 2. Започнете да движите таза надясно-наляво, като постепенно увеличавате амплитудата на движенията. Трябва да се движи само тазът, а останалата част от тялото и стъпалата трябва да са неподвижни.
 3. Когато усетите приятна, лека умора, прекратете тазовите движения настрани и заемете положението, описано в точки 1 и 2. Отпуснете се за около 1-2 минути.

Кръгово движение на таза:

упражнение за седалищните мускули

 1. Заемете положението, посочено в точк 4
 2. Започнете да изпълнявате хоризонтални завъртания на таза: напред – наляво – назад – надясно, до тогава, докато ви е приятно.
 3. Преминете към хоризонтални завъртания на таза в противоположната посока – напред – надясно – назад – наляво, до тогава, докато ви е приятно.
 4. Уловете най-удобното за вас темпо на завъртанията. Докато въртите таза, останалата част от тялото и стъпалата на краката трябва да останат неподвижни.
 5. Заемете положението, посочено в точки 1 и 2 и се съсредоточете върху усещанията на тялото си.
 6. Отворете очи и се разкършете.

Въпреки че описаните по-горе движения са много прости, ползата от изпълняването им е много голяма. Главното е да ги изпълнявате редовно и да спазвате следния режим:

 • да движите таза в приятен ритъм до лека, приятна умора
 • да заемете удобна неподвижна поза без тялото да е под напрежение

В. Уфимцев – „Изкуството на ефективното самовъзстановяване“