Ползи за костите и ставите от прием на зеленоуста мида

Зеленоустата мида е основна храна на местното население маори по бреговете на Нова Зеландия. Интересът към потенциалните ползи за здравето на тези миди започва в началото на 70-те години на миналия век и произтича от наблюдението, че хората от Маорите почти не страдат от костно-ставни заболявания в сравнение с хората, които живеят във вътрешността на страната.

 

зеленоуста мида при болка в коленете

 

По-късно е установено, че мидите са богат източник на противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, особено ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Съдържащите се мастни киселини в зеленоустите миди притежават противовъзпалителен ефект чрез инхибиране на ензимите и протеините, които предизвикват възпалението и болката.

Освен като традиционен хранителен продукт, зеленоустата мида се продават и като прах от миди и маслени екстракти на пазарите на хранителни добавки.

Ползите от зеленоустата мида

 

Ефекти и полезни компоненти на зеленоустата мида

Към момента има събрана от 40 години научна литература, свързана с ползите на екстактите от зеленоустата мида за здравето, които са свързани с нейните съставки:

 

 • Омега-3 мастните киселини

Лабораторни изследвания и проучвания върху животни показват, че омега-3 мастните киселини са важни за поддържане на структурата и функцията на ставните клетки.

Лечебните свойства на мидата се дължат на съдържанието на 12% глюкозаминглюкани, а и на ейкозатетраенова киселина, която е много мощна форма на Омега-3 мастна киселина. ЕТК има най-силния противовъзпалителен ефект от всички източници на Омега-3.

При прием на екстракт от зеленоуста мида клетките получават необходимите материали за подсилване на увредения хрущял и на увредената съединителна тъкан.

Зеленоустата мида е съставена от уникална комбинация от над 30 вида мастни киселини и липидни съединения, чиито с терапевтични свойства превъзхождат свойствата на мастните киселини, добити от другите морски обитатели, като водорасли, пъстърва, сьомга, скумрия.

 

омега-3 мастни киселини зеленоуста мида

 

 • Липринол – “чудото на морската вода”

Зеленоустната мида е единственото живо същество, което съдържа естествена комбинация от липидни съединения, необходими за човешкото здраве.

Липринолът е най-мощното противовъзпалително средство, което допринася за увеличаване на подвижността на ставите.

Над 100 клинични проучвания са показали благоприятните ефекти на Lyprinol за костно-ставния апарат и над 30 страни, включително Австрия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Япония, САЩ, използват този продукт при двигателни проблеми.

1000 пъти по-мощен от често използваните противовъзпалителни лекарства липринолът е посочен като най-мощното противовъзпалително средство:

 • няколкостотин пъти по-силно от рибеното масло;
 • 200 пъти по-силно от лененото масло;
 • 175 пъти по-силно от сьомговото масло и маслото от вечерна иглика.

 

зеленоустатат мида съдържа Липринол

Забележително е, че липринолът се използва дори в диетата на астронавтите.

Липринол се счита за уникално морско лекарство, абсолютно необходимо, което действа много бързо в повечето случаи, като обхваща повечето ревматични заболявания: спондилоза, артрит, ревматоиден артрит, остеоартрит, псориатичен ревматизъм, проблеми с гръбначния стълб – дископатия, сърдечно-съдови и циркулаторни нарушения, стомашно-чревни разстройства (язва, гастрит), следоперативно възстановяване, очна дисфункция и профилактика на възпалителни ракови заболявания (дебело черво, простата, пикочен мехур, гърда или бял дроб).

 

 • Хондроитин сулфат

Освен това зеленоустите миди съдържат хондроитин сулфат, компонент на съединителната тъкан при ставите и костите, който може да намали възпалението. Хондроитин сулфатът е съединение, присъстващо естествено в тялото като съществена част от хиалиновия хрущял, тъкан, която омекотява движението на ставите. Приемането му увеличава синтеза на различни хрущялни компоненти, като същевременно предотвратява разграждането на хрущяла.

Резултатите от 26 проучвания през 2018 г. показват, че приемането на добавки с хондроитин може да подобри симптомите на болката и ставната функция. Същевременно се намалява нуждата от нестероидни противовъзпалителни лекарства, които носят свои собствени странични ефекти.

 

Хондроитин сулфат в зеленоустата мида

 

 • Антиоксиданти

Не на последно място, зеленоустата мида съдържа и антиоксиданти, които контролират свободните радикали.

Свободните радикали се срещат нормално в тялото при много ниски концентрации. Те са необходимо зло, тъй като нашето тяло се нуждае от тях за оцеляване, но когато са в излишък, те могат да имат вредни ефекти. Тялото ни се отървава от излишните свободни радикали с помощта на естествени антиоксиданти като витамин С (аскорбат), витамин Е, глутатион и различни ензими.

Редица изследвания показват, че има връзкамежду оксидативния стрес и увреждането на хрущяла при ставните заболявания.

 

съдържание на антиоксиданти в зеленоустата мида

 

 • Селен

Селенът е необходим за нормален растеж и здраве, защото е важен за ензимите, които контролират нормалните функции на тялото. Също така селенът има антиоксидантни свойства. Множество рецензирани проучвания показват пряка връзка между ниските нива на селен и ревматоидния артрит, тъй като селенът е от решаващо значение за регулирането на възпалението в тялото.

Освен това селенът (и йодът) подпомагат производството на предпазващ ставите хрущял – ключов компонент за здравето на ставите. Всички знаем колко важен е хрущялът за движението, управлението на болката при артрит и цялостното качество на живот.

В крайна сметка – Ако нивата на селен са твърде ниски, рискът от развитие на ревматоиден артрит се увеличава.

 

селен в зеленоустата мида

 

 • Цинк, желязо и B-витамини

В допълнение към тези противовъзпалителни хранителни вещества, мидите са добър източник на цинк и отличен източник на желязо и няколко B-витамини ( 9 ).

Особено важно при автоимунните заболявания е имунната система да престане да атакува собствения организъм. Екстрактът от зеленоуста мида има такъв ефект върху имунната система, потискайки ензимните пътища, свързани с причинителите на възпаление.

 

При какви проблеми помага приема на зеленоуста мида

Екстрактът от зеленоуста мида помага при следните дегенеративни заболявания и проблеми:

 • увреждане на ставните хрущяли;
 • дегенеративни изменения в ставите;
 • увредени стави поради наднормено тегло;
 • травми при спорт – навяхвания и изкълчвания;
 • травми поради тежки физически натоварвания;
 • астма;
 • артритни заболявания и др.

Екстрактът може да се приема както вътрешно под формата на хранителна добавка, така и външно като балсам за стави.

 

балсам със зеленоуста мида

 

Подобряване на състоянието при артритни заболявания (остеоартрит, рематоиден артрит и др.) и остеопороза

Артритът е заболяване, което води до деформация и подуване на ставите, както и непрекъснати болки. Освен него много хора започват да развиват дегенеративни заболявания на ставите след 50 годишна възраст, а след 60 годишна възраст почти всеки има такова заболяване. Засяга се ставният хрущял, а постепенно се разрушава свързващата тъкан около ставите – при остеоартрит, който е характерен за възрастните хора. При по-рядко срещащия се ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване и се развива преди 40 годишна възраст, самата имунна система води до разрушаване на ставния хрущял, вместо който се оформя съединителна тъкан, стесняваща ставите и водеща до слепване на костите им.

Разрушаването на хрущяла се предизвиква и от ензими, така че трябва да се ограничи производството им.

При артритно заболяване трябва да се изгради нов хрущял, а за това организмът трябва да има подходящи суровини. Освен това клетките трябва да се настроят, за да не разрушават съществуващия, а да изграждат нов хрущял.

Най-добрият вариант за постигане на това е с прием на естествен продукт. Такъв продукт е зеленоустата мида.

С някои нови проучвания върху животни, показват ефект на висока защитата срещу увреждане на хрущяла както в ранен, така и в късен стадий на метаболитен остеоартри. Допринася се за намаляване на загубата на костна минерална плътност при остеопороза.

 

зеленоуста мида при артрит

 

Подобряване състоянието при други заболявания

Освен че екстрактът от зеленоуста мида има терапевтичен ефект при ревматоиден артрит, остеоартрит, е доказана неговата полза като спомагателно средство при астма и чревни оплаквания. Клинични и експериментални данни показват, че различни видове зеленоусти миди притежават антиоксидантни, антихипертензивни, антибактериални, антитромбинови и антикоагулантни свойства, получени от техните протеини, пептиди и аминокиселинни съставки.

 • Сърдечни проблеми

Европейският орган за безопасност на храните (2011) одобри здравните претенции на (DHA) за поддържане на нормална версия и нормална сърдечна функция с консумация от 250 mg/ден и поддържане на сърдечната функция с консумация на EPA и DHA 250 mg/ден.

Липидната фракция на зеленоустата мида е широко изследвана. Свързана е с мощна противовъзпалителна активност и подобно на други морски организми, тя е с естествено ниско съдържание на холестерол. Притежанието на понижаващи холестерола фитостероли и омега -3  мастни киселини играят рола за намаляване на рисковите фактори, свързани със сърдечно-съдови заболявания, както и за облекчаване на симптомите на възпалителни заболявания.

 • Диабет тип 2

Съвсем наскоро Abort et al., (2020) изследва противовъзпалителната биоактивност на приема на обогатено с DHA мастни киселини срещу развитието на диабет тип 2. Резултатите показват значително намаляване на инсулиновата резистентност (IR) при възрастни с абдоминално затлъстяване.

 • Риск от деменция

Повечето научни доказателства показват, че нормалната функция на мозъка по отношение на DHA е свързана с неговата свързана структура и дози на прием. Sugasini et al., (2019) проучват ефектите на хранителни добавки, съдържащи DHA, PC (фосфатидилхолин) и LPC (лизофосфатидилхолин) върху в мозъка и установяват, че са необходими, за да се осигури адекватно доставяне на DHA до мозъка за тези в групата с висок риск от деменция.

 • COVID-19 и други вирусни заболявания

Интересното е, че Das (2020) предложи, че прилагането на противовъзпалителни биоактивни липиди, особено арахидонова киселина, може да бъде от значителна полза при превенцията и управлението на COVID-19 (коронавирусна болест от 2019 г.) и други вируси с обвивка.

 • Чревни оплаквания

Противовъзпалителният ефект на зеленоустата мида се приписва на редица фактори, един от които е способността му да намалява биосинтезата на провъзпалителни простагландини. Предполага се, че това се дължи на съдържащите се активни инхибитори на простагландини. Тъй като чревната микробиота може да участва в понижаването на възпалението на чревната лигавица, прилагането на екстрат от зеленоуста мида подпомага справяне със симптоми на възпалителни състояния на храносмилателната система.

Експериментални доказателства от животински модел на възпалително заболяване на червата предполагат, че богатата на липиди фракция от зеленоуста мида може да упражнява гастропротективни ефекти за лечение на увреждане на дебелото черво, като резултатите съобщават за подобрение на маркерите за чревно възпаление и чревна морфология. Проучвания, проведени наскоро при хора, съобщават, че прилагането на цял екстракт от зеленоуста мида може да подпомогне чревната функция и потенциално да защити чревния тракт.

 

Добавки със зеленоуста мида и други компоненти

С прием на екстракт от зеленоуста мида се повлияват благоприятно артритните заболявания. Препаратите могат да бъдат и с комбиниране на екстракта с други полезни съставки, като:

 • колаген тип II, който изгражда ставите, костите, сухожилията и мускулите;
 • глюкозамин, който забавя износването на ставния хрущял, тъй като има смазващ ефект;
 • хиалуронова киселина, която увеличава синовиалната течност в ставите;

и други.

 

зеленоуста мида

 

Мидите се отглеждат в контролирана среда и приемът им не дразни стомаха. Зеленоустата мида е естествен продукт, който не дразни лигавицата на стомаха. Самите миди се отглеждат в акватории, в които има стриктен контрол и няма риск от наличие на живак.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.