Как да лекуваме невралгия на седалищния нерв (ишиас) с природни средства

Ако усещате слабост в краката, търсете причината в гръбначния стълб

Ако изведнъж почувствате слабост в краката, или краката ви изтръпват, ако при ходене или при наклоняване изпитвате остри болки в задните части и в краката; ако при седене тази болка се усилва, а при ставане става дори „стреляща“, тези симптоми са симптомите на ишиас. Това заболяване се нарича още и невралгия на седалищния нерв и спада едновременно към патологията и на опорно-двигателната, и на нервната система, трябва да се приложи комплексен подход, за да се постигне лечение.

Симптом на Ласег – насочва към проблеми със седалищния нерв

За да проверите сами себе си, е достатъчно да извършите няколко прости действия. Наклонете се и след това бавно се изправете. Ако при наклоняването ви е заболял гърбът, а болката се е разпространила през задните части и задната част на бедрата чак до долната част на крака, това означава, че има проблеми със седалищния нерв.

болка по хода на седалищния нерв

снимка: https://coloradopaincare.com/

Невролозите наричат ишиаса „седалищна невралгия“, тъй като при този синдром се активира цял комплекс от неврологични симптоми, свързани с компресията (свиването) и възпалението на седалищния нерв. За да се оцени степента на симптома, невролозите използват и така наречения симптом на Ласег. Това е болезненост, която възниква при напрягане на седалищния нерв или някое от неговите окончания. Болката се появява при постепенно и бавно повдигане на изправения долен крайник, когато човек е легнал по гръб. Тя изчезва, когато човек сгъва крака в коляното. Това се нарича „положителен симптом на Ласег“, тоест, налице е ишиас.

Обикновено при ишиаса болката е само в единия край. Има и случаи, когато се наблюдава и кръстосан синдром: тогава болката се разпространява и по другия крак. Заедно със симптомите на чувствителност често възникват и двигателни симптоми – слабост и недостатъчна подвижност на крака, пареза или парализа на стъпалото, невъзможност за сгъване на крака в коляното. Невралгията не трябва да се разглебда като самостоятелно заболяване, това е комплекс от симптоми или синдром, който се развива като резултат от усложнение при някакво друго заболяване. Обикновено патологиите, които причиняват ишиас, се локализират в гръбначния стълб, въпреки че има и изключения.

какво помага при ишиас

снимка: https://acupuncture-practice.com/

 

Търсете причината за болките в долните крайници в гръбначния стълб

Седалищният нерв е най-големият и най-дългият нерв в организма. Той е оформен от гръбначномозъчните окончания на кръстния отдел на гръбначния стълб и преминава надолу през бедрото и прасеца чак до крайчетата на пръстите. Той инервира мускулите на задната част на бедрото и прасеца и предава чувствителна информация от долните крайници към гръбначния мозък. Затова болка се усеща при дегенеративни изменения в тъканите, които причиняват възпаления, изместване на дисковете и натиск върху гръбначномозъчните нерви.

ишиас лечение

снимка: https://www.theergonomicphysio.com.au/

 

Най-често причината за появата на ишиас е в дистрофията на хрущялите на междупрешленните дискове. А в преобладаващия брой случаи херния на междупрешленен диск се образува вследствие на прогресиране на хронична остеохондроза. Причини за повреждане на фиброзния пръстен и изпъкване на хернията могат да бъдат и външни фактори, например рязко извиване, вдигане на тежести, преохлаждане и други.

причина за възпаление на ишиас

снимка: https://orthoinfo.aaos.org/

 

Ако е налице занемарена форма на остеохондроза (понякога остеоартроза или спондилоза), с нея е тясно свързана още една патология – остеофити (костни образувания по прешлените, които притискат нервните окончания).

Към тези причини трябва да добавим и стенозата на гръбначния канал, при която междупрешленните дискове изтъняват (те се намират между прешлените и служат като своеобразни амортизатори), а изместването им в посока на гръбначномозъчния канал причинява натиск. Заедно с междупрешленния канал се изместват и ставите, които също притискат гръбначния канал и неврните окончания, които се отделят от гръбначния мозък. Особено уязвими за стеноза (стесняване) са хората в пенсионна възраст, които са на възраст над 60 години, тъй като с възрастта се наблюдават изменения на елементите на гръбначния стълб. Затова се усещат болки в органите и мускулите, както и нарушения във функционирането им.

проблеми с гръбначния стълб

снимка: https://www.pinterest.it/

 

Ако появата на болка в долните крайници се дължи на преохлаждане, което се случва нерядко, това предизвиква възпаление и допринася за проявата на скрити инфекции. А интоксикация може да се получи вследствие на заболявания на обмяната – захарен диабет или подагра. За да се избави пациентът от ишиаса, преди всичко трябва да се освободи притиснатият нерв, да се отстрани болката, да се премахне възпалението, да се укрепят мускулите и да се разшири обемът от движения. Но това е задача за специалистите. За съжаление терапията с медикаменти с използване на местни анестетици, имуностимулатори и противовъзпалителни средства премахва успешно болката и възпалението, но лекарствата не могат да премахнат структурните нарушения, които причиняват ишиас, например да премахнат междупрешленната херния.

Най-добрият природен метод за лечение – апитоксинотерапията

Според много лекари, които са специализирани в лечението на опорно-двигателния апарат, в такива случаи най-добрият метод е апитоксинотерапията. Пчелната отрова е много сложно вещество, състоящо се от множество компоненти. Биохимиците са посочили над 40 биологически активни компоненти, които се съдържат в нея. Те включват предимно пептиди. Апитоксинът има мощно противовъзпалително и обезболяващо действие. Той ускорява движението на кръвта, има и спазмолитично действие (премахва спазмите на гладката мускулатора).

лечение на ишиас с пчелна отрова

снимка: https://www.mybeeline.co/

 

Пчелната отрова е най-силният стимулатор за жлезите с вътрешна секреция и чрез активиране на корите на надбъбречните жлези увеличава синтезирането на ендогенен кортизол. Това е мощен противовъзпалителен хормон, който има ключова роля за лечението.

Апитоксинът има и способност да възстановява поразените клетки на междупрешленните дискове и нервните влакна. Той оказва мощно комплексно въздействие на всички звена от патологичниа процес. Пчелната отрова задейства механизмите на саморегулиране, допринася за подобряване на обменните процеси и за възстановяването на поразените тъкани на гръбначния стълб. Има случаи, в които се наблюдава как в процеса на възстановяване на междупрешленните дискове чрез пчелолечение се намаляват протрузиите и херниите, което в крайна сметка елиминира болката. За разлика от медикаментите, които имат кратковременен резултат и не могат да предотвратят рецидиви, пчелната отрова действа продължително и комплексно.

Тъй като в 95% от случаите остеохондрозата предшества ишиаса, даже въпреки рязкото начало, ишиасът трябва да се лекува като хронично заболяване. При хернията на кръста или дискова протрузия се нарушава инервацията на долната част на тялото, а това води до нарушения в работата на черватаи пикочния мехур. И в тези случаи апитоксинотерапията дава резултати.

Как бързо да се премахне болката

Първото, което трябва да се направи при ишиаса, е спазването на режим на легло и максимално избягване на натоварванията на гръбначния стълб. При лечението се използват медикаментозна терапия, масажи, балнеолечение, лечебна физкултура, физиотерапия. Ефикасни са и народните лекове, но те само допълват основния курс на лечението, който е предписан от специалист.

В по-късните стадии, ако не се лекува първопричината на ишиаса, нерядко се наблюдава солидно куцане и дори мускулна атрофия, поради нарушената инервация на долните крайници. Затова преди началото на лечение чрез народна медицина това лечение трябва да се съгласува с лекаря, тъй като приемането на лекарства вътрешно може да предизвика стомашни проблеми, проблеми в бъбреците, в черния дроб и в други органи, а външното прилагане може да предизвика алергични реакции.

Средства за вътрешно прилагане

От средствата за вътрешен прием можем да препоръчаме следните две настойки:

  • Раздробени конски кестени – 1 с.л., се заливат с половин литър кипяща вода и кисне 2 часа. Приема се след изстиване, по 100 мл  15мин. преди храна, 4 пъти дневно.
  • Може да се използват и цветове от лайка: 1 ч.л. се залива с чаша кипяща вода и сместа се покрива (не се вари). Приема се по половин чаша от изстиналата прецедена настойка преди храна (но не повече от 4 пъти в денонощие).

Средства за външно прилагане

Формите на външно прилагане са много: компреси, разтривания, апликации, вани.

  • Вани

Водата премахва напълно напрегнатостта на мускулите, загрява и отпуска нервната система. Могат да се използват билкови отвари – от невен, лайка, както и пихтово масло. Водата не трябва да е гореща. Продължителността на престоя във ваната трябва да е 15 минути.

Когато се използва раздробен хрян, поставен в торбичка от марля, тя се потапя във вана пълна с вода. Необходимото количество е 100 г хрян на вана. Престоят във ваната не трябва да е повече от 5 минути.

Може да се използват и млади борови връхчета. Един килограм връхчета се пуска в 3 литра кипяща вода, която се оставя на огъня 10 минути, престоява 4 часа и се излива във ваната. Престоят във ваната трябва да бъде 15 минути.

  • Разтривания

От 300 г спирт (ракивя) и 100 г сухи цветове на бяла акация се приготвя настойка, която престоява една седмица. След това се втрива в болните места. Вместо акация може да се използва лилав люляк.

За разтривки може да се използва и сок от черна ряпа, който се смесва с мед в съотношение 3:1 и със сместа се натриват болните места.

Още едно средство за разтривки са пресните лаврови листа. Вземат се 20 листа, от които се приготвя настойка с чаша водка. Листата трябва да са пресни, не сушени. След три денонощия сместа е готова за разтриване.

  • Апликации

Натурален пчелен восък се загрява в микровълнова фурна или на водна баня, докато омекне. От него бързо се оформя питка, която се поставя върху болното място, покрива се и престоява една нощ.

Друго средство за апликация е питка от тесто, замесено с брашно и течен мед. Използва се както питката от восък по-горе.

Може да се използват и картофи. Настъргват се около 500 г, отцеждат се и се добавя 1 ч.л. газ. Сместа се поставя между две марли и се налага върху гърба, като преди това кожата се намазва с масло.

  • Компреси

Приготвя се смес от листа на коприва, касис, корени на репей, която се загрява с половин литър слънчогледово олио. Добавя се 100 г сол и получената смес се използва за компреси.

Компрес може да се направи и със зелев лист, попарен с кипяща вода.

Обезболяващите и загряващи компреси на основата на пчелен восък и прополис са ефикасни средства за лекуване на възпаления и на пристъпи на болка. Смесват се прополис и восък, в съотношение 1:1, разбъркват се до получаване на еднородна маса и се оформя компрес с дебелина не повече от 1 см, с размер колкото две длани. При пристъп се налага на кръста за през нощта или за 2-4 часа, като се покрива с найлон и хавлиена кърпа или кърпа от плътна материя.