За лечебната сила на медения масаж

меден масаж

Въздействие на медения масаж

Научни изследвания показват, че по състав медът е близък до състава на човешката кръвна плазма. Това обяснява неговото изключително бързо абсорбиране от кръвта.

Доказано е, че при консумация на мед, човек не успява да усвои всички негови полезни съставки, а чрез кожата се приемат 100% от съдържащите се в меда микроелементи, ензими и витамини.

При медения масаж чрез използването на специални отлепващи похвати се отделят мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата, отварят се порите и се облекчава дишането й. Така кожата се почиства като с пилинг, а биологично активните вещества, съдържащи се в меда, прониква в дълбочина и въздейства на целия организъм.

масаж с мед

Детоксикация на тялото.

При медения масаж се получава взаимно подсилване на ефекта от въздействието на масажа и лечебните свойства на меда. Увеличава се притока на кръв в кожата и подкожните тъкани. Това води до насищане на клетките с кислород, изгаряне на мастни клетки и освобождаване на натрупаните шлаки и токсини.

Проникналият в клетките и междуклетъчните пространства мед, се свързва с отпадните метаболитни продукти, като ги неутрализира и извежда през кожата под формата на лепкаво вещество, наподобяващо дъвка.

 

Лечебно въздействие на нервната, дихателната и сърдечно-съдовата система

Като всеки лечебен масаж и меденият масаж, прилаган на определени места от тялото въздейства рефлекторно на различни органи и системи, свързани с тези участъци.

Посредством меден масаж се лекува бронхит и затегнати случаи на пневмония.

Прилаган на синусите меда с лек масаж помага за облекчаване на възпалението им, отпушване на носа и премахване на главоболието.

При по-продължителен курс на лечение се лекува остеохондроза, свързана с нарушаване на трофиката на гръбначния стълб.

Меденият масаж влияе и на нервната система като ефективно снижава депресивните и стресови състояния. Използва се като профилактика за психическа и умствена умора, нарушения на съня и неврастении.

Меденият масаж изключително подпомага функционирането на сърдечно-съдовата система, като премахва  отоци, застой на лимфа и кръв в организма.

Чрез детоксикиращият ефект на медения масаж организмът по естествен път се освобождава от натрупаните шлаки и излишни течности, което повлиява за по-бързото възстановяване нормализиране функциите на всички органи и системи.

въздействие на медения масаж

Меденият масаж за сияйна кожа

Прилагането на меден масаж върху лицето за не повече от 5 минути веднъж седмично възстановява и подобрява структурата и еластичността на кожата. Още след първата процедура се усеща промяната, която настъпва – кожата е мека, гладка, чиста. Меденият масаж почиства порите, премахва излишното омазняване и подхранва сухата и изтощена кожа.

 

Меден срещу целулит

Меденият масаж е част от всяка антицелулитна терапия, тъй като подобрява кръвообращението и обмяната на веществата. Стимулира се разграждането на мастни клетки и изхвърляне на излишни течности от организма.

 

Меден масаж у дома

Техниките при медения масаж не са сложни, затова могат да се изпълняват и у дома – на друг член от семейството или да си направите самомасаж. Обикновено се препоръчва да се използва единствено течен мед, но това съвсем не е задължително. По-важното е да сме сигурни, че медът е натурален. Захаросаният мед е доказателство за неговия чист произход, което е по-важното в случая. Той може да се разтопи на водна баня, но при температура до 40 градуса, за да се запазят биологично активните му вещества.

По желание към една супена лъжица от меда може да се добавят от 2 до 5 капки подходящо за целта етерично масло (грейпфрут, портокал, лимон, лавандула, хвойна или др.), за да се усили ефекта от масажа.

По време на масажа медът не бива да е топъл, защото тогава не се постига желания ефект. Ако в помещението е горещо и температурата на кожата е по-висока, създавайте вятър чрез движенията на ръцете си, за да може да охладите меда, така че да бъде лепкав и се постигне желания ефект на отлепване.

 

Техника на медения масаж

  • Меденият масаж се прилага предимно на по малко окосмени участъци от тялото – гръб, седалище, долни крайници и лице (по-скоро като маска)
  • Преди да нанесете меда може да подготвите кожата с леки масажни движения около 2-3 минути.
  • След това нанесете меда и го втривайте в тялото с поглаждания и разтриващи движения докато меда се поеме равномерно.
  • Започнете да извършвате интензивни пошляпвания с цяла длан, които постепенно стават все по-силни, а ръцете все по-трудно се отлепват от кожата. Тези движения наподобяващи „изпомпване” са същинската част от медения масаж и могат да продължат от 10 до 20 минути в зависимост от големината на участъка, който масажирате.
  • Кожата започва да се зачервява и да се усеща болка, а по повърхността се отделя белезникаво лепкаво вещество. Трябва да се прецени кога да се спре, за да не се прекали и останат след това синини.
  • Меденият масаж на лицето е по-кратък. Прилагат се нежни и бавни движения, като се спира при повяване на зачервяване.
  • Накрая почистете добре с влажна кърпа или се измийте под течаща вода, за да почистите напълно шлаката, която се е отделила. Тя е силно токсична и не бива да остават части от нея върху кожата.
  • Тъй като очистителното въздействието на меда върху организма продължава и след масажа, не се препоръчва употребата на намазващи вещества, сапуни и шампоани поне 12 часа след масажа.

 

Кога не се препоръчва меден масаж

Меден масаж не се прилага при повишено кръвно налягане, разширени вени, алергия към пчелни продукти и повишена температура.