Масажът през вековете

масажът в древността

Какво означава понятието „масаж”?

Понятието масаж произлиза от древногръцката дума „masein” или „massev”, което означава поглаждам, разтривам, размачквам.

Днес под масаж се разбира способ на лечение с помощта на механично и рефлекторно въздействие чрез поглаждане, разтриване, размачкване и ударно-вибрационни техники.

 

Кои са първите исторически данни за прилагане на масаж?

Един от първите исторически паметници, които дават сведение за прилагане на масажа е папируса на Еберст от древния Египет през 5000 г. пр. н.е. В древния Египет масажът се е съчетавал с баня. В древността масажът е бил известен също така в Китай, Индия, Япония, Гърция и Рим и др.

масаж в древен Египет

Какви са първите сведения за масажа в Китай?

В Древен Китай е имало лечебно-гимнастични школи за подготовка на лекари, където една от преподаваните дисциплини била масаж. Традиционният китайски масаж включва акупресура – иглотерапия, моксотерапия и различни масажни похвати, които се съчетават с фитотерапия (билколечение). На лекарите се заплащало само, ако пациентите им са здрави, ако се разболее някой, плащането се спира, докато бъде излекуван.

масаж шиатцу

Как се е зародил масажа в Индия?

В древноиндийския медицински трактат „Аюрведа” са описани показанията за лечение на травми с масаж, с корени, с масла, с минерали и метали. Индийците са прилагали масажа в съчетание с хигиенни процедури, с което не само се очиства кожата, но и се премахва умората.

 

Какво се знае за масажа в древна Гърция?

В древна Елада масажът се е използвал като задължително средство за лечение и закаляване на бойците – поставя се началото на спортния масаж. Първият лекар, който предписва масажа на болни и здрави хора е бил Херодик. Бащата на медицината Хипократ полага основите на възстановителния масаж като средство за възстановяване и поддържане на доброто здраве. На него принадлежи следни афоризми:

„Когато има много болести, причината е една – гръбначния стълб.“

„Ефектът на масажа е в естественото възстановяване на жизнените сили на организма.“

„Лекарят трябва да умее много неща, на най-важното е да може да масажира.“

древен масаж

Какви са историческите сведения за масажа в древния Рим?

Масажът в древен Рим се допълва като включва вибрационни техники, намазващи средства в съчетание с пасивни и активни движения. Масажът често се е провеждал в специално предназначени стаи – римски бани.

 

Какво се знае за масажа по нашите земи?

Откритите исторически паметници още отпреди 2000 г. Показват че масажът и балнеолечението са били развити и по нашите земи. – Хисаря, Момин проход, София.

В Плиска, Мадара, Преслав са открити басейни, бани с отоплителна инсталация за въздуха и сложна водопроводна и канализационна мрежа.

По време на турското робство у нас проникват лечебните техники на източните народи.

 

Какъв е бил масажът в древна Русия?

В Русия и до днес е разпространено къпането с удрянето върху тялото на клонки от бреза или клен, с което се подобрява кръвообращението. Този вид масаж е разпространен и популярен сред почти всички славянски народи, които са живеели в по-северните географски ширини и парната баня е била наистина много полезна и необходима за тяхното здраве.

 

Какво е известно за масажа в арабските народи?

В арабските народи са прилагали масажа като лечебно и профилактично средство. Известни са турски хамами, които са дали отражение и върху нашия бит. Масажът се е изпълнявал в баните след пилинг на тялото с твърда изтривалка и насапунисани ръце, така че мускулите да са напълно отпуснати, а кожата с прочистени и отворени пори.

 

Персийският лекар Авицена в своето съчинение „Канони на медицинската наука” описва различни видове масаж: укрепващ, релаксиращ, подготвителен, възстановителен при лечението на различни заболявания. Авицена е казал:

„Масажът е наистина полезен и предотвратява страдания от различни заболявания.“

„Целта на масажа е да отведе отпадните продукти от тъканите, които не могат да бъдат изхвърлени чрез физически упражнения.“

 

Масажът в другите народи

В Тибет масажът се съчетава с нанасяне на различни масла, кал, камъни и билки.

Корейската система за масаж е свързана с повлияване на биологично активни точки за лечение на различни заболявания и профилактика.

Индонезийската традиция съчетава масажа с лечебни цветове и билки, с които се постига пълна релаксация и възстановяване.

Карело-финските народи са прилагали т.нар. фински масаж, който е дълбокотъканен и въздейства основно върху ставите и гръбнака.

 

Основи на съвременния европейски масаж

Класическият лечебен масаж се развива в средата на XIX в. В Швеция и е свързан с името на Петер Линг, който прилагал лечебна гимнастика и масаж като средство за премахване на умора и лечение. След като първо сам се убедил във вълшебното въздействие на масажа, той започнал да го изучава и практикува:

  • за премахване на отпадналост и умора
  • за лечение на опорно-двигателния апарат
  • за лечението на вътрешни болести.

През XIX в. историята на масажа е свързана с развитието на неврофизиологията – наука за функциите на нервната система. Разработват се различни видове рефлекторни масажи, изградени на рефлекторните взаимоотношения между отделните органи и тъкани, като човешкият организъм се разглежда като едно цяло. Чрез различни масажни похвати механично се повлиява на рецепторите, и по този начин по рефлекторен път се въздейства на органите и системите в тялото на човека.

И днес е актуална древната сентенция:

„Ако умееш да правиш масаж – няма да никога да изпаднеш, такива хора винаги са нужни.“