Масажът в борбата с мигрената

масаж при мигрена

Без значение къде е болката, когато се появи, тя е способна да разстрои целия ни живот. От мигрена страдат около 30% от хората годишно, от които две трети са жени. Има много начини за борба с мигрената и масажът е един от тях.

Как да разпознаем мигрената

Главоболието може да е се нарече мигрена, ако е толкова силно, че е свързано с ограничаване или пълна невъзможност за извършване на физически движения, съчетано с повлияване и на психическото състояние.

масаж при главоболие

 

Съществуват различни прояви на мигрената:

  • Епизодични мъчителни пристъпи на главоболие
  • Пулсираща постоянна болка, която продължава през цялото денонощие

Класическите симптоми на мигрената са свързани с частична загуба на зрението, изтръпване или скованост на лицето, повишена чувствителност към светлина и докосване, тежест в цялата глава и остра болка на отделни места.

Ако човек умее да разпознава симптомите на мигрената и отиде навреме при масажист, може да предотврати появата на пристъпа.

Как масажът помага при мигрена?

Първата стъпка в борбата с мигрената е постигането на успокоение и релаксация. Един от ефективните способи за това е аромотерапията.

Аромотерапия

В зависимост от състоянието на клиента, могат да се използват различни етерични масла. Ако знаем, че мигрената се явява в резултат на стрес, можем да използваме следните масла:

  • Лавандула – действа успокояващо и болкоуспокояващо
  • Бергамот – отслабва тревогата и снема емоционалния стрес и напрежението
  • Грейпфрут- действа тонизиращо и релаксиращо
  • Жасмин – притежава антистресово и отпускащо действие

Масаж

След като сте избрали подходящото масло, може да се приложи масаж за снемане на болката. Трябва да се внимава да не се увеличи рязко притока на кръв в зоната на врата и главата, защото това може да доведе до усилване на болката.  Ако има противопоказания за масаж, той не се прилага, а маслата се нанасят с леки поглаждащи движения.

Масаж за снижаване на болката при мигрена – необходими са по-малко от 10 минути, за да почувствате облекчение.

 

Самомасаж, с който бързо може да отстраните болката.

 

Криотерапия

И накрая последния етап от лечение е криотерапията. Криотерапия използва лечебната сила на студа като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Целта на процедурата е да се намали излишния приток на кръв и да се нормализира кръвообръщението, посредством охлаждане. Масажистът може да използва студени камъни. За тази цел се препоръчват мраморните камъни, които повече от всички други задържат студенината. Поставят се на проблемните зони по врата и главата до постигане на желания ефект. Още по време на сеанса около 30% от пациентите започват да чувстват облекчение, а при 50% настъпва подобрение след процедурата.

Как въздейства криотерапията?

При охлаждането кръвоносните съдове се стесняват и кръвта се оттегля от периферията навътре. След това при спиране на охлаждането, капилярите се разширяват и кръвта нахлува обратно в тях. При това се получава обновяване на кръвта, която в периферията е била в застой и клетките се насищат с кислород. Всичко това регулира нормалната циркулация на кръвта до засегнатите участъци от тялото, което стимулира възстановителните сили на организма.

Ефектът от криотерапията се изразява в намаляване на мускулния спазъм, снемане на отоците, стимулиране на вегетативната нервна система и подобряване на обмяната на веществата.

 

Масажът помага да се справяме по-добре с болката и е особено ефикасен за тези, които редовно страдат от мигрена.