Масаж на колянната става при увреждане на менискуса

Менискусът представлява хрущял, имащ формата на полумесец. Функцията му е да подобрява триенето между ставните повърхности при движения и така натоварването да се разпределя равномерно в самата става. Не се допуска триене между подбедрената кост и подбедрицата, което би причинило износване на ставата.

Всъщност коляното има два менискуса. Единият е външен и се нарича латерален, а вътрешният се нарича медиален. Латералният менискус се намира под външната издутина на бедрената кост. Под вътрешната издутина на тази кост е разположен медиалният менискус.

Менискус проблем

снимка: https://kneeandshoulderclinic.com.au

Повреждане на менискуса на колянната става

Този вид травма е най-честа при травмите на колянните стави. Травми могат да се получат предимно при рязко скачане, а след това приземяване на крака, тъй като натоварването върху менискусите при такива скокове е много голямо.

За съжаление в повечето случаи без оперативна намеса не се получава подобрение и не се стига до пълно функционално оздравяване. Редки са случаите, в които скоро след травмирането и при локализиране на тъканното разрушение в паракапсулната зона на менискуса своевременното консервативно лечение може да даде добри резултати.

След операцията се поставя стегната марлена превръзка, а в някои случаи може да се постави и задна гипсова лонгета.

травма на менискуса

снимка: https://www.wikiwand.com

 

Какво се постига с масаж при повреждане на менискуса

Масажът може да допринесе много за подобряване на състоянието на пострадалия. Чрез него се подобрява кръвообращението и лимфообращението в травмираните тъкани и се постига обезболяване. При травми на менискуса се появява и оток. Масажът помага за ликвидиране на отока. Най-важното предимство на прилагането на масаж при повреждане на менискуса е стимулирането на регенерирането на тъканите. При този вид травми може да се получи атрофия на мускулите. Чрез масажа се предотвратява такава атрофия.

Обобщено казано, масажът при травма на менискуса ускорява възстановяването и възвръщането до добро функциониране на крайника.

Това видео представя различни техники за оценка на колянната става – важен етап, с който трябва да се започне преди да се пристъпи към масажната процедура.

Методика, по която се провежда масажът

След започване на масажа се намалява значително болката, поради притока на кръв в ставата, а това допринася за значително съкращаване на срока на възстановяване на нарушените двигателни функции.

През първото денонощие след травмата се масажират мускулите, а след 2-3 дни се пристъпва към масаж на колянната става.

Начален масаж

При началния масаж – на мускулите, се масажират бедрените мускули, чрез поглаждане и разтриване. Самата става трябва да се добре фиксирана по време на масажа, а задната лонгета да е махната. Поглаждането може да бъде с прекъсвания или непрекъснато; следва разтриване – по кръг или спираловидно, което се редува с непрекъснато обхващащо поглаждане.

В първите няколко дни след свалянето на гипсовата лонгета масажът не трябва да е енергичен, тъй като това може да усили болката и да травмира подкожните съдове.

Последващ масаж

След 2-3 дни, както посочихме по-горе, се пристъпва към масаж на самата колянна става. Освен поглаждане може да се извършва разтриване, а върху бедрените мускули да се прилага разтъркване в различни посоки, включително надлъжно с две ръце.

Масажът може да се комбинира с електростимулация на бедрените мускули.

Препоръчителната продължителност на масажа е 10–15 минути.

Съставяне на методика за масаж, ако се налага хирургично лечение на повредения менискус

При необходимост от хирургично лечение на повредения менискус методиката за масажиране се съставя, като се имат предвид анатомичните и физиологически изменения, настъпили вследствие на травмата.

След локализирането и начина на оперативно лечение се проследява и как преминава периодът след операцията. Вземат се предвид и възможните ответни реакции на организма към масажа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.