Масаж на корем при колики и бавно храносмилане

Масажът на корема не е труден и сложен за изпълнение – можете да си го правите и сами. Той най-често се препоръчва при бавно храносмилане, колики и газове, които не рядко са съпроводени с болка. Обикновено при такива проблеми може да си помогнете много бързо както на себе си, така и на друг член от семейството, без да прибягвате към лекарства. Единственото, което е важно да имате в предвид, че трябва да сте сигурни за това, че проблемът е от такова естество.

масаж по хода на дебелото черво

снимка: https://www.bladderandbowel.org

 

Как да разпознаем коликите?

Причината за появата на коликите се дължи на спазми на червата.

  • Когато болката започва около пъпа, проблемът е в тънките черва.
  • Когато болката е в долната част на корема – търсим причината в дебелото черво.
коремен масаж

снимка: https://medicalxpress.com

 

Обикновено болката е придружена с невъзможност за изкарване на газове и след масажа облекчението идва с изкараването на газове и изпразване на дебелото черво в последствие.

Аз лично разпознавам коликите по един много лесен начин – поставете ухото си на корема и ако чувате шум от перисталтиката на червата (къркорене), значи несъмнено става въпрос за колики.В този случай, ако знаете как да приложите масаж на корема – действайте веднага и резултатът няма да закъснеее.

 

При масажа на корема масажиращият трябва да подходи внимателно и грижливо, като спазва няколко много важни правила, а именно:

  1. Движенията разтриване и поглаждане се извършват бавно и плавно, съответно на бавните свивания на гладките мускули, които образуват стените на чревния канал. Бързите движения дразнят мускулите и ги привеждат в състояние на напрегнатост, а бавните движения, съвпадащи с чревната перисталтика, допринасят за подобряване на чревната перисталтика.
  2. Движенията трябва да проникват дълбоко в коремната кухина. За да се постигне това, при всички разтривания трябва да се следи коремните стени да следват движението на ръцете на масажиста. Ако не се спазва това правило, масажът на корема се извършва крайно повърхностно и може да предизвика дразнене на кожата.
  3. Масажът трябва да се извършва при празен пикочен мехур и черва. С дълбоките разтривания се постига въздействие на чревните стени. Ако червата са свободни, движението, прониквайки надълбоко, ще оказва еднакво въздействие както на предната, така и на задната стена на червото. Това правило трябва да се има предвид особено ако трябва да се извърши масаж на корема след като масажираният не се е изхождал от две или три денонощия.
  4. Масажът не трябва да се извършва на съвсем празен корем, както и веднага след много обилно хранене.
  5. Ръцете на масажиста трябва да са топли, за да са приятни на допир до кожата. Може да използвате малко масажно масло или чист зехтин, за да се движат по-гладко ръцете по кожата.

Съвет: За да се избегнат неприятни усещания, масажирайте уверено, с равномерен натиск.

 

Да пристъпим към масажа:

1. Поставете върху корема двете длани и задръжте така за няколко секунди. След това с широки кръгови движения и непременно по часовниковата стрелка започнете да поглаждате, като постепенно обхващате цялата площ на корема: дясната ръка следва лявата, а след това, когато дясната ръка достигне под лявата китка – това е изходното положение, отново започват кръговите движения.

масаж на корема

2. Ромбовидно поглаждане. Положете лявата длан върху дясната, а показалецът на дясната длан трябва да се напира под най-долното ребро на гръдния кош. Придвижете ръцете напред, достигайки с пръстите до гръдната кост, а след това към противоположния край на талията. Направете пауза и с длан, обърната с основата напред, придвижете ръцете към лобковой кости, а след това назад, към вас, и отново с пръстите напред, към гръдната кост, като така завършите ромбовидната фигура на движение.

масаж при колики

3. Държейки както преди лявата длан върху дясната, притиснете с върховете на пръстите към кожата на разстояние примерно около 5 см над пъпа. С леко, но постоянно натискане масажирайте корема около пъпа с малки кръгови движения по часовниковата стрелка.

масаж при болка в корема

4. Отново поставете едната длан върху другата и започнете да правите вълнообразни, разтриващи движения – с основата на долната длан разположена отпред, от вас нататък, и с пръстите обратно към вас. Извършвайте движенията около пъпа или по часовниковата стрелка, или с масажиране на корема нагоре-надолу.

масаж при газове на корема

5. Повторете етап 1. Завършете плавно масажиращите движения, спрете за няколко секунди, а след това бавно махнете ръцете си от корема.

 

На това видео може да видите някои от описаните масажни похвати, както и други, които се прилагат при масаж за плосък корем.

 

 

Точков масаж за по-добър ефект

За по-добър ефект се препоръчва да приложите и точков масаж, с което по-бързо ще облекчите болката, подпомагайки перисталтиката на червата.

1. Поставете опъната дланта си точно под пъпа като измерите растояни от четири пръста надолу, за да откриете точката, на която трябва да въздействате. Започнете да масажирате с натиск на двата пръста върху нея – в продължение на 20-30 секунди.

точков масаж на корем

2. Втората точка се намира на същото разстояние от четири пръста над пъпа. Повторете същото и там.

точков самомасаж

 

Общи препоръки!

Редувайте масажните движения с точковия масаж. Повтаряйте докато се почувства облекчение, изкара се газ или получите позиви за ходене по голяма нужда.

Упражненията са лесни и можете да ги прилагате сами на себе си и на всеки в дома ви при необходимост, без да се налага да приемате газогонни или блокоуспокояващи лекарства.

 

свържете се с нас Ако смятате, че тази статия е полезна, харесайте нашата страница във Фейсбук, за да следите всяка нова публикация!

Споделете също така със своите приятели, защото масажите наистина могат да бъдат една по-здравословна алтернатива за добро здраве, без да прибягваме непременно до лекарства!

https://www.facebook.com/Онлайн-списание-за-масажи-661338290662452/