Масаж при колики, подут корем и метеоризъм – да си помогнем сами без лекарства

масаж при колики

В нормално състояние около 1 литър от съдържанието на стомаха и червата (което е около половината) са пълни с газове.

Газовете в стомаха (метеоризъм) се образуват в резултат от действието на микроорганизмите, изграждащи микрофлората на червата – бактериите, които помагат за храносмилането. Колкото по-трудно една храна се смила от стомаха, толкова повече газове се произвеждат.

Трябва да се отбележи също така, че при жените в климактериума подуването на стомаха и усещането за тежест се дължи на нарушения хормонален баланс в организма.

kinezia.net  предлага няколко начина да се отървете от подутия корем, като в същото време помогнете на стомаха да улесни ежедневната си работа.

 

Метод № 1. Масаж по хода на дебелото черво при колики и газове за възрастни и малки деца

Този лечебен масаж е подходящ както при възрастни, така и при деца при поява на колики или запек. Обикновено оплакването на децата е от болки в корема. За да сте сигурни, че се отнася именно за колики – поставете ухото си на корема и ако чуете звуци от движението на червата, значи проблемът бързо ще се реши именно с такъв масаж.

Поставете цялата си длан върху стомаха близо до пъпа и започнете да движите ръката си спираловидно като описвате кръгове по посока на часовниковата стрелка. Този лек масаж се извършва по хода на движението на дебелото черво, като се стимулира неговата работата и има изразено газогонно действие.

При силни колики комбинирайте този масаж с масаж на точките от Метод № 2 и Метод № 4.

 

 

Метод № 2. Масажът на тази точка помага за намаляване образуването на газове и облекчаване на усещането за тежест в стомаха

 

масаж при болки в корема

 

Поставете дланта си под пъпа и измерете хоризонтално надолу 4 пръста разстояние. Точно след това се намира съответната точка. Натиснете я с единия показалеца на едната ръка и поставете върху него показалеца и на другата ръка за по-добър натиск. Задръжте така в продължение на 2-3 минути и след това може леко да масажирате по посока на часовниковата стрелка и още толкова. Появата на кисел вкус и слюнка в устата, може да е сигнал за правилно извършения масаж.

 

Метод № 3. Този масаж ще помогне за премахване на задържането на вода и облекчаване на болки в стомаха, ако има такива

 

масаж при метеоризъм

 

Тази точка се намира на височина един пръст разстояние над пъпа. Натиснете на нея и масажирайте 2-3 минути по посока на часовниковата стрелка и толкова обратно на часовниковата.

 

Метод № 4. Този вид масаж ще увеличи активността на червата и ще премахне усещането за тежест

 

масаж при подут корем

 

Точката за масаж се намира под пъпа – измерват се хоризонтално 4 пръста на ръката. Под тях се натиска точката с двата показалеца един върху друг и се задържа така 2-3 минути, след което се преминава в масаж по посока на часовниковата стрелка още толкова време. Ако всичко е направено правилно, това ще ви помогне и при подуване на корема.

Внимание! За да определите правилно всяка точка – измерванията се извършват с пръстите на ръката на човека, на който се прави масажа или вашата, ако правите самомасаж.

За по-добър резултат използвайте комбиниран масаж от всички предложени методи, като започнете от Метод № 1.

 

Масажи.com предлага няколко основни съвета, при съблюдаването на които се образуват по-малко газове в стомаха и червата:

  1. Пийте всяка сутрин топла вода с лимон.

Водата с лимонов сок, приемана 15-30 минути преди ядене, помага да се нормализира отделянето на стомашен сок, а също така абсорбира отровите и възпрепятства образуването на газове в червата. Освен това в лимона се съдържа много витамин C.

 

  1. Не пийте прясно мляко и кафе на закуска.

Прясното мляко стимулира производството на стомашен сок и повишава неговата киселинност. Не се отнасяйте към него като към питие — това е храна, и то достатъчно тежка. Приемайте вместо това кисело мляко — това е естествен пробиотик, който съдържа полезни бактерии, подпомагащи храносмилането в стомаха.  Що се отнася до кафето и бирата, те влияят на стомаха по същия начин, както и прясното мляко.

 

  1. Не пийте течности по време на хранене.

Напитките по време на хранене разреждат стомашния сок и концентрацията на ензима, отговорен за храносмилането. Така храната се усвоява по-дълго и може да започне процес на ферментация. В следствие на това ще имате повишено газообразувание и подуване на корема.

 

  1. Не пийте алкохол на празен стомах.

Алкохолът стимулира производството на стомашен сок, който при липса на храна в стомаха забавя работата му и започва да разяжда стените. А при честа употреба, убива микрофлората на стомаха и червата.

 

  1. Пийте чай от джинджифил.

Остър по своя характер, джинджифилът успокоява стомаха, намалява газообразуването и чревната активност. Той също така подобрява циркулацията на кръвта и подобрява кръвоснабдяването на всички органи, за да функционират по-добре.

 

  1. Не яжте много мазнини

Мазните храни и т.нар. fast food  са тежка храна, която се задържа в стомаха и се удължава  процеса на храносмилане. Колкото по-трудно стомахът преработва храната, толкова повече газове той произвежда.

 

  1. Не „яжте въздух“.

Когато се храним на крак или бързаме, а също и когато говорим по време на хранене, лошо храносмиламе, защото гълтаме въздух. При приема на газирани напитки, дъвченето на дъвки или пушенето също така гълтаме излишен въздух. Това не е опасно само по себе си, но води до подуване на корема и образуването на излишни газове (метеоризъм).

 

  1. Да не се храним с много фибри.

Фибрите са полезни за храносмилането, но голямото им количество в много плодове, зеленчуци и бобови растения причинява образуване на газове  и затруднява работата на червата.

 

Причините за подуване на корема при здрави хора могат да бъдат много. Основно те са свързани с храненето и работата на стомаха. Ако имате проблем с метеоризма, съблюдавайте необходимите правила за хранене и облекчавайте дискомфорта на подутия корем с масажи.