Каква е ползата от масажа на бос крак Ашиацу

Произход на Ашиацу

Започнал като китайски масаж, днес Ашиацу е разпространен в целия свят, в няколко версии. При него масажистът буквално се разхожда по гърба на масажирания.

Масажът използва традиционни техники, характерни за Азия, като се комбинират движения с крака, а и цялото тяло се включва в масажирането. Масажистите използват не дланите, а стъпалата си. За да балансират, те се опират на лостове над масажната маса. Но освен на масажна маса масажът може да се извършва и като масажираният лежи на пода, а масажистът използва столче или специални подвижни лостове, за да балансира.

Масажът се извършва след нанасяне на специален масажен крем за въздействие в дълбочина. След нанасянето му стъпалото лесно се плъзга по контурите на тялото. Масажните движения са дълги или къси. Но всички въздействат в дълбочина.

 

ползата от масажа на бос крак Ашиацу

 

Ползата от Ашиацу масажа

Специалистите по този масаж уверяват, че той възстановява равновесието между тялото, ума и душата. Той се изпълнява от масажиста бавно и на бос крак, освобождава важни тригерни точки и съединителни тъкани. Освен това се добавя и миофасциално опъване. Така се опъват и разтягат свитите мускули.

Чрез натиска цялото тяло се опъва отдолу и отгоре. Така се извършва ново „регулиране“ на тялото. По време на масажа често се регулира и самият скелет.

Ето кратко описание на основните ползи от Ашиацу масажа.

 

 

Намаляване на хронични болки

Тъй като при Ашиацу масажа тъканите се натискат в дълбочина, се постига намаляване на болката. С този масаж се въздейства на по-дълбоките слоеве мека тъкан и се намалява мускулното напрежение – отпускат се стегнатите мускули. Особено ефективен е той при увеличаване на циркулацията, която облекчава възпалението, водещо до усещане за болка. С освобождаването на свързващите тъкани и отпускането, които са основни предпоставки за дискомфорт, всички тъкани и мускули се наместват. Болката вече не се усеща.

 

Увеличаване на гъвкавостта

Продължителните натискания, които се подпомагат от тежестта на тялото на масажиращия, разширяват и удължават мускулните влакна. Разтягането на тъканите в две различни направления също допринася за по-голяма гъвкавост. Белезите и срастванията, образувани поради стрес, пренапрягане и минали травми, също се повлияват добре от масажа. Той е отличен начин и за разтягане на илиотибиалната връзка, която се напира отстрани на крака, от ханша до коляното. Не на последно място, Ашиацу масажът заздравява и коленете. При бегачите може да се усеща болка отстрани на коляното.

 

Масажиране на дълбоките тъкани

При традиционния масаж на дълбоко разположените тъкани се използват палците, юмруците и лактите. Това често причинява дискомфорт, а понякога и синини. Тъй като Ашиацу масажът се извършва със стъпалата, те действат като големи ръце, а петата може да се сравни с огромен палец. При този масаж не се създава дискомфорт, той е много по-внимателен. С него се постига ефективно масажиране на дълбоките тъкани.

 

Не се усеща остатъчна болезненост

Ашиацу масажът, който включва натиск в дълбочина, не разкъсва кръвните вени. Затова след него почти не остават синини. Масажираният не изпитва болка, както при традиционния масаж на тъканите в дълбочина. При традиционния масаж лактите и палците действат подобно на остри инструменти. При Ашиацу масажа натискът със стъпалата е по-мек, но въздейства на по-голяма дълбочина и не се повреждат повърхностните тъкани. Докато при традиционния масаж натоварването е по-голямо и за самия масажист, Ашиацу масажът е много удобен и комфортен както за масажирания, така и за масажиста.

 

Намаляване на стреса

И така, клиентът е преминал през сеанса по Ашиацу масаж. Той е в състояние на дълбока релаксация, а това на свой ред намалява стреса. Масажът е намалил нивата на кортизол. Той влияе благоприятно на диастоличното кръвно налягане. Това е документирано от много проучвания, като се посочва, че след сеанс на Ашиацу масаж редовно се наблюдава намаляване на слюнчения кортизол и на сърдечния пулс. Така се оказва благоприятно въздействие върху здравето, с постигане на отпускане.

 

Резултатите от масажа са по-дълготрайни

Различният начин на изпълняване на Ашиацу масажа – с ходилата, оказва благоприятно въздействие на цялото тяло, което се отпуска от движенията, изпълнявани по ширина и в дълбочина.

В сравнение с традиционния дълбок масаж на тъканите, благоприятният ефект от сеанса продължава да се усеща с часове. Затова след масажа повечето клиенти се отправят към домовете си, за да си починат до края на деня. Не правете големи планове за часовете след сеанса по Ашиацу масаж. По-добре е и вие да си починете до вечерта.

Комбинирането на натискащи движения в дълбочина е тайната за дълготрайността на приятното усещане. Циркулацията на кръвта и в лимфната система се увеличава. Широките движения на натиск от главата до петите раздвижват тези две системи.Затова се усилва и чувството за релаксация.

 

Заслужена популярност на Ашиацу масажа

Не случайно Ашиацу масажът е толкова популярен. С въздействието върху цялото тяло, в дълбочина, той води до отпускане, освобождаване от стреса, премахване на хроничните болки. Подобрява се гъвкавостта.

Масажистът се възползва от гравитацията, за да извършва масажните движения – тялото дава възможност за упражняване на по-силен натиск. Всъщност цялото тяло на масажиста е инструмент за масажиране, като основната част са стъпалата. Интензивността на масажа може да бъде различна и се избира според клиента.

Усещането за релаксация продължава с часове след самия сеанс. Тялото се тонизира изцяло и в дълбочина, зарежда се с енергия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.