Използване на етеричните масла в арома масажа

Днес са известни около 2000 растения, от които се получават етерични масла. В състава на етеричните масла влизат от 200 до 800 органични компонента. Етеричните масла притежават силна летливост и изпаряемост, поради което бързо се разпространяват във въздуха. Те са по-леки от водата и не се разтварят в нея, но се разтварят в органични разтворители – спирт, растителни масла, восък, мед…

Може да си приготвите сами спиртен разтвор с различни етерични масла и да го използвате в зависимост от тяхното предназначение. Домашно приготвения лавандулов спирт е много по-добър от готовия, тъй като добавяте чисто етерично масло от лавандула и ефекта е по-силен.

В козметиката и масажа етеричните масла могат да се смесват с глина, мед (при меден масаж) , луга (за масаж с луга) или с растителни масла.

 

Свойства на етеричните масла

Повечето етерични масла притежават противовъзпалително, противовирусно и антимикробно действие – мащерка, лимон, чаено дърво, евкалипт.

Други масла оказват успокояващо въздействие, снижават стреса и подобряват дейността на сърдечно-съдовата система. Те нормализират обмяната на веществата, подобряват съня и работоспособността – иланг-иланг, лавандула, тамян, маточина, розмарин.

Особено внимание заслужават имуностимулиращите и антиоксидантните свойства на етеричните масла – бор, грейпфрут, карамфил.

Много от етеричните масла подобряват процеса на възстановяване на тъкани, рани, изгаряния, снижават възпалението и намаляват болката при мигрена, артрит и ревматизъм – чаено дърво, лавандула, хвойна, мента.

 

Смесване на етеричните масла

Етеричното масло винаги се прилага смесено с базово масло. Съотношението за стандартен 2,5 процентов разтвор е: 5 капки етерично масло на 10 мл (2 супени лъжици) базово масло.

 • Приложение за лицето

На 1 супена лъжица масло добавяме от 2 до 4 капки етерично масло при козметичен масаж.

 • За усилване на ефекта на кремове и лосиони

До 5 капки етерично масло на 10-15 мл крем.

 • Приложение за косата

На 1 супена лъжица основа (маска или масло) слагаме от 4 до 6 капки етерично масло за по-здрава коса.

 • Приложение върху кожата

На 1 супена лъжица масло добавяме от 6 до 10 капки етерично масло за масаж при хипертония.

 • За аромамасаж

На 1 супена лъжица масло добавяме от 3 до 6 капки етерично масло.

 

Маслена основа за етеричните масла

При масажа всяко етерично масло трябва да бъде смесено с подходящо базова маслена основа. Най-универсалните и най-често използвани са: бадемовото масло, масло от гроздови семки, сусамово масло, кокосово, зехтин или масло от кайсиеви костилки.

За много суха кожа е добре да се добави масло от жожоба, авокадо или пшеничен зародиш. Маслото от жожоба също се използва като консервант при приготвяне на по-големи количества смеси.

 

Съчетаване на етеричните масла

При съчетаване на етеричните масла се подсилва тяхното въздействие. При смесване на бергамот с лавандулово масло се засилва успокояващия ефект на бергамота. Но ако към бергамота прибавим лимон, то тогава се засилва неговото освежаващо и тонизиращо въздействие.

 

Съхранение на етеричните масла

Етеричните масла могат да се съхраняват дълго време, ако спазвате някои прости правила:

 • Тъй като на светлина маслата бързо се окисляват, те трябва да се купуват и съхраняват в шишета от тъмно стъкло, снабдени с дозатори.
 • Затваряйте плътно капачката, за да не изветряват, защото са летливи.
 • Съхранявайте шишетата на хладно място, защитено от пряка слънчева светлина.
 • Цитрусовите масла се изпаряват по-бързо от останалите, затова ги купувайте в малки количества и само, когато е необходимо.

 

Запомнете:

 • Всяко етерично масло притежава много лечебни свойства, изразени в по-голяма или по-малка степен.
 • Всяко етерично масло влияе върху работата на нашата нервна система – може или да я успокои, или да я тонизира.
 • Всяко етерично масло притежава антисептични свойства.
 • Всяко етерично масло влияе върху кожата – може да помогне при суха или мазна кожа, да избави от бръчки и пигментация, да успокои възпаления.
 • Около 70% от всички използвани масла помагат за възстановяване на кожата при рани или изгаряния.
 • 65% от етеричните масла облекчават болката – това ги прави приложими при вани, компреси и масажи.
 • Всеки 6 от 10 масла подобряват работата на дихателната система – използват се за аромалампи и инхалации.
 • Половината от етеричните масла нормализират кръвообръщението.

 

Затова не е необходимо да купувате прекалено много етерични масла, чиято цена не е малка. Достатъчно е да вземете няколко, които имат различни действия и може да комбинирате и използвате за повече неща.

Вижте това видео за едни от най-важните еетерични масла, които могат да заменят голяма част от лекарствата във вашата аптека – лавандула, чаено дърво и тамян.

Ще разберете повече за тяхното въздействие и приложение.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.